13 sekretnych sposobów szefów kuchni na maksymalne podkręcenie smaku jajecznicy
Jajecznica to królowa śniadań. Jest wyjątkowo smaczna i prosta w wykonaniu. Jednak nie zawsze wychodzi nam tak, jakbyśmy tego chcieli. Okazuje się, że wystarczy zastosować kilka prostych trików, aby nabrała puszystej konsystencji i wspaniałego smaku. Poniżej podajemy 13 sposobów szefów kuchni na tę wyjątkową potrawę.
01.09.2022 16:51
Jajecznica - najlepszy pomysł na śniadanie
Wielu z nas nie potrafi sobie wyobrazić śniadania bez jajecznicy. Potrawa ta jest nie tylko wyjątkowo sycąca, ale i smaczna. Poza tym świetnie współgra w towarzystwie świeżego pieczywa.
Niekiedy wzbogacamy ją w kurki, kiełbasę, czy żółty ser. Jeśli jednak macie ochotę jeszcze nieco podkręcić jej smak - poniżej podajemy, aż 13 sposobów, dzięki którym jajecznica wyjdzie idealnie!
13 sposobów znanych szefów kuchni
- Ina Garten
Ina Garten przygotowuje jajecznicę na niskim ogniu. Oprócz tego podczas smażenia tej wyjątkowej potrawy dodaje do niej dużą ilość pietruszki, szczypiorku, koperku, tymianku oraz szalotki.
- Gordon Ramsay
Gordon Ramsay przygotowuje jajecznicę w garnku. Poza tym, często zdejmuje ją z ognia, dzięki czemu potrawa odznacza się idealną konsystencją.
- Chrissy Teigen
Jajecznica według Chrissy Teigen jest wyjątkowo delikatna. Okazuje się, że dodaje do niej dużą ilości śmietanki kremówki. Poza tym należy zaznaczyć, że potrawa jest długo smażona na niskim ogniu.
- Marcus Samuelsson
Marcus Samuelsson podczas przygotowywania jajecznicy dodaje do niej jarmuż, kozi ser oraz czosnek. Składniki te tworzą z jajkami wspaniałe połączenie. Dzięki temu potrawa jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna.
- Magazyn Bon Apetit
Według wielu szefów kuchni przed smażeniem jajecznicy - warto zmiksować jajka za pomocą ręcznego blendera. W ten sposób żółtko idealnie połączy się z białkiem, a gotowa potrawa zyska na konsystencji.
- Julia Child
Jajecznica według Julii Child przygotowywana jest również na małym ogniu. Poza tym pod koniec smażenia kobieta wzbogaca potrawę w kilka łyżek śmietanki kremówki bądź masła.
- Wolfgang Puck
Szef kuchni dodaje do jajecznicy dużą ilość podsmażonej cebulki. Składnik ten wspaniale podkreśla smak potrawy. Poza tym wzbogaca ją w wyjątkowy aromat.
- Martha Stewart
Sekret jajecznicy tej kucharki tkwi w technice mieszania jajek. Martha Stewart podczas smażenia jajecznicy energicznie zgarnia jajka z zewnątrz do środka za pomocą specjalnej silikonowej łopatki.
- Thomas Keller
Szef kuchni przed przystąpieniem do smażenia jajecznicy, przeciera jajka przez sito. Dzięki temu potrawa odznacza się wyjątkowo puszystą konsystencją.
- Anthony Bourdain
Anthony Bourdain smaży jajka na dużym ogniu i bardzo rzadko je miesza. W konsekwencji gotowa potrawa nie jest dokładnie wymieszana - odznacza się widocznym białkiem oraz żółtkiem.
- Ree Drummond
Kucharka, tak jak Thomas Keller - również przeciera jajka przez sito. Jednak pod koniec smażenia dodaje wędzonego łososia i śmietankę. Dzięki temu jajecznica zachwyca smakiem.
- Alton Brown
Szef kuchni smaży jajka bardzo krótko na dużym ogniu. Następnie przekłada jajecznicę na gorący talerz. W ten sposób jajecznica uzyskuje optymalny poziom ścięcia.
- Heston Blumenthal
Heston Blumenthal przygotowuje jajecznicę na parze. Dzięki temu jej konsystencja jest wyjątkowo delikatna i kremowa.
Jeśli masz ochotę na wyjątkową zapiekankę - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę w misce z boczku krok po kroku.