WAŻNE
TERAZ

Wszystko jasne. Znamy skład Polaków na Litwę

Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło

Alfajores są kruche, proste w przygotowaniu i tak smaczne, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. To świetne alternatywa dla sklepowych ciastek, która bije gotowce na głowę.

Proste ciasteczka alfajoresProste ciasteczka alfajores
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Alfajores to popularne ciasteczka pochodzące z Ameryki Południowej, szczególnie kojarzone z Argentyną. Ich delikatny smak i krucha konsystencja sprawiają, że szybko znalazły sobie fanów również w innych zakątkach świata. Z łatwością odtworzysz je w swoim domu z łatwodostępnych i niedrogich składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło

Kruche ciasteczka alfajores

Alfajores składają się z dwóch okrągłych, delikatne słodkich kruchych ciasteczek. Między ciastkami znajduje się słodkie nadzienie, najczęściej wykonane na bazie masy kajmakowej. Do tego delikatna posypka z wiórków kokosowych i można z przyjemnością oddać się chrupaniu.

Chętnych do jedzenia nigdy nie brakuje. Na szczęście to prosty przepis na ciasteczka, więc upiecze je nawet ten, kto na co dzień trzyma się z dala od piekarnika. Zrób alfajores - przepis jest prostszy niż można pomyśleć.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 300 g skrobi ziemniaczanej,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 żółtka,
  • 120 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Pozostałe składniki: 

  • 200 g masy kajmakowej,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj żółtko oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj.

Masło utrzyj z żółtkami
Masło utrzyj z żółtkami © Pyszności

Krok 2. Następnie dodaj skrobię, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Zagnieć jednolite ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Kruche ciasto na ciasteczka
Kruche ciasto na ciasteczka © Pyszności

Krok 3. Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj i wytnij kółka. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Zrób tak również z pozostałym ciastem.

Kruche ciasteczka piecze się krótko
Kruche ciasteczka piecze się krótko © Pyszności

Krok 4. Ciastko posmaruj masą kajmakową i przykryj drugim ciasteczkiem. Brzegi obtocz w wiórkach kokosowych. Alfajores są gotowe do chrupania. Smacznego!

Ciasteczka z masą kajmakową
Ciasteczka z masą kajmakową © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji