Beza Pavlova, która zawsze wychodzi. Sprawdź przepis!
Beza Pavlova to niesamowity tort bezowy, który zazwyczaj serwuje się z dodatkiem bitej śmietany i owoców. Z zewnątrz jest niezwykle krucha, a w środku ma konsystencję pianki. Dla wielu osób stanowi jednak wyzwanie — upieczenie bezy nie jest proste, jednak z tym przepisem, beza Pavlova na pewno wyjście!
05.03.2023 | aktual.: 14.03.2024 14:19
Beza, która zawsze wychodzi
Beza Pavlova to doskonały deser, który idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy. Niezależnie czy ma to być tort urodziny, czy słodka przekąska podczas rodzinnego spotkania, będzie idealnie pasowała do uroczystości. To beza, która zawsze wychodzi, ponieważ przepis jest niezwykle prosty i szybki.
Zobacz również: Beza – jak ją zrobić, aby wyszła perfekcyjna
Prosta beza Pavlova
Składniki:
- 4 białka jajekszklanka cukrułyżeczka octu winnego lub soku z cytrynyłyżeczka skrobi kukurydzianejszczypta soli2 szklanki śmietany kremówkiowoce (np. truskawki, borówki, maliny) do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyściełając ją papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia. Wymieszaj cukier i skrobię kukurydzianą w misce. W osobnej, dużej misce ubij białka z solą, używając miksera na najwyższych obrotach i kontynuuj aż do momentu, gdy osiągną szczytową sztywność i będą tworzyć błyszczące szczyty. Dzięki temu beza Pavlova będzie kruchym, a zarazem puszystym ciastem.
Stopniowo dodaj mieszankę cukru i skrobi kukurydzianej, jednocześnie nadal ubijając białka na najwyższych obrotach. Ubijaj białka przez kolejne 2-3 minuty, aż cała mieszanka cukru zostanie dobrze wymieszana z białkami. Dodaj ocet winny lub sok z cytryny do masy białkowej. Wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.
Przełóż masę bezową na wcześniej przygotowaną blaszkę do pieczenia, formując wysoki kopiec i wygładzając wierzch, a następnie piecz bezę Pavlova w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w piekarniku, aż beza Pavlova ostygnie.
Przygotuj bitą śmietanę, ubijając śmietanę kremówkę na sztywno z cukrem pudrem, a następnie przełóż bezę Pavlova na talerz do serwowania i udekoruj bitą śmietaną oraz owocami.
Podawaj od razu i ciesz się pysznym deserem!
Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.