Ukoi żołądek po świątecznym obżarstwie. Ta lekka i pyszna zupa to hit w polskich domach
09.04.2023 16:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zupa kalafiorowa to klasyk wśród polskich zup. Najsmaczniejsza jest latem, kiedy pod ręką mamy mnóstwo pysznych sezonowych warzywa. Zimą możemy przygotować ją z mrożonki. Bazą zupy kalafiorowej jest wywar drobiowy, jednak w wersji wegetariańskiej będzie równie smaczna.
Z kalafiora przyrządzasz potrawy wyłącznie latem? To błąd. Nie tylko mrożony, ale również świeży kalafior, dostępny jest w sklepach prawie przez cały rok. Blady kalafior często jest niedoceniany — niesłusznie, bo to smaczne i zdrowe warzywo. Polacy najczęściej podają go po ugotowaniu, okraszonego bułką tartą z masełkiem. Jego kulinarne zastosowania są jednak znacznie szersze.
Zupa kalafiorowa sprawdzi się o każdej porze roku. Jest delikatna w smaku i lubiana nawet przez tych, którzy nie przepadają za tym warzywem. Pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna zupa kalafiorowa to przysmak wielu osób. Mamy dla was świetny przepis na zupę kalafiorową prosto z bloga Di bloguje. Na blogu znajdziecie też przepis na najlepszy chlebek bananowy.
Zupa kalafiorowa z koperkiem - przepis
Składniki:
Dodatkowo:
- 1 pęczek koperku
Opcjonalnie:
- 50-100 ml śmietany
Sposób przygotowania:
- Zupa kalafiorowa ukoi żołądek po świątecznym obżarstwie. Jak ją zrobić? Ugotuj wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.
- Następnie do garnka dodaj pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Gotuj wywar do miękkości warzyw.
- Około 10-15 minut przed końcem gotowania się zupy dodaj oczyszczone różyczki kalafiora.
- Na końcu zupę można zabielić śmietaną (wcześniej wymieszaną z odrobiną zimnej wody) i dodać posiekany koperek. Dopraw do smaku.
Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo: