5 najgorszych zdań, jakie słyszą kelnerzy. Ludzie potrafią być bezlitośni

Kulturalne zachowanie w restauracji obowiązuje nie tylko kelnera, ale również klienta. Dowiedz się, czego nie powinieneś mówić kelnerowi!

Obrazek
Agnieszka

Odpowiednie zachowanie w restauracji

Każdy z nas lubi spędzać czas w dobrych restauracjach. Z reguły zwracamy tam uwagę nie tylko na smak podanego jedzenia, ale również zachowanie osoby, która nam je podaje.

Nikt nie lubi być ignorowany i długo czekać na kelnera. Dodatkowo niekiedy zdarza się, że jedzenie, które dostajemy, nie jest zgodne z naszym zamówieniem. Każdy wie jak zareagować w takiej sytuacji.

Co zrobić natomiast w momencie, gdy to my nieodpowiednio się zachowaliśmy? Czy wiesz jakich zdań nie powinieneś mówić kelnerowi?

Czego nie mówić do kelnera?

Obrazek
  • " To danie jest obleśne, dlaczego mi je Pan przyniósł?"

Pamiętaj, że kelner nie przygotowuje posiłków. W związku z tym nie powinien być on również obwiniany o źle przygotowane danie. W sytuacji, gdy chcemy rozwiązać ten problem - najlepiej poprosić kelnera o rozmowę z kucharzem, który przygotował potrawę.

  • "Chłopcze / dziewczyno chodź tutaj."

Szanuj kelnera i nigdy nie odzywaj się do niego protekcjonalnie. Używaj zwrotów Pan / Pani. Nie wołaj ich pstrykaniem palcami - jest to bardzo lekceważący gest.

  • "Gdybyś się uczył, miałbyś prawdziwą pracę."

Praca kelnera jest wartościowa i potrzebna tak jak każda inna. Taki impertynencki komentarz świadczy tylko źle o tobie.

  • "Jeśli chcesz dostać duży napiwek, to..."

Jeśli myślisz, że w ten sposób bardziej zmotywujesz kelnera, to się mylisz. Takie gadanie nie wpłynie na lepszą pracę pracownika restauracji. Wręcz przeciwnie.

  • "Daj mi swój numer"

Podrywanie kelnera jest nie na miejscu. Niestety często zdarza się, że klienci restauracji tego nie rozumieją. Dla ciebie pobyt w restauracji to przyjemność natomiast dla kelnera to praca.

Ile zostawiać napiwku dla kelnera?

Obrazek
pixabay.com

Wielkość napiwku w zależności od kraju waha się zazwyczaj pomiędzy 10% a 20% całkowitego kosztu zamówienia. W Polsce wysokość napiwku powinna wynosić minimum 10%. Natomiast w USA jest to już 20%. Warto zawsze sprawdzić informacje, jaki napiwek dajemy w miejscu, gdzie spożywamy danie.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀