PrzepisBezmięsna ryba z selera idealnie sprawdzi się na tegoroczną Wigilię. Może zdetronizować nawet karpia

Bezmięsna ryba z selera idealnie sprawdzi się na tegoroczną Wigilię. Może zdetronizować nawet karpia

Z polskich domów coraz częściej znika tradycja kupowana żywego karpia na Wigilię. Zastępuje ją coś innego. Wegetariańska alternatywa dla karpia, stworzona z pewnego bardzo popularnego warzywa. 

Alternatywa dla karpia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna
Alternatywa dla karpia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna

Wegetariańskie i wegańskie potrawy cieszą się coraz większą popularnością. Co ciekawe, nie tylko wśród tych, którzy mięsa nie jedzą w ogóle. Klasyczni ,,mięsożercy" również częściej niż kiedyś decydują się na warzywne posiłki, zwłaszcza, gdy wychodzą zjeść na mieście. Nie ma się co dziwić. Kuchnia wegańska jest niezwykle urozmaicona, a jej rozwój cały czas trwa. To oznacza, że restauracje prześcigają się w coraz bardziej ambitnych pomysłach na bezmięsne dania.

Kiedyś na przykład nikt nie mógł sobie wyobrazić wegańskiej wersji popularnego japońskiego dania - ramenu. Dziś lokale serwujące ten specjał bez użycia mięsa mają rekordowe zainteresowanie, być może nawet większe, niż te, które proponują tradycyjną wersję. Czemu tak jest? Dania wegańskie są lżejsze, zdrowsze i doskonale dopracowane.

Alternatywa dla karpia - Pyszności; foto: Canva
Alternatywa dla karpia - Pyszności; foto: Canva

Podobnie wygląda alternatywa dla karpia. To danie zostało stworzone z selera, a mimo to wygląda i smakuje jak prawdziwa ryba. Tylko że jest lekkostrawne, bez ości i - co najważniejsze dla wegan - bez zabijania.

Przygotowaniem dania zajęła się na prośbę portalu natemat.pl szefowa restauracji Papuvege - Laura Reszpondek. Można by rzec - odpowiedni człowiek, na odpowiednim miejscu!

Seleryba - alternatywa dla karpia

Składniki:

  • Duży korzeń selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 5 ziaren jałowca
  • 3 łyżeczki suchych glonów wakame
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 płaty nori
  • Olej do smażenia
  • Mleko sojowe
  • Mąka pszenna
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta

Sposób przygotowania:

Selera obierz, przekrój najpierw na pół, a później w grube plastry.

Alternatywa dla karpia - Pyszności; foto: Canva
Alternatywa dla karpia - Pyszności; foto: Canva

Do garnka wlej sos sojowy, dodaj pokrojonego selera, glony wakame, ziarna jałowca, ząbki czosnku oraz jedną przekrojoną cebulę. Wszystko zalej wodą i gotuj do miękkości selera.

Do miski wlej mleko sojowe i dodaj mąkę pszenną. Mieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem

Ugotowane plastry selera wyjmij z garnka i zawiń w pocięte na szerokość warzywa nori. Tak przygotowanego selera zamocz w cieście, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto.

Drugą cebulę możesz pokroić w plastry i zeszklić na maśle. Będzie doskonale pasowała do seleryby.

Skoro o rybach mowa, obejrzyj też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie