13 sekretnych sposobów szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy

Jajecznica to królowa śniadań. Jest wyjątkowo smaczna i prosta w wykonaniu. Jednak nie zawsze wychodzi nam tak, jakbyśmy tego chcieli. Okazuje się, że wystarczy zastosować kilka prostych trików, aby nabrała puszystej konsystencji i wspaniałego smaku. Poniżej podajemy 13 sposobów szefów kuchni na tę wyjątkową potrawę.

Obrazek
Agnieszka

Jajecznica - najlepszy pomysł na śniadanie

Wielu z nas nie potrafi sobie wyobrazić śniadania bez jajecznicy. Potrawa ta jest nie tylko wyjątkowo sycąca, ale i smaczna. Poza tym świetnie współgra w towarzystwie świeżego pieczywa.

Niekiedy wzbogacamy ją w kurki, kiełbasę, czy żółty ser. Jeśli jednak macie ochotę jeszcze nieco podkręcić jej smak - poniżej podajemy, aż 13 sposobów, dzięki którym jajecznica wyjdzie idealnie!

13 sposobów znanych szefów kuchni

  • Ina Garten
Obrazek
Źródło: BuzzFeed

Ina Garten przygotowuje jajecznicę na niskim ogniu. Oprócz tego podczas smażenia tej wyjątkowej potrawy dodaje do niej dużą ilość pietruszki, szczypiorku, koperku, tymianku oraz szalotki.

  • Gordon Ramsay
Obrazek
Źródło: BuzzFeed

Gordon Ramsay przygotowuje jajecznicę w garnku. Poza tym, często zdejmuje ją z ognia, dzięki czemu potrawa odznacza się idealną konsystencją.

  • Chrissy Teigen
Obrazek
Źródło: BuzzFeed

Jajecznica według Chrissy Teigen jest wyjątkowo delikatna. Okazuje się, że dodaje do niej dużą ilości śmietanki kremówki. Poza tym należy zaznaczyć, że potrawa jest długo smażona na niskim ogniu.

  • Marcus Samuelsson
Obrazek
Źródło: BuzzFeed

Marcus Samuelsson podczas przygotowywania jajecznicy dodaje do niej jarmuż, kozi ser oraz czosnek. Składniki te tworzą z jajkami wspaniałe połączenie. Dzięki temu potrawa jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna.

  • Magazyn Bon Apetit
Obrazek
Źródło: BuzzFeed

Według wielu szefów kuchni przed smażeniem jajecznicy - warto zmiksować jajka za pomocą ręcznego blendera. W ten sposób żółtko idealnie połączy się z białkiem, a gotowa potrawa zyska na konsystencji.

  • Julia Child
Obrazek
Źródło: BuzzFeed

Jajecznica według Julii Child przygotowywana jest również na małym ogniu. Poza tym pod koniec smażenia kobieta wzbogaca potrawę w kilka łyżek śmietanki kremówki bądź masła.

  • Wolfgang Puck
Obrazek

Szef kuchni dodaje do jajecznicy dużą ilość podsmażonej cebulki. Składnik ten wspaniale podkreśla smak potrawy. Poza tym wzbogaca ją w wyjątkowy aromat.

  • Martha Stewart
Obrazek
Źródło: BuzzFeed

Sekret jajecznicy tej kucharki tkwi w technice mieszania jajek. Martha Stewart podczas smażenia jajecznicy energicznie zgarnia jajka z zewnątrz do środka za pomocą specjalnej silikonowej łopatki.

  • Thomas Keller
Obrazek
Źródło: BuzzFeed

Szef kuchni przed przystąpieniem do smażenia jajecznicy, przeciera jajka przez sito. Dzięki temu potrawa odznacza się wyjątkowo puszystą konsystencją.

  • Anthony Bourdain
Obrazek
Źródło: BuzzFeed

Anthony Bourdain smaży jajka na dużym ogniu i bardzo rzadko je miesza. W konsekwencji gotowa potrawa nie jest dokładnie wymieszana - odznacza się widocznym białkiem oraz żółtkiem.

  • Ree Drummond
Obrazek
Źródło: BuzzFeed

Kucharka, tak jak Thomas Keller - również przeciera jajka przez sito. Jednak pod koniec smażenia dodaje wędzonego łososia i śmietankę. Dzięki temu jajecznica zachwyca smakiem.

  • Alton Brown
Obrazek
Źródło: BuzzFeed

Szef kuchni smaży jajka bardzo krótko na dużym ogniu. Następnie przekłada jajecznicę na gorący talerz. W ten sposób jajecznica uzyskuje optymalny poziom ścięcia.

  • Heston Blumenthal
Jajecznica według Heston Blumenthal
Źródło: BuzzFeed

Heston Blumenthal przygotowuje jajecznicę na parze. Dzięki temu jej konsystencja jest wyjątkowo delikatna i kremowa.

Jeśli masz ochotę na wyjątkową zapiekankę - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę w misce z boczku krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟