Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji
Kaszanka nie kojarzy się raczej z elegancką potrawą. Zwykle w czasie sezonu grillowego trafia na ruszt i tyle ją widzieliśmy. Okazuje się jednak, że niepozorna kaszanka może zamienić się w danie, które śmiało można podawać w restauracjach.
Jeśli tęsknisz za kaszanką, to ten przepis zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Zamienia się ona w eleganckie danie, które śmiało można podać na rodzinnym obiedzie. Chrupiąca kaszanka w panko zaskoczy twoich bliskich i sprawi, że poczują się jak w dobrej restauracji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kaszanka w panko - efektowny obiad
Kaszanka w panko to danie, które łączy w sobie tradycyjny smak polskiej kuchni z nowoczesną, chrupiącą panierką znaną z kuchni azjatyckiej. To świetna propozycja dla osób, które lubią zaskakujące połączenia smaków.
Połączenie tradycyjnej kaszanki z nowoczesną panierką panko i eleganckimi dodatkami, takimi jak chutney gruszkowy i puree z selera sprawi, że do kuchni wrócą tylko puste talerze. Słodkawy chutney doskonale kontrastuje z wyrazistym smakiem kaszanki, a puree z selera dodaje daniu kremowej konsystencji i delikatności.
Składniki:
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 1 jabłko,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 400 g kaszanki,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- ¾ szklanki panko.
Chutney gruszkowy:
- 30 g masła,
- 1 cebula,
- 1 duża gruszka,
- 2 łyżki octu z białego wina,
- 2 łyżki cukru,
- 200 ml wody,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu.
Puree z selera:
- 1 duży seler,
- 1 duża gruszka,
- ok. 500 ml mleka,
- 1,5 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 40 g masła.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj starte jabłko, suszony majeranek oraz obraną z jelita i pokrojoną na mniejsze kawałki kaszankę. Przesmaż całość. Odstaw do wystudzenia.
Krok 2. Przygotuj pyszny chutney. W rondelku rozpuść masło i podsmaż pokrojoną w średniej wielkości kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić, wlej wodę, dodaj cukier i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj ocet, pokrojoną w kostkę gruszkę, przykryj i duś prze chwilę.
Krok 3. Następnie dodaj musztardę francuską, musztardę, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Duś na małym ogniu przez 40 minut, podlewając wodą, by nic się nie przypaliło.
Krok 4. Przygotuj puree. W garnku umieść pokrojony selera oraz gruszkę. Zalej mlekiem, dodaj sól i gotuj do miękkości pod przykryciem. Średnio zajmuje to około 20 minut. Następnie odcedź, dodaj gałkę muszkatołową oraz masło i zblenduj.
Krok 5. Z przestudzonej kaszanki uformuj kulki. Obtocz je w mące pszennej, rozkłóconych jajkach oraz w panko. Smaż w głębokim, rozgrzanym oleju przez około minutę.
Krok 6. Na talerz wyłóż porcję purée. Ułóż usmażone kulki kaszanki i dodaj chutney. Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!