10 warzyw i owoców, które musisz zjeść w lipcu. Teraz są najzdrowsze i najpyszniejsze
Lato to idealna pora na owoce i warzywa. To właśnie wtedy na bazarku pojawiają się słodkie maliny i pyszna fasolka szparagowa. Czy wiesz, na co obecnie trwa sezon? Podajemy listę pięciu owoców i warzyw, które koniecznie musisz zjeść w lipcu!
15.07.2022 18:54
10 warzyw i owoców, które musisz zjeść w lipcu
- Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa fantastycznie smakuje z bułką tartą i masełkiem. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, czy dodatek do dania obiadowego. To wyjątkowe warzywo jest bogate m.in. w witaminę C, A oraz beta - karoten.
- Bób
Sezon na bób trwa krótko. W związku z tym warto się śpieszyć i kupić to pyszne warzywo. Zazwyczaj je gotujemy. Niekiedy jemy go na surowo. W ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi najwięcej cennych składników.
- Kukurydza cukrowa
Kto z nas nie lubi kukurydzy? Ugotowana świetnie smakuje z dodatkiem masełka i soli. Zdarza się,że czasami rzucamy ją na ruszt grilla.W takiej wersji również jest przepyszna. Oprócz swoich walorów smakowych, stanowi cenne źródło witamin z grupy A, B i E.
- Pomidor
Pomidory są wyjątkowo smaczne latem. W związku z tym warto po nie wtedy sięgać. Idealnie sprawdzą się do dań obiadowych, jak i na kanapkę do śniadania, czy kolacji. Poza tym warzywa te są bogate w likopen, witaminę C, E oraz potas.
- Papryka
Sezon na paprykę trwa od lipca do października. Warzywo to stanowi rewelacyjną bombę witaminową. Zawiera dużą ilość m.in. witaminy A, czy C.
Owoce, które warto zjeść w lipcu
- Porzeczki
Najzdrowsze porzeczki to te, które wyróżniają się czarną barwą. Stanowią świetne źródło witamin z grupy A, E oraz B. Warto więc włączyć je do naszej diety. Polecamy połączyć ze swoim ulubionym koktajlem!
- Wiśnie
Wiśnie odznaczają się dużą zawartością antyoksydantów. Dzięki temu, spowalniają proces starzenia się skóry. W związku z tym warto je spożywać. Poza tym owoce świetnie sprawdzą się w czekoladowym deserze!
- Maliny
Maliny to wyjątkowo aromatyczne i słodkie owoce, które idealnie pasują do deserów. Często jednak spożywamy je bez żadnych dodatków. W malinach znajdziemy między innymi witaminy z grupy C, E i B.
- Jeżyny
Jeżyny to wyjątkowo cenne źródło witaminy C. W 100 gramach owoców, znajdziemy aż 21 g kwasu askorbinowego. Dodatkowo jeżyny świetnie wzbogacą twój owocowy koktajl, czy sałatkę.
- Jagody
Jagody świetnie sprawdzą się w puszystych, ciepłych bułeczkach - jagodziankach. Owoce te są bogate w antyoksydanty. Poza tym odznaczają się wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ciasto malinowa chmurka krok po kroku.