Co tak naprawdę znajduje się w popularnej kanapce Big Mac? Będziesz przerażony...
Kanapka BigMac z popularnej restauracji fast-food ma rzeszę fanów na całym świecie. Gdy zadamy sobie pytanie, z czego tak właściwie składa się ten Big Mac, odpowiedź jest dość prosta. Bułka z sezamem, ser, sos, wołowina, ogórki, sałata i cebula. Czy aby na pewno?
27.12.2016 | aktual.: 10.05.2017 14:02
Przy bliższym zapoznaniu się ze składnikami na stronie internetowej, dowiadujemy się, że w kanapce istnieje dodatkowo 72 składniki, których raczej wolelibyśmy nie spożywać. Ciężko je nazwać nawet składnikami, bo daleko im do naturalnych produktów, których potrzebuje nasz organizm. No dobrze, czym więc są „tajne” składniki?
Bułka
Składniki:
wzbogacona mąka (bielona mąką pszenna, słód jęczmienny, niacyna, zredukowane żelazo, monoazotan tiaminy, ryboflawina, kwas foliowy), woda, syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy, cukier, drożdże, olej sojowy, olej rzepakowy, sól, gluten pszenny, siarczan wapnia, węglan wapnia, siarczan amonu, chlorek amonu, stearoliomleczan sodu, DATEM, kwas askorbinowy, azodikarbonamid, mono i diglicerydy, etoksylowany fosforan wapnia, enzymy, guma guar, nadtlenek wapnia, kwas sorbowy, propionian wapnia i sodu, lecytyna sojowa, sezam
Wow, to dużo składników jak na zwykłą bułkę. Wystarczyłby cztery składniki. Syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy brzmi kusząco? Cichy seryjny morderca, który powoduje epidemię otyłości na świecie i morduje narody chorobami serca i cukrzycą. Dlaczego znajduje się w bułce? Bo sprawia, że jest pyszna i chcesz więcej! A co z azodikarbonamidem? Pyszny środek wybielający, który jest znanym czynnikiem rakotwórczym.
Ser
Składniki:
mleko, śmietana, woda, kultury serowe, sól, kwas cytrynowy, fosforan sodu, kwas sorbowy, kwas mlekowy, kwas octowy, enzymy, pirofosforan sodu, naturalny aromat, barwnik, lecytyna sojowa
Nie wiem jak wam, ale nam to nie brzmi jak ser. Bardziej jak składniki do szalonego eksperymentu naukowego.
Sos
Składniki:
olej sojowy, wsad z pikli, syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy, cukier, ocet, syrop kukurydziany, sól, chlorek wapnia, guma ksantanowa, sorbinian potasu, polisorbat 80, przyprawy, woda destylowana, złótka jaj, cebula w proszku, nasiona gorczycy, przyprawy, alginian glikolu propylenowego, benzoesan sodu, musztarda, hydrolizowana kukurydza, soja i pszenica, barwnik karmelowy, ekstrakt z papryki, lecytyna sojowa, kurkuma, EDTA, białka roślinneczosnek w proszku
Trochę tego dużo jak na sos. Cztery składniki to cukier, jednak prawdziwym szokiem jest alginian glikolu propylenowego, ładnie zresztą ukryty między przyprawami. A cóż to takiego, ten alginian? Nic innego jak środek zapobiegający zamarzaniu płynów chłodzących w silniku. Pychota.
Wołowina
Składniki:
100% czystej, przebadanej wołowiny, brak wypełniaczy, mięso grillowane, doprawione solą i pieprzem
Nie brzmi tak źle. Wołowina oczywiście musi być przebadana, inaczej byłaby nielegalnie wprowadzona. Sam fakt, że wołowina jest czysta w 100% jeszcze nic nie znaczy.
Ogórki
Składniki:
ogórki, woda, destylowany ocet, sól, chlorek wapnia, ałun, sorbian potasu, aromaty naturalne, polisorbat 80, kurkuma
Litości, to tylko ogórki w zalewie! W jaki sposób ta prosta żywność, która w normalnych warunkach jest zdrowa, staje się szkodliwa? Lepiej po prostu zrezygnować z tego „przysmaku”.
Sałata i cebula
Składniki:
sałata, cebula
Zaskakujący jest fakt, że sałata i cebula rzeczywiście się nimi okazały.