5 najgorszych zdań, jakie słyszą kelnerzy. Ludzie potrafią być bezlitośni

Kulturalne zachowanie w restauracji obowiązuje nie tylko kelnera, ale również klienta. Dowiedz się, czego nie powinieneś mówić kelnerowi!

Obrazek
Agnieszka

Odpowiednie zachowanie w restauracji

Każdy z nas lubi spędzać czas w dobrych restauracjach. Z reguły zwracamy tam uwagę nie tylko na smak podanego jedzenia, ale również zachowanie osoby, która nam je podaje.

Nikt nie lubi być ignorowany i długo czekać na kelnera. Dodatkowo niekiedy zdarza się, że jedzenie, które dostajemy, nie jest zgodne z naszym zamówieniem. Każdy wie jak zareagować w takiej sytuacji.

Co zrobić natomiast w momencie, gdy to my nieodpowiednio się zachowaliśmy? Czy wiesz jakich zdań nie powinieneś mówić kelnerowi?

Czego nie mówić do kelnera?

Obrazek
  • " To danie jest obleśne, dlaczego mi je Pan przyniósł?"

Pamiętaj, że kelner nie przygotowuje posiłków. W związku z tym nie powinien być on również obwiniany o źle przygotowane danie. W sytuacji, gdy chcemy rozwiązać ten problem - najlepiej poprosić kelnera o rozmowę z kucharzem, który przygotował potrawę.

  • "Chłopcze / dziewczyno chodź tutaj."

Szanuj kelnera i nigdy nie odzywaj się do niego protekcjonalnie. Używaj zwrotów Pan / Pani. Nie wołaj ich pstrykaniem palcami - jest to bardzo lekceważący gest.

  • "Gdybyś się uczył, miałbyś prawdziwą pracę."

Praca kelnera jest wartościowa i potrzebna tak jak każda inna. Taki impertynencki komentarz świadczy tylko źle o tobie.

  • "Jeśli chcesz dostać duży napiwek, to..."

Jeśli myślisz, że w ten sposób bardziej zmotywujesz kelnera, to się mylisz. Takie gadanie nie wpłynie na lepszą pracę pracownika restauracji. Wręcz przeciwnie.

  • "Daj mi swój numer"

Podrywanie kelnera jest nie na miejscu. Niestety często zdarza się, że klienci restauracji tego nie rozumieją. Dla ciebie pobyt w restauracji to przyjemność natomiast dla kelnera to praca.

Ile zostawiać napiwku dla kelnera?

Obrazek
pixabay.com

Wielkość napiwku w zależności od kraju waha się zazwyczaj pomiędzy 10% a 20% całkowitego kosztu zamówienia. W Polsce wysokość napiwku powinna wynosić minimum 10%. Natomiast w USA jest to już 20%. Warto zawsze sprawdzić informacje, jaki napiwek dajemy w miejscu, gdzie spożywamy danie.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości