Ania Starmach zdradziła swój przepis na gołąbki. "Smakują jak u mamy"
Ania Starmach, zdradziła swój przepis na idealne gołąbki w sosie pomidorowym. Jak sama podkreśla - "Smakują jak u mamy". Są świetnym daniem na rodzinny obiad lub kolację, a przygotowanie ich jest bardzo proste!
02.08.2020 16:12
Przepis na gołąbki jest powszechnie znany, ale w każdym domu smakują one inaczej i chyba w tym tkwi ich magia. Spróbuj zrobić je tak, jak robi to Ania Starmach- na pewno się nie zawiedziesz.
Ania Starmach to jedna z najpopularniejszych kucharek w naszym kraju!
Ania jest autorka książek kucharskich i portalu kulinarnego. Wielką rozpoznawalność zdobyła, dzięki byciu jurorką polskich edycji programów MasterChef.
Przygotuj:
- 800 g mielonego mięsa wieprzowego
- 120 g białego ryżu
- 1l passaty pomidorowej lub domowego przecieru
- 2 l bulionu lub wody
- 1 główka kapusty
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 cebule
- sól i pieprz do smaku
Krok 1: Podsmaż cebulkę i ugotuj ryż
Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nie pokrojoną drobno cebulkę. W garnku zagotuj wodę, posól ją i wrzuć ryż. Gotuj go ok. 3-4 minuty krócej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. Wszystko przestudź.
Krok 2: Przygotuj kapustę
Z kapusty wytnij głąb i podziel ją na liście. W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj w niej liście przez ok. 5 minut. Jeśli są grube: wydłuż trochę czas gotowania. Z ugotowanych już liście wytnij zgrubienia.
Krok 3: Zawiń farsz
Wystudzoną cebulę i ryż wymieszaj z surowym mięsem mielonym i dodaj sól oraz pieprz. Na środek liścia połóż trochę farszu i zwiń wszystko razem tak, jak zwija się krokiety.
Krok 4: Gotowanie
Wybierz w tym celu garnek o grubym dnie i wyłóż go na dole kapustą. Dzięki temu nic Ci się nie przypali. Ciasno ułóż w środku zawinięte gołąbki i zalej je bulionem (jeśli nie masz: możesz użyć wody). Gotuj je około 1h. Jeśli są duże to przedłuż czas gotowania do 1,5h.
Krok 5: Przygotowanie sosu
Po ugotowaniu odlej część bulionu, w którym zanurzone były gołąbki. Gotuj go jeszcze jakiś czas, żeby pozbyć się części wody: stanie się dzięki temu bardziej aromatyczny. Wlej do niego przecier pomidorowy lub passatę, zabiel śmietaną i dopraw solą i pieprzem do smaku
Krok 6: Zajadaj ze smakiem
Gotowe gołąbki polej sosem pomidorowym. Jeśli lubisz: możesz serwować je z ziemniakami.
Lubisz gołąbki w tradycyjnej odsłonie, czy korzystasz z innych przepisów? Daj koniecznie znać w komentarzu!