PrzepisKarp z przepisu Makłowicza nie ma sobie równych. Jeden tajny składnik nadaje mu delikatności

Karp z przepisu Makłowicza nie ma sobie równych. Jeden tajny składnik nadaje mu delikatności

Karp z dodatkiem piwa - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Robert Makłowicz
Karp z dodatkiem piwa - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Robert Makłowicz
16.12.2022 11:28

Robert Makłowicz potrafi zaskoczyć nawet wigilijnymi potrawami. Tradycja? Jak najbardziej, za to z nowoczesnym akcentem. Chyba nikt nie jest lepszy w takich urozmaiceniach od słynnego krytyka kulinarnego. Karp z dodatkiem piwa w jego wykonaniu to prawdziwe cudo. 

Karp to, obok śledzia, najpopularniejsza ryba podawana na święta. Jest przygotowywany na multum różnych sposobów, chociaż zwykle opiera się to na jego usmażeniu. Jednak nie u Makłowicza. Zamiast używać patelni, przygotowuje on karpia w garnku. Również przyprawy nie są typowe, a najbardziej barwnym składnikiem, którego używa w tym przepisie Makłowicz, jest... piwo.

Nie będziemy ukrywać, że ta technika przygotowania karpia bardzo nas zaciekawiła. Jeśli więc szukasz pomysłu na podanie tej tradycyjnej ryby w niekonwencjonalny sposób, nie możesz ominąć tego przepisu. Oto on - karp w piwie według Roberta Makłowicza.

Karp z dodatkiem piwa - Pyszności; foto: Canva
Karp z dodatkiem piwa - Pyszności; foto: Canva

Karp z dodatkiem piwa

Składniki:

  • 500 ml jasnego piwa
  • 1 karp
  • 1 łyżka miodu
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Karpia oczyść, umyj i potnij na dzwonki. Natrzyj je sporą ilością soli i przełóż do wysmarowanego masłem garnka.

Cebule, marchewki i korzenie pietruszki obierz i pokrój w niezbyt grubą kostkę. Następnie tak przygotowane warzywa dodaj do garnka z rybą. Dosyp jeszcze nieco soli i pieprzu oraz łyżkę miodu. Wszystko zalej 500 ml jasnego piwa.

Karp z dodatkiem piwa - Pyszności; foto: Canva
Karp z dodatkiem piwa - Pyszności; foto: Canva

Nastaw dużą moc palnika. Po zagotowaniu się mieszanki zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut. Po tym czasie karp powinien być idealnie miękki. Kontroluj to jednak. W zależności od wielkości ryby może nabrać pożądanej konsystencji wcześniej lub trochę później.

Tak przygotowanego karpia podawaj w następujący sposób: dzwonki ryby wyjmij, polej je warzywno-piwnym sosem i obsyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Karp z dodatkiem piwa według Roberta Makłowicza już gotowy. Rodzina będzie zachwycona - zwłaszcza dorośli. Smacznego!

A może poszukujesz słodkich inspiracji do zapełnienia domu świątecznym zapachem? W takim razie zainteresuje cię ten przepis na jabłka w szlafroczkach. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także