Nie smaż bekonu na zwykłej patelni. Popularny składnik sprawi, że boczek będzie bardziej chrupiący

Bekon to popularny dodatek do hamburgerów i kanapek. Chrupiące plastry boczku robią furorę na całym świecie. Z tym patentem wyjdą jeszcze lepiej.

ObrazekBekon - Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Bekon to jedno z najpopularniejszych mięs na świecie. Jego intensywny smak i aromat sprawiają, że jest często wykorzystywany w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Najczęściej smaży się go na patelni, ale jest jeszcze jeden, lepszy sposób przygotowania tego przysmaku.

Patent na chrupiący bekon

Obowiązkowy element angielskiego śniadania, świetny dodatek do sadzonych jajek, ważny składnik amerykańskich burgerów. Usmażony na chrupko, aromatyczny boczek na samą myśl powoduje intensywną pracę ślinianek. Najczęściej wrzucamy go na rozgrzaną patelnię i uzbrajamy się w cierpliwość. Jest jednak inny, prosty sposób, który zagwarantuje idealnie chrupiące kawałki.

Bekon - Pyszności/ źródło: Canva
Bekon - Pyszności/ źródło: Canva

Boczek podziel w plastry i oprósz lekko zwykłą mąką pszenną. Połóż na blaszce i wstaw do zimnego piekarnika. Włącz urządzenie i rozgrzej je do 200 stopni Celsjusza. Pod wpływem temperatury tłuszcz zacznie się wytapiać. Łącząc się z mąką, stworzy chrupiącą panierkę wokół kawałków mięsa. Wyciągnij bekon z piekarnika, kiedy skurczy się i stanie się złocisty. Połóż na kawałku ręcznika papierowego, aby odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu.

Do czego podać pieczony boczek?

Bekon jest bardzo uniwersalnym składnikiem i może być używany w wielu różnych daniach. Można dorzucić go do sałatek, aby dodać im smaku i chrupkości. Dobrym pomysłem jest dodanie bekonu do sałatki Cezar lub sałatki z jajkiem. Świetnie pasuje jako posypka do zup krem, w szczególności ziemniaczanej. Świetnie uzupełni jajecznicę lub jajka sadzone, makarony z prostymi sosami czy kanapki. Oczywiście jest wiele innych pomysłów, jak wykorzystać bekon w kuchni. Można go dodać praktycznie do każdego dania, w którym chcemy dodać smaku i chrupkości.

Przepis na pieczony boczek a'la żeberka znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej