PrzepisUkoi żołądek po świątecznym obżarstwie. Ta lekka i pyszna zupa to hit w polskich domach

Ukoi żołądek po świątecznym obżarstwie. Ta lekka i pyszna zupa to hit w polskich domach

Pyszności - Fot. Di bloguje
Pyszności - Fot. Di bloguje
Katarzyna Gileta
09.04.2023 16:11

Zupa kalafiorowa to klasyk wśród polskich zup. Najsmaczniejsza jest latem, kiedy pod ręką mamy mnóstwo pysznych sezonowych warzywa. Zimą możemy przygotować ją z mrożonki. Bazą zupy kalafiorowej jest wywar drobiowy, jednak w wersji wegetariańskiej będzie równie smaczna.

Z kalafiora przyrządzasz potrawy wyłącznie latem? To błąd. Nie tylko mrożony, ale również świeży kalafior, dostępny jest w sklepach prawie przez cały rok. Blady kalafior często jest niedoceniany — niesłusznie, bo to smaczne i zdrowe warzywo. Polacy najczęściej podają go po ugotowaniu, okraszonego bułką tartą z masełkiem. Jego kulinarne zastosowania są jednak znacznie szersze.

Zupa kalafiorowa sprawdzi się o każdej porze roku. Jest delikatna w smaku i lubiana nawet przez tych, którzy nie przepadają za tym warzywem. Pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna zupa kalafiorowa to przysmak wielu osób. Mamy dla was świetny przepis na zupę kalafiorową prosto z bloga Di bloguje. Na blogu znajdziecie też przepis na najlepszy chlebek bananowy.

Zupa kalafiorowa z koperkiem - przepis

Składniki:

  • mięso na wywar (np. 2 udka kurczaka)
  • średni kalafior
  • 3-4 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 pęczek koperku

Opcjonalnie:

  • 50-100 ml śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Zupa kalafiorowa ukoi żołądek po świątecznym obżarstwie. Jak ją zrobić? Ugotuj wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.
  2. Następnie do garnka dodaj pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Gotuj wywar do miękkości warzyw.
  3. Około 10-15 minut przed końcem gotowania się zupy dodaj oczyszczone różyczki kalafiora.
  4. Na końcu zupę można zabielić śmietaną (wcześniej wymieszaną z odrobiną zimnej wody) i dodać posiekany koperek. Dopraw do smaku.

Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo: 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także