Nie smaż bekonu na zwykłej patelni. Popularny składnik sprawi, że boczek będzie bardziej chrupiący

Bekon to popularny dodatek do hamburgerów i kanapek. Chrupiące plastry boczku robią furorę na całym świecie. Z tym patentem wyjdą jeszcze lepiej.

ObrazekBekon - Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Bekon to jedno z najpopularniejszych mięs na świecie. Jego intensywny smak i aromat sprawiają, że jest często wykorzystywany w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Najczęściej smaży się go na patelni, ale jest jeszcze jeden, lepszy sposób przygotowania tego przysmaku.

Patent na chrupiący bekon

Obowiązkowy element angielskiego śniadania, świetny dodatek do sadzonych jajek, ważny składnik amerykańskich burgerów. Usmażony na chrupko, aromatyczny boczek na samą myśl powoduje intensywną pracę ślinianek. Najczęściej wrzucamy go na rozgrzaną patelnię i uzbrajamy się w cierpliwość. Jest jednak inny, prosty sposób, który zagwarantuje idealnie chrupiące kawałki.

Bekon - Pyszności/ źródło: Canva
Bekon - Pyszności/ źródło: Canva

Boczek podziel w plastry i oprósz lekko zwykłą mąką pszenną. Połóż na blaszce i wstaw do zimnego piekarnika. Włącz urządzenie i rozgrzej je do 200 stopni Celsjusza. Pod wpływem temperatury tłuszcz zacznie się wytapiać. Łącząc się z mąką, stworzy chrupiącą panierkę wokół kawałków mięsa. Wyciągnij bekon z piekarnika, kiedy skurczy się i stanie się złocisty. Połóż na kawałku ręcznika papierowego, aby odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu.

Do czego podać pieczony boczek?

Bekon jest bardzo uniwersalnym składnikiem i może być używany w wielu różnych daniach. Można dorzucić go do sałatek, aby dodać im smaku i chrupkości. Dobrym pomysłem jest dodanie bekonu do sałatki Cezar lub sałatki z jajkiem. Świetnie pasuje jako posypka do zup krem, w szczególności ziemniaczanej. Świetnie uzupełni jajecznicę lub jajka sadzone, makarony z prostymi sosami czy kanapki. Oczywiście jest wiele innych pomysłów, jak wykorzystać bekon w kuchni. Można go dodać praktycznie do każdego dania, w którym chcemy dodać smaku i chrupkości.

Przepis na pieczony boczek a'la żeberka znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥