Ukoi żołądek po świątecznym obżarstwie. Ta lekka i pyszna zupa to hit w polskich domach
Zupa kalafiorowa to klasyk wśród polskich zup. Najsmaczniejsza jest latem, kiedy pod ręką mamy mnóstwo pysznych sezonowych warzywa. Zimą możemy przygotować ją z mrożonki. Bazą zupy kalafiorowej jest wywar drobiowy, jednak w wersji wegetariańskiej będzie równie smaczna.
09.04.2023 16:11
Z kalafiora przyrządzasz potrawy wyłącznie latem? To błąd. Nie tylko mrożony, ale również świeży kalafior, dostępny jest w sklepach prawie przez cały rok. Blady kalafior często jest niedoceniany — niesłusznie, bo to smaczne i zdrowe warzywo. Polacy najczęściej podają go po ugotowaniu, okraszonego bułką tartą z masełkiem. Jego kulinarne zastosowania są jednak znacznie szersze.
Zupa kalafiorowa sprawdzi się o każdej porze roku. Jest delikatna w smaku i lubiana nawet przez tych, którzy nie przepadają za tym warzywem. Pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna zupa kalafiorowa to przysmak wielu osób. Mamy dla was świetny przepis na zupę kalafiorową prosto z bloga Di bloguje. Na blogu znajdziecie też przepis na najlepszy chlebek bananowy.
Zupa kalafiorowa z koperkiem - przepis
Składniki:
Dodatkowo:
- 1 pęczek koperku
Opcjonalnie:
- 50-100 ml śmietany
Sposób przygotowania:
- Zupa kalafiorowa ukoi żołądek po świątecznym obżarstwie. Jak ją zrobić? Ugotuj wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.
- Następnie do garnka dodaj pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Gotuj wywar do miękkości warzyw.
- Około 10-15 minut przed końcem gotowania się zupy dodaj oczyszczone różyczki kalafiora.
- Na końcu zupę można zabielić śmietaną (wcześniej wymieszaną z odrobiną zimnej wody) i dodać posiekany koperek. Dopraw do smaku.
Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo: