Babka ziemniaczana z boczkiem. Podlaski przysmak za grosze

Babka ziemniaczana niejedno ma imię. Niektórzy nazywają ją kartoflakiem, inni tarciuchem, a jeszcze inni bulbynkiem. Dochodzenie etymologii tych nazw zajęłoby nam zdecydowanie za dużo czasu, zwłaszcza że chcemy ci pokazać cudowny przepis na babkę z dodatkiem boczku i cebuli.

ObrazekPrzygotowanie babki ziemniaczanej - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczylk ODDASZFARTUCHA

Potrawa z tartych i pieczonych ziemniaków, którą na Śląsku i Mazurach zwie się właśnie kartoflakiem, pochodzi z Białorusi. Czasy jej wielkiej popularności już minęły, co nie znaczy, że już się jej nie przyrządza. Trzeba jednak przyznać, że o kulinarnej kuzynce babki, czyli kiszce ziemniaczanej, zawsze było głośniej. A szkoda, bo babka to potrawa tak samo pyszna, jak i tania w przygotowaniu, co na dzisiejsze czasy może być niezwykle przydatne.

Obrazek
babka ziemniaczana - Pyszności; foto: Canva

Smakowita babka ziemniaczana jest wyjątkowo skromna pod względem składników. Poza samymi kartoflami jedyne, czego będziesz potrzebował do jej przyrządzenia to boczek, cebula i kilka innych tanichproduktów. Budżetowe danie, które posmakuje każdemu, a cała babka zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Czy może być lepiej?

Chcesz się przekonać? Upiecz kartoflaka według tego przepisu.

Babka ziemniaczana

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrazek
Babka ziemniaczana - Pyszności; foto: Canva

Na początek przygotuj masę, która na pewno skojarzy ci się z plackami ziemniaczanymi. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj do miski na drobnych oczkach tarki. Dodaj do nich jajka, startą cebulę i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.

Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop go na patelni. Kiedy zrobią się z niego skwarki, zdejmij z ognia, ostudź i dodaj do masy z ziemniakami. Teraz możesz dokładnie wymieszać całą zawartość miski.

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem z patelni po boczku i oprósz bułką tartą. Następnie przełóż wyrobioną masę do natłuszczonej formy, a wierzch posyp majerankiem. Piecz półtorej godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego!

Jeśli szukasz innych pomysłów na obiad dla całej rodziny, zobacz ten przepis na śmietankowego kurczaka w cieście francuskim z brokułami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża