W życiu bym nie pomyślała, że bigos można zrobić bez kapusty. Strzelczyk przeszedł samego siebie

Bigos z pieczarek według receptury Tomasza Strzelczyka różni się od tego tradycyjnego. Jednak należy zaznaczyć, że potrawa jest również wyjątkowo smaczna. Aby ją wykonać, należy przygotować takie składniki jak kiełbasa, pieczarki, cebula, czy ogórki kiszone. Wielu z nas trzyma te produkty w domu, więc wystarczy sięgnąć tylko do lodówki. Poniżej podajemy jak wykonać tę potrawę krok po kroku.

ObrazekBigos według receptury Tomasza Strzelczyka z pieczarek - Pyszności; Foto: https://youtu.be/LKHGAW74Ubo
Agnieszka

Tomasz Strzelczyk podzielił się na swoim kanale YouTube rewelacyjnym przepisem na bigos z pieczarek. Potrawa jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również prosta w wykonaniu. To fantastyczne danie stanowi idealny pomysł na szybki obiad.

Bigos z pieczarek

Obrazek
Pieczarki - Pyszności; Foto: Canva.com

Bigos to tradycyjna potrawa, która często gości na naszych stołach podczas świąt. Składa się ona głównie z kapusty, mięsa, cebuli oraz grzybów. Tomasz Strzelczyk przygotował to kultowe danie w zupełnie innej odsłonie. Bigos z pieczarek różni się od tego tradycyjnego. Jednak jest równie smaczny i aromatyczny. Poza tym przygotujesz go w pół godziny!

Bigos według przepisu Tomasza Strzelczyka

Obrazek
Smażenie cebuli - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

          
  • 500 g kiełbasy
  • 600 g pieczarek
  • 500 g cebuli
  • 400 g ogórków kiszonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek, tymianek
  • bulionu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój w plasterki. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i smaż do momentu, aż się zarumieni. Następnie pieczarki posiekaj na kawałki i smaż je na dużym ogniu. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Pokrojoną cebulę dodaj do pieczarek. 

Następnie do pieczarek z cebulą dodaj koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie całość posyp niewielką ilością tymianku oraz majeranku. Ogórki kiszone pokrój w plasterki i również dodaj je do pieczarek z cebulą. Na końcu wrzuć kiełbasę. Wszystko duś pod przykryciem około 5 - 6 minut.

Na końcu dopraw potrawę solą oraz pieprzem i wlej niewielką ilość bulionu. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Gotowy bigos z pieczarek wspaniale smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jednogarnkowe spaghetti w sosie pomidorowym krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie