Babcine triki w kuchni, które warto znać
Moja babcia była największym autorytetem kulinarnym w mojej rodzinie. Dlatego wszyscy członkowie rodziny chętnie wykorzystywali jej triki w kuchni, które ułatwiały wiele codziennych spraw.
05.11.2019 10:59
Uważam, że praca w kuchni powinna być łatwa i przyjemna. Dlatego dziś chcę podzielić się z Tobą poradami mojej babci, które z pewnością okażą się przydatne! Tego nie możesz przegapić ❤️
#1 Perfekcyjne krojenie pieczywa
Pamiętam, że moja babcia była mistrzynią w krojeniu pieczywa. Jej kromki były zawsze idealne, a jednocześnie na desce do krojenia nie pojawiał się żaden okruszek z pieczywa.
Kiedy podrosłam babcia wytłumaczyła mi, że wystarczy przed krojeniem chleba zanurzyć nóź na kilka sekund we wrzącej wody. I problem z okruszkami przestanie istnieć!
#2 Plamy po czerwonych burakach
Uwielbiam ćwikłę domowej roboty, ale jej przygotowanie może okazać się problemowe. Czerwone buraki lubią farbować i potem trudno pozbyć się widocznych plam z naszych dłoni. Ale skoro dziś zdradzam triki w kuchni mojej babci, muszę podzielić się również i tą sztuczką.
Po pracy z czerwonymi burakami, wystarczy przetrzeć dłonie plastrem cytryny. Zabarwienia znikną ze skóry w mgnieniu oka!
#3 Ziemniak pomagał przy ukąszeniach owadów
Wychowałam się na wsi i bardzo często dochodziło do sytuacji, kiedy to padłam ofiarą komara lub bąka. Zawsze w takich sytuacjach szukałam pomocy u babci, która przykładała zaatakowane miejsce plastrem surowego ziemniaka.
Taka terapia nie tylko przynosiła natychmiastową ulgę, ale też zmniejszała powstały obrzęk.
#4 Koniec z pękniętą skorupką jajka podczas gotowania
Jak temu zaradzić? To bardzo proste! Kiedy moja babcia gotowała jajka na twardo, dodawała do nich łyżeczkę soli. Dzięki temu trikowi skorupka jajek po ugotowaniu pozostawała nienaruszona. I to za każdym razem!
#5 Sól przyda się również przy czyszczeniu przypalonego garnka
Wystarczy chwila nieuwagi lub zbyt wiele obowiązków na głowie, aby przypalić kuchenny garnek. I jeśli myślałaś, że gadżet po takiej akcji, nadaje się jedynie do wyrzucenia, jesteś w ogromnym błędzie.
Nasze babcie skutecznie usuwały tego typu zabrudzenia. I to w bardzo prosty sposób. Po prostu do przypalonego garnka dodawały sól i trochę wody. Następnie szorowały dno garnka i zagotowywały mieszankę, dzięki czemu brud "odchodził" z łatwością.
#6 Triki w kuchni - idealna pieczeń z piekarnika
Najlepszą pieczeń w życiu jadłam również u swojej babci. Zawsze była idealnie upieczona i doprawiona. Nigdy nie była wysuszona. I jak się okazuje, aby osiągnąć takie efekty, babcia oprócz formy z pieczenią wkładała do piekarnika garnek z wodą. I trzymała go tam przez cały proces pieczenia mięsa. To takie proste!
#7 Idealny rosół
Moja babcia zawsze powtarzała, że rosół potrzebuje przede wszystkim czasu. Dlatego, aby wydobyć jego najlepsze smaki, należy gotować go na małym ogniu ok. 2 godzin! W przeciwnym wypadku może stać się mętny.
Triki w kuchni zawsze się przydadzą, jeśli uważasz podobnie, podziel się swoimi sztuczkami ?
Zobacz także