Babka ziemniaczana z boczkiem. Podlaski przysmak za grosze

Babka ziemniaczana niejedno ma imię. Niektórzy nazywają ją kartoflakiem, inni tarciuchem, a jeszcze inni bulbynkiem. Dochodzenie etymologii tych nazw zajęłoby nam zdecydowanie za dużo czasu, zwłaszcza że chcemy ci pokazać cudowny przepis na babkę z dodatkiem boczku i cebuli.

ObrazekPrzygotowanie babki ziemniaczanej - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczylk ODDASZFARTUCHA

Potrawa z tartych i pieczonych ziemniaków, którą na Śląsku i Mazurach zwie się właśnie kartoflakiem, pochodzi z Białorusi. Czasy jej wielkiej popularności już minęły, co nie znaczy, że już się jej nie przyrządza. Trzeba jednak przyznać, że o kulinarnej kuzynce babki, czyli kiszce ziemniaczanej, zawsze było głośniej. A szkoda, bo babka to potrawa tak samo pyszna, jak i tania w przygotowaniu, co na dzisiejsze czasy może być niezwykle przydatne.

Obrazek
babka ziemniaczana - Pyszności; foto: Canva

Smakowita babka ziemniaczana jest wyjątkowo skromna pod względem składników. Poza samymi kartoflami jedyne, czego będziesz potrzebował do jej przyrządzenia to boczek, cebula i kilka innych tanichproduktów. Budżetowe danie, które posmakuje każdemu, a cała babka zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Czy może być lepiej?

Chcesz się przekonać? Upiecz kartoflaka według tego przepisu.

Babka ziemniaczana

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
Babka ziemniaczana - Pyszności; foto: Canva

Na początek przygotuj masę, która na pewno skojarzy ci się z plackami ziemniaczanymi. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj do miski na drobnych oczkach tarki. Dodaj do nich jajka, startą cebulę i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.

Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop go na patelni. Kiedy zrobią się z niego skwarki, zdejmij z ognia, ostudź i dodaj do masy z ziemniakami. Teraz możesz dokładnie wymieszać całą zawartość miski.

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem z patelni po boczku i oprósz bułką tartą. Następnie przełóż wyrobioną masę do natłuszczonej formy, a wierzch posyp majerankiem. Piecz półtorej godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego!

Jeśli szukasz innych pomysłów na obiad dla całej rodziny, zobacz ten przepis na śmietankowego kurczaka w cieście francuskim z brokułami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej