W życiu bym nie pomyślała, że bigos można zrobić bez kapusty. Strzelczyk przeszedł samego siebie

Bigos z pieczarek według receptury Tomasza Strzelczyka różni się od tego tradycyjnego. Jednak należy zaznaczyć, że potrawa jest również wyjątkowo smaczna. Aby ją wykonać, należy przygotować takie składniki jak kiełbasa, pieczarki, cebula, czy ogórki kiszone. Wielu z nas trzyma te produkty w domu, więc wystarczy sięgnąć tylko do lodówki. Poniżej podajemy jak wykonać tę potrawę krok po kroku.

ObrazekBigos według receptury Tomasza Strzelczyka z pieczarek - Pyszności; Foto: https://youtu.be/LKHGAW74Ubo
Agnieszka

Tomasz Strzelczyk podzielił się na swoim kanale YouTube rewelacyjnym przepisem na bigos z pieczarek. Potrawa jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również prosta w wykonaniu. To fantastyczne danie stanowi idealny pomysł na szybki obiad.

Bigos z pieczarek

Obrazek
Pieczarki - Pyszności; Foto: Canva.com

Bigos to tradycyjna potrawa, która często gości na naszych stołach podczas świąt. Składa się ona głównie z kapusty, mięsa, cebuli oraz grzybów. Tomasz Strzelczyk przygotował to kultowe danie w zupełnie innej odsłonie. Bigos z pieczarek różni się od tego tradycyjnego. Jednak jest równie smaczny i aromatyczny. Poza tym przygotujesz go w pół godziny!

Bigos według przepisu Tomasza Strzelczyka

Obrazek
Smażenie cebuli - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

          
  • 500 g kiełbasy
  • 600 g pieczarek
  • 500 g cebuli
  • 400 g ogórków kiszonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek, tymianek
  • bulionu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój w plasterki. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i smaż do momentu, aż się zarumieni. Następnie pieczarki posiekaj na kawałki i smaż je na dużym ogniu. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Pokrojoną cebulę dodaj do pieczarek. 

Następnie do pieczarek z cebulą dodaj koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie całość posyp niewielką ilością tymianku oraz majeranku. Ogórki kiszone pokrój w plasterki i również dodaj je do pieczarek z cebulą. Na końcu wrzuć kiełbasę. Wszystko duś pod przykryciem około 5 - 6 minut.

Na końcu dopraw potrawę solą oraz pieprzem i wlej niewielką ilość bulionu. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Gotowy bigos z pieczarek wspaniale smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jednogarnkowe spaghetti w sosie pomidorowym krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯