PoradyBeza - jak ją zrobić, aby wyszła perfekcyjna
Beza - jak ją zrobić, aby wyszła perfekcyjna
Beza to jeden z moich ulubionych deserów, któremu po prostu nie potrafię odmówić. Zwłaszcza jeśli mogę połączyć ją z masą z mascarpone i ulubionymi owocami. O tak, to genialna kombinacja, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Frania
06.11.2019 | aktual.: 11.11.2019 09:20
I w tym miejscu muszę przyznać, że nie raz spotkałam się ze stwierdzeniem, że przygotowanie idealnej bezy jest bardzo trudne. Co więcej, przez takie przesądy wielu moich rozmówców unika tego typu wypieków. A to duży błąd. Zresztą sama się o tym za chwilę przekonasz ? Okej, nie przedłużam dłużej i od razu przechodzimy do sedna sprawy!
Potrzebne składniki:
- 7 białek
- 320 g drobnego cukru
- szczypta soli
- łyżeczka octu z białego wina
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Beza - jak ją zrobić:
- Cały proces rozpocznij od ubicia białek ze szczyptą soli. Należy to robić w czystej i suchej misce. W białkach nie może znaleźć się nawet mała cząstka żółtek.
- Zacznij dodawać stopniowo cukier. Pamiętaj, musisz robić to powoli i małymi partiami, tak aby beza nie stała się płynna, a jednocześnie nie straciła kształtu. Cukier ubijamy do chwili, aż się całkowicie rozpuści.
- Na samym końcu dodaj ocet z białego wina i mąkę ziemniaczaną. Dzięki pierwszemu składnikowi ustabilizujesz bezę. Z kolei mąka ziemniaczana sprawi, że z wierzchu będzie grubsza i twardsza.
- Tak powstałą mieszankę umieść na blaszce do pieczenia, tworząc idealne koło. Beza na tym etapie powinna być lśniąca i sztywna.
- Swoje dzieło wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 150 stopni Celsjusza). Od razu po włożeniu, zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz ok. 2 godzin.
- Przestudzoną bezę udekoruj przy pomocy masy z mascarpone i ulubionych owoców. I to wszystko!
Jak sama widzisz przygotowanie bezy jest bajecznie proste. To kiedy zabierasz się za przygotowanie idealnego deseru?
Zobacz także