14 sztuczek polecanych przez szefów kuchni. Te triki ułatwią gotowanie

Gotowanie jest dla jednym przyjemnością, a dla innych męczarnią, jednak każdy kto chce sam przygotowywać sobie posiłki, musi opanować tą trudną sztukę. Otrzymanie kilku porad od osób, które na co dzień zajmują się prowadzeniem kuchni, może pomóc w rozwijaniu swoich kucharskich umiejętności. Poniższe rady sprawią, że Twoje dania nie tylko będą wyglądać lepiej, ale przyniosą radość codziennego gotowania!

Obrazek
Katarzyna Skoczek

#1 Nieostre noże

Problem tępych noży nie będzie Cię dłużej trapił. Weź nóż, odwróć kubek i powolnymi ruchami pocieraj nóż o spód naczynia. Po kilku minutach noże będą jak nowe.

#2 Przesolona zupa

Każdemu z nas może się to zdarzyć – gotujesz zupę i wydaje Ci się, że wciąż jest za mało słona, aż w pewnym momencie reflektujesz się, że potrawa jest ZA słona. Nie oznacza to, że musisz ją wylewać i gotować ją od nowa. Weź surowego, obranego ziemniaka i wrzuć do zupy. To warzywo świetnie absorbuje znaczną ilość soli.

#3 Kupowanie steków

Steki mogą być bardzo drogie, ale nie oznacza to że musimy rezygnować z przygotowania tego pysznego posiłku. Zamiast kupować cały kawałek spróbuj przyrządzić trójkątny kawałek wołowiny z dolnej części polędwicy lub stek wykrojony ze szpondra. Z odpowiednią marynatą i dobranym czasem gotowania przygotujesz rewelacyjne danie.

#4 Łupki jajka

Jeśli męczy Cię fakt, że zawsze skorupka jajka wpadnie Ci do omleta, lepiej rozgnieść jajko na płaskiej powierzchni (to spowoduje pęknięcie skorupki) i dopiero wtedy rozłup ją do samego końca, wydobywając wnętrze jajka. Rozbijanie skorupki o rant miski sprawi, że odłamki z pewnością wpadną do miski.

#5 Śliska rączka

Jeśli nóż nie chce zostać Ci w ręce wystarczy, że owiniesz rączkę narzędzia gumkami recepturkami.

#6 Szklana deska

Może wygląda ładnie, ale zdecydowanie działa na niekorzyść Twoich noży. Zamiast szklanej deski wybierz tą wykonaną z drewna lub plastiku.

#7 Odcedzanie jajka

Może brzmi to abstrakcyjnie, ale ten trik jest bardzo skuteczny. Jeśli umieścisz jajko w sitku, nadmiar płynnego białka ścieknie, a jajko pozostanie jędrne i z doskonałym żółtkiem. Teraz każde sadzone wyjdzie idealnie!

#8 Łupki i obierki

Przygotowując posiłek ważne jest, aby w kuchni panował porządek. Weź miskę i wkładaj do niej wszystkie obierki z warzyw czy łupki z jajek. Na koniec gotowania wyrzuć zawartość miski do śmietnika.

#9 Zamrażanie

Jeśli planujesz zachować trochę mięsa, zupy lub sosów na później, spraw aby wszystkie potrawy były jak najbardziej płaskie. To sprawi, że w późniejszym terminie szybciej je odmrozisz.

#10 Przygotowanie kurczaka

Jeśli zamierzasz upiec cały korpus kurczaka, postaraj się wysuszyć go tak dobrze, jak to jest możliwe. Przykryj mięso suchym, papierowym ręcznikiem, posyp go solą i odłóż na kilka godzin do lodówki. Ten trik sprawi, że skórka kurczaka będzie chrupiąca i soczysta.

#11 Obieranie czosnku

Opieranie niektórych ząbków czosnku może być męczące, ale jeśli chcesz aby ta czynność trwała krócej, wystarczy, że zmiażdżysz nieobrane ząbki czosnku za pomocą rączki od noża. To sprawi, że łupki same się rozejdą.

#12 Obieranie imbiru

Ze względu na nieregularny kształt korzenia, obieranie imbiru za pomocą noża może być niebezpieczne (chyba nie chcesz skończyć z pociętymi palcami?!) Zamiast używać noża, weź do ręki łyżkę. Jest to tak samo efektywny sposób jak obieranie za pomocą ostrego noża.

#13 Krojenie chleba

Jeśli chcesz, żeby każda kromka chleba wyglądała jakby była przecięta laserem, wystarczy, że odwrócisz bochenek chleba.

#14 Jabłko

W przepisie potrzebujesz użyć całe jabłka, ale chcesz pozbyć się środkowej, twardej części owocu? Weź strzykawkę i obetnij jej górną część. Następnie umieść ją w środku jabłka i powoli wyciągaj.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯