Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło
Alfajores są kruche, proste w przygotowaniu i tak smaczne, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. To świetne alternatywa dla sklepowych ciastek, która bije gotowce na głowę.
Alfajores to popularne ciasteczka pochodzące z Ameryki Południowej, szczególnie kojarzone z Argentyną. Ich delikatny smak i krucha konsystencja sprawiają, że szybko znalazły sobie fanów również w innych zakątkach świata. Z łatwością odtworzysz je w swoim domu z łatwodostępnych i niedrogich składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło
Kruche ciasteczka alfajores
Alfajores składają się z dwóch okrągłych, delikatne słodkich kruchych ciasteczek. Między ciastkami znajduje się słodkie nadzienie, najczęściej wykonane na bazie masy kajmakowej. Do tego delikatna posypka z wiórków kokosowych i można z przyjemnością oddać się chrupaniu.
Chętnych do jedzenia nigdy nie brakuje. Na szczęście to prosty przepis na ciasteczka, więc upiecze je nawet ten, kto na co dzień trzyma się z dala od piekarnika. Zrób alfajores - przepis jest prostszy niż można pomyśleć.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 300 g skrobi ziemniaczanej,
- 200 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 żółtka,
- 120 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Pozostałe składniki:
- 200 g masy kajmakowej,
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj żółtko oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj.
Krok 2. Następnie dodaj skrobię, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Zagnieć jednolite ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Krok 3. Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj i wytnij kółka. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Zrób tak również z pozostałym ciastem.
Krok 4. Ciastko posmaruj masą kajmakową i przykryj drugim ciasteczkiem. Brzegi obtocz w wiórkach kokosowych. Alfajores są gotowe do chrupania. Smacznego!