Bezmięsna ryba z selera idealnie sprawdzi się na tegoroczną Wigilię. Może zdetronizować nawet karpia
Z polskich domów coraz częściej znika tradycja kupowana żywego karpia na Wigilię. Zastępuje ją coś innego. Wegetariańska alternatywa dla karpia, stworzona z pewnego bardzo popularnego warzywa.
Wegetariańskie i wegańskie potrawy cieszą się coraz większą popularnością. Co ciekawe, nie tylko wśród tych, którzy mięsa nie jedzą w ogóle. Klasyczni ,,mięsożercy" również częściej niż kiedyś decydują się na warzywne posiłki, zwłaszcza, gdy wychodzą zjeść na mieście. Nie ma się co dziwić. Kuchnia wegańska jest niezwykle urozmaicona, a jej rozwój cały czas trwa. To oznacza, że restauracje prześcigają się w coraz bardziej ambitnych pomysłach na bezmięsne dania.
Kiedyś na przykład nikt nie mógł sobie wyobrazić wegańskiej wersji popularnego japońskiego dania - ramenu. Dziś lokale serwujące ten specjał bez użycia mięsa mają rekordowe zainteresowanie, być może nawet większe, niż te, które proponują tradycyjną wersję. Czemu tak jest? Dania wegańskie są lżejsze, zdrowsze i doskonale dopracowane.
Podobnie wygląda alternatywa dla karpia. To danie zostało stworzone z selera, a mimo to wygląda i smakuje jak prawdziwa ryba. Tylko że jest lekkostrawne, bez ości i - co najważniejsze dla wegan - bez zabijania.
Przygotowaniem dania zajęła się na prośbę portalu natemat.pl szefowa restauracji Papuvege - Laura Reszpondek. Można by rzec - odpowiedni człowiek, na odpowiednim miejscu!
Seleryba - alternatywa dla karpia
Składniki:
- Duży korzeń selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 5 ziaren jałowca
- 3 łyżeczki suchych glonów wakame
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 płaty nori
- Olej do smażenia
- Mleko sojowe
- Mąka pszenna
- Sól, pieprz
- Bułka tarta
Sposób przygotowania:
Selera obierz, przekrój najpierw na pół, a później w grube plastry.
Do garnka wlej sos sojowy, dodaj pokrojonego selera, glony wakame, ziarna jałowca, ząbki czosnku oraz jedną przekrojoną cebulę. Wszystko zalej wodą i gotuj do miękkości selera.
Do miski wlej mleko sojowe i dodaj mąkę pszenną. Mieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem
Ugotowane plastry selera wyjmij z garnka i zawiń w pocięte na szerokość warzywa nori. Tak przygotowanego selera zamocz w cieście, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto.
Drugą cebulę możesz pokroić w plastry i zeszklić na maśle. Będzie doskonale pasowała do seleryby.
Skoro o rybach mowa, obejrzyj też ten przepis z naszego kanału na YouTube.