Amerykanie się zajadają, a Polacy kręcą nosem. Ta przekąska ma pełno białka
Suszone mięsne smaczki są popularne zarówno w angielskich, jak i amerykańskich pubach. Słona przekąska idealnie sprawdza się na nieformalnych spotkaniach. Jest pożywna, zawiera dużo białka i mało tłuszczu, co sprawia, że jest godna polecenia również dla osób na diecie redukcyjnej.
Przekąska, znana również jako jerky, zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych. Cienkie plasterki mięsa są dostępne w wielu smakach i wariantach, sprawiając, że sięganie po kolejne smaczki nigdy nie jest nudne. Nazwa "jerky" pochodzi od hiszpańskiego słowa "charqui", które z kolei zostało zapożyczone z języka keczua, i oznacza "suszone, solone mięso". Chrupiące plasterki często przygotowywane są z wołowiny, ale również te wieprzowe mają swoich wiernych fanów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy
Czy suszona wieprzowina ma przyszłość w Polsce?
Patrząc na coraz większe zainteresowanie Polaków zdrową dietą, można przypuszczać, że suszona wieprzowina za kilka lat będzie co najmniej tak samo popularna u nas jak teraz w Stanach Zjednoczonych. Trzeba przyznać, że jest to zdrowsza alternatywa dla popularnych obecnie chipsów, chociaż nie jest pozbawiona wad.
Mięsne smaczki są pełnowartościowym źródłem białka, witamin i minerałów. Chociaż wielokrotnie można spotkać się z twierdzeniem, że taka przekąska jest niskokaloryczna, nie do końca jest to prawdą – 100 g suszonej wieprzowiny dostarcza ok. 280-360 kcal, czyli o wiele więcej niż sałatki z warzyw sezonowych. Trzeba również uważać na zawartość soli, która w nadmiarze może być szkodliwa dla zdrowia.
Niemniej, na pewno jest to zdrowszy zamiennik dla wysokoprzetworzonych chipsów, smażonych w głębokim oleju z dodatkiem dużej ilości wzmacniaczy smaku. Jeśli zadbasz o jakościowy produkt, z dodatkiem naturalnych przypraw i mniejszą zawartością sodu, możesz sięgać po mięsne kąski bez wyrzutów sumienia – oczywiście w rozsądnych ilościach.
Zrób mięsną przekąskę w domu
Do suszenia wybierz chude kawałki wieprzowiny, takie jak schab, polędwica lub szynka. Porcję mięsa dokładnie umyj i oczyść z tłuszczu, błonek oraz ścięgien. Jeszcze przed pokrojeniem na kawałki, włóż wieprzowinę do zamrażalnika na 30-60 minut, aby skruszała, dzięki czemu będzie łatwiejsza do pokrojenia na cienkie plasterki.
Składniki:
- 0,5 kg chudego mięsa wieprzowego,
- marynata: 4 łyżki sosu sojowego, 30 ml sosu Worcestershire, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki ostrej mielonej papryki, pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka suszonego oregano, 15 ml miodu lub syropu klonowego, 15 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczone i lekko zmrożone mięso pokrój w cienkie plastry.
- W misce wymieszaj składniki na marynatę i dokładnie natrzyj plasterki wieprzowiny.
- Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
- Po tym czasie, wyjmij mięso z marynaty i delikatnie zbierz nadmiar marynaty przy pomocy ręcznika papierowego.
- Rozgrzej piekarnik do 60-70 stopni Celsjusza i włącz termoobieg.
- Połóż plastry na kratce (ruszcie) z piekarnika, pod spód podłóż blachę na ociekający tłuszcz. Wstaw do suszenia na 5-7 godzin.
Podczas suszenia mięsa co jakiś czas otwieraj drzwiczki piekarnika, aby odprowadzić nadmiar wilgoci. Wieprzowinę możesz także przygotować w suszarce do grzybów. Po wysuszeniu przechowuj w suchym zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu – dobrze przygotowane jerky zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni.