Bezmięsna ryba z selera idealnie sprawdzi się na tegoroczną Wigilię. Może zdetronizować nawet karpia

Z polskich domów coraz częściej znika tradycja kupowana żywego karpia na Wigilię. Zastępuje ją coś innego. Wegetariańska alternatywa dla karpia, stworzona z pewnego bardzo popularnego warzywa. 

ObrazekAlternatywa dla karpia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Karolina Gawrońska - Fundacja Roślinna

Wegetariańskie i wegańskie potrawy cieszą się coraz większą popularnością. Co ciekawe, nie tylko wśród tych, którzy mięsa nie jedzą w ogóle. Klasyczni ,,mięsożercy" również częściej niż kiedyś decydują się na warzywne posiłki, zwłaszcza, gdy wychodzą zjeść na mieście. Nie ma się co dziwić. Kuchnia wegańska jest niezwykle urozmaicona, a jej rozwój cały czas trwa. To oznacza, że restauracje prześcigają się w coraz bardziej ambitnych pomysłach na bezmięsne dania.

Kiedyś na przykład nikt nie mógł sobie wyobrazić wegańskiej wersji popularnego japońskiego dania - ramenu. Dziś lokale serwujące ten specjał bez użycia mięsa mają rekordowe zainteresowanie, być może nawet większe, niż te, które proponują tradycyjną wersję. Czemu tak jest? Dania wegańskie są lżejsze, zdrowsze i doskonale dopracowane.

Obrazek
Alternatywa dla karpia - Pyszności; foto: Canva

Podobnie wygląda alternatywa dla karpia. To danie zostało stworzone z selera, a mimo to wygląda i smakuje jak prawdziwa ryba. Tylko że jest lekkostrawne, bez ości i - co najważniejsze dla wegan - bez zabijania.

Przygotowaniem dania zajęła się na prośbę portalu natemat.pl szefowa restauracji Papuvege - Laura Reszpondek. Można by rzec - odpowiedni człowiek, na odpowiednim miejscu!

Seleryba - alternatywa dla karpia

Składniki:

  • Duży korzeń selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 5 ziaren jałowca
  • 3 łyżeczki suchych glonów wakame
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 płaty nori
  • Olej do smażenia
  • Mleko sojowe
  • Mąka pszenna
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta

Sposób przygotowania:

Selera obierz, przekrój najpierw na pół, a później w grube plastry.

Obrazek
Alternatywa dla karpia - Pyszności; foto: Canva

Do garnka wlej sos sojowy, dodaj pokrojonego selera, glony wakame, ziarna jałowca, ząbki czosnku oraz jedną przekrojoną cebulę. Wszystko zalej wodą i gotuj do miękkości selera.

Do miski wlej mleko sojowe i dodaj mąkę pszenną. Mieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem

Ugotowane plastry selera wyjmij z garnka i zawiń w pocięte na szerokość warzywa nori. Tak przygotowanego selera zamocz w cieście, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto.

Drugą cebulę możesz pokroić w plastry i zeszklić na maśle. Będzie doskonale pasowała do seleryby.

Skoro o rybach mowa, obejrzyj też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi