PrzepisObiadBabcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji

Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji

Kaszanka nie kojarzy się raczej z elegancką potrawą. Zwykle w czasie sezonu grillowego trafia na ruszt i tyle ją widzieliśmy. Okazuje się jednak, że niepozorna kaszanka może zamienić się w danie, które śmiało można podawać w restauracjach.

Kaszanka w panko jak z restauracji
Kaszanka w panko jak z restauracji
Źródło zdjęć: © Pyszności

Jeśli tęsknisz za kaszanką, to ten przepis zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Zamienia się ona w eleganckie danie, które śmiało można podać na rodzinnym obiedzie. Chrupiąca kaszanka w panko zaskoczy twoich bliskich i sprawi, że poczują się jak w dobrej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaszanka w panko - efektowny obiad

Kaszanka w panko to danie, które łączy w sobie tradycyjny smak polskiej kuchni z nowoczesną, chrupiącą panierką znaną z kuchni azjatyckiej. To świetna propozycja dla osób, które lubią zaskakujące połączenia smaków.

Połączenie tradycyjnej kaszanki z nowoczesną panierką panko i eleganckimi dodatkami, takimi jak chutney gruszkowy i puree z selera sprawi, że do kuchni wrócą tylko puste talerze. Słodkawy chutney doskonale kontrastuje z wyrazistym smakiem kaszanki, a puree z selera dodaje daniu kremowej konsystencji i delikatności.

Składniki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 400 g kaszanki,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • ¾ szklanki panko.

Chutney gruszkowy:

  • 30 g masła,
  • 1 cebula,
  • 1 duża gruszka,
  • 2 łyżki octu z białego wina,
  • 2 łyżki cukru,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Puree z selera:

  • 1 duży seler,
  • 1 duża gruszka,
  • ok. 500 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 40 g masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj starte jabłko, suszony majeranek oraz obraną z jelita i pokrojoną na mniejsze kawałki kaszankę. Przesmaż całość. Odstaw do wystudzenia.

Kaszanka z cebulą i jabłkami to proste i smaczne połączenie
Kaszanka z cebulą i jabłkami to proste i smaczne połączenie© Adobe Stock

Krok 2. Przygotuj pyszny chutney. W rondelku rozpuść masło i podsmaż pokrojoną w średniej wielkości kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić, wlej wodę, dodaj cukier i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj ocet, pokrojoną w kostkę gruszkę, przykryj i duś prze chwilę.

Gruszkowy chutney to pyszny dodatek do mięs
Gruszkowy chutney to pyszny dodatek do mięs© Pyszności

Krok 3. Następnie dodaj musztardę francuską, musztardę, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Duś na małym ogniu przez 40 minut, podlewając wodą, by nic się nie przypaliło.

Chutney gruszkowy to świetny dodatek do mięs
Chutney gruszkowy to świetny dodatek do mięs© Pyszności

Krok 4. Przygotuj puree. W garnku umieść pokrojony selera oraz gruszkę. Zalej mlekiem, dodaj sól i gotuj do miękkości pod przykryciem. Średnio zajmuje to około 20 minut. Następnie odcedź, dodaj gałkę muszkatołową oraz masło i zblenduj.

Puree z selera i gruszki świetnie zastąpi ziemniaki
Puree z selera i gruszki świetnie zastąpi ziemniaki© Pyszności

Krok 5. Z przestudzonej kaszanki uformuj kulki. Obtocz je w mące pszennej, rozkłóconych jajkach oraz w panko. Smaż w głębokim, rozgrzanym oleju przez około minutę.

Chrupiąca kaszanka w panko
Chrupiąca kaszanka w panko© Pyszności

Krok 6. Na talerz wyłóż porcję purée. Ułóż usmażone kulki kaszanki i dodaj chutney. Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Kaszanka w panko zaskoczy gości
Kaszanka w panko zaskoczy gości © Pyszności
przepiswideokaszanka

Wybrane dla Ciebie