Co tak naprawdę znajduje się w popularnej kanapce Big Mac? Będziesz przerażony...

Kanapka BigMac z popularnej restauracji fast-food ma rzeszę fanów na całym świecie. Gdy zadamy sobie pytanie, z czego tak właściwie składa się ten Big Mac, odpowiedź jest dość prosta. Bułka z sezamem, ser, sos, wołowina, ogórki, sałata i cebula. Czy aby na pewno?

Obrazek
Mika

Przy bliższym zapoznaniu się ze składnikami na stronie internetowej, dowiadujemy się, że w kanapce istnieje dodatkowo 72 składniki, których raczej wolelibyśmy nie spożywać. Ciężko je nazwać nawet składnikami, bo daleko im do naturalnych produktów, których potrzebuje nasz organizm. No dobrze, czym więc są „tajne” składniki?

Bułka

Obrazek
<a href="http://www.eatthis.com/mcdonalds-news" target="_blank" rel="nofollow">eatthis</a>

Składniki:

wzbogacona mąka (bielona mąką pszenna, słód jęczmienny, niacyna, zredukowane żelazo, monoazotan tiaminy, ryboflawina, kwas foliowy), woda, syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy, cukier, drożdże, olej sojowy, olej rzepakowy, sól, gluten pszenny, siarczan wapnia, węglan wapnia, siarczan amonu, chlorek amonu, stearoliomleczan sodu, DATEM, kwas askorbinowy, azodikarbonamid, mono i diglicerydy, etoksylowany fosforan wapnia, enzymy, guma guar, nadtlenek wapnia, kwas sorbowy, propionian wapnia i sodu, lecytyna sojowa, sezam

Wow, to dużo składników jak na zwykłą bułkę. Wystarczyłby cztery składniki. Syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy brzmi kusząco? Cichy seryjny morderca, który powoduje epidemię otyłości na świecie i morduje narody chorobami serca i cukrzycą. Dlaczego znajduje się w bułce? Bo sprawia, że jest pyszna i chcesz więcej! A co z azodikarbonamidem? Pyszny środek wybielający, który jest znanym czynnikiem rakotwórczym.

Ser

Obrazek
<a href="http://www.nutritionsecrets.com/horrible-ingredients-mcdonalds-getting-sick/" target="_blank" rel="nofollow">nutritionsecrets</a>

Składniki:

mleko, śmietana, woda, kultury serowe, sól, kwas cytrynowy, fosforan sodu, kwas sorbowy, kwas mlekowy, kwas octowy, enzymy, pirofosforan sodu, naturalny aromat, barwnik, lecytyna sojowa

Nie wiem jak wam, ale nam to nie brzmi jak ser. Bardziej jak składniki do szalonego eksperymentu naukowego.

Sos

Obrazek
<a href="http://www.mirror.co.uk/news/weird-news/mcdonalds-big-mac-sauce-now-7266345" target="_blank" rel="nofollow">mirror</a>

Składniki:

olej sojowy, wsad z pikli, syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy, cukier, ocet, syrop kukurydziany, sól, chlorek wapnia, guma ksantanowa, sorbinian potasu, polisorbat 80, przyprawy, woda destylowana, złótka jaj, cebula w proszku, nasiona gorczycy, przyprawy, alginian glikolu propylenowego, benzoesan sodu, musztarda, hydrolizowana kukurydza, soja i pszenica, barwnik karmelowy, ekstrakt z papryki, lecytyna sojowa, kurkuma, EDTA, białka roślinneczosnek w proszku

Trochę tego dużo jak na sos. Cztery składniki to cukier, jednak prawdziwym szokiem jest alginian glikolu propylenowego, ładnie zresztą ukryty między przyprawami. A cóż to takiego, ten alginian? Nic innego jak środek zapobiegający zamarzaniu płynów chłodzących w silniku. Pychota.

Wołowina

Obrazek
<a href="http://mcdonalds.com.mt/quality/" target="_blank" rel="nofollow">mcdonalds</a>

Składniki:

100% czystej, przebadanej wołowiny, brak wypełniaczy, mięso grillowane, doprawione solą i pieprzem

Nie brzmi tak źle. Wołowina oczywiście musi być przebadana, inaczej byłaby nielegalnie wprowadzona. Sam fakt, że wołowina jest czysta w 100% jeszcze nic nie znaczy.

Ogórki

Obrazek
<a href="http://www.quickanddirtytips.com/health-fitness/healthy-eating/are-pickles-good-for-you" target="_blank" rel="nofollow">quickanddirtytips</a>

Składniki:

ogórki, woda, destylowany ocet, sól, chlorek wapnia, ałun, sorbian potasu, aromaty naturalne, polisorbat 80, kurkuma

Litości, to tylko ogórki w zalewie! W jaki sposób ta prosta żywność, która w normalnych warunkach jest zdrowa, staje się szkodliwa? Lepiej po prostu zrezygnować z tego „przysmaku”.

Sałata i cebula

Obrazek
<a href="http://www.packagingdigest.com/retail-packaging/solution-packing-mcdonalds-lettuce-crystal-clear" target="_blank" rel="nofollow">packagingdigest</a>

Składniki:

sałata, cebula

Zaskakujący jest fakt, że sałata i cebula rzeczywiście się nimi okazały.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę