Polacy zapomnieli o tych owocach. Pomagają spalić tłuszcz z brzucha
Agrest rośnie wielu ogrodach, lecz nie jest zbytnio doceniany. Już samo to, że ciężko znaleźć go w sklepie, stanowi wystarczający dowód. Powinniśmy jednak zacząć częściej po niego sięgać. Nie dość, że jest smaczny, to jeszcze dostarczy nam sporą dawkę witaminy C.
17.07.2023 | aktual.: 17.07.2023 19:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Krzewy z tym owocem nie są wymagające w uprawie. Jedyne, czego potrzebują to żyzna ziemia, w której jest dużo próchnicy. Są odporne na mrozy i bardzo lubią światło słoneczne. Często też rosną same, bez jakiejkolwiek ingerencji człowieka.
Agrest ma kilka odmian. Warto je znać
W Polsce znajdziemy trzy rodzaje: czerwony, żółty oraz biały (miodowy). Większość posiada kolce na gałęziach. Kiedy owoce dojrzeją, są bardzo słodkie i miękkie. W sezonie najlepiej spożywać go jako przekąskę, dobrym pomysłem jest przygotowanie konfitury lub kompotu. Świetnie sprawdzi się jako składnik ciast i deserów.
Agrest jest idealnym owocem do przygotowania prozdrowotnego soku. Wystarczy dosypać cukier i mieszać przez kilka dni. Gdy kryształy się rozpuszczą, możemy przystąpić do pasteryzacji. Również kompot z agrestu ma wiele pozytywnych właściwości i do tego jest smaczny. Jeśli jedna nie lubicie intensywnego smaku, możecie dodać kilka listków mięty.
Jakie są jego właściwości?
Nie każdy pewnie wie, że agrest bardzo często stosuje się w przemyśle kosmetycznym. Dlaczego? Odpowiedzią są jego właściwości, które pozytywnie wpływają na urodę. Maseczka z tego owocu poprawia stan skóry. Dzieje się tak, ponieważ produkt zawiera mnóstwo antyoksydantów, które świetnie radzą sobie z wolnymi rodnikami.
Sto gramów owocu zawiera tylko 41 kcal i dostarczy nam odpowiednią ilość witaminy C. Agrest usuwa kwas moczowy z organizmu oraz wspiera procesy trawienne. Oznacza to, że regularne spożywanie produktu wspomaga odchudzanie i szybciej pozbędziemy się zbędnych kilogramów. Owoce zawierają także błonnik, który łagodzi zaparcia oraz bardzo dobrze wpływa na pracę jelit. Zalecane są osobom, które zmagają się z nadwagą.
To jednak nie wszystko, gdyż owoce:
- Wspierają pracę oczu,
- wspomagają pracę serca,
- łagodzą objawy zwyrodnienia stawów,
- wspomagają pamięć i koncentrację,
- zapobiegają zakwaszaniu się organizmu.