Biorę 40 ząbków czosnku. Nie wyobrażam sobie lepszej zupy na zimowy obiad

Szukasz sposobu na wzmocnienie odporności w czasie zimowej zawieruchy? W kuchni kryje się sekret, który może być rozwiązaniem, a na pewno smacznie urozmaici zbilansowaną dietę dla dobrego samopoczucia. Zacznij od przygotowania minimum dwóch główek czosnku.

Krem z czosnku smakiem zdecydowanie wyróżnia się wśród zupKrem z czosnku smakiem zdecydowanie wyróżnia się wśród zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Gdy pogoda zaczyna się pogarszać, wzrasta ryzyko przeziębień. Ale nie martw się, mamy sposób na wsparcie układu odpornościowego, który jednocześnie zadowoli twoje podniebienie! Oto przepis na wyjątkową zupę, która postawi cię na nogi i zaskoczy wyśmienitym smakiem. A główny jej składnik to czosnek w sporej ilości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Dlaczego warto zrobić zupę z czosnku?

Sukces tej zupy tkwi w jej prostocie i sile czosnku. Wyjątkowy krem powstaje na bazie aż 40 ząbków czosnku, które nie tylko podkreślają smak, ale też wspierają układ odpornościowy. W ten sposób otrzymujemy pyszne i zdrowe połączenie, które z pewnością przypadnie ci do gustu. Dlaczego warto sięgnąć po czosnek? To warzywo posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dzięki czemu skutecznie zwalcza infekcje. Czosnek wzmacnia naszą odporność oraz łagodzi objawy jak ból gardła, kaszel czy katar. Ponadto, mówi się, że jego regularne spożywanie skraca czas trwania przeziębienia.

Przepis na zupę z 40 ząbków czosnku

Czosnkowy krem świetnie smakuje solo, ale można go również serwować z dodatkami takimi jak chrupiące grzanki, świeże pieczywo lub plastry podsmażonego boczku.

Składniki:

  • 40 ząbków czosnku,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 średnia cebula,
  • 70 ml oliwy z oliwek,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • sok z połówki cytryny,
  • świeży rozmaryn (opcjonalnie),
  • przyprawy: sól i pieprz biały.

Przygotowanie:

  1. Na początek, obierz dokładnie wszystkie ząbki czosnku.
  2. Odlicz trzydzieści, które starannie ułóż w naczyniu do zapiekania, a następnie skrop delikatnie oliwą z oliwek.
  3. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza i wstaw do niego czosnek na 20 minut.
  4. W międzyczasie zajmij się obieraniem ziemniaków oraz cebuli, które należy pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wraz z pozostałym czosnkiem włóż do garnka. Zalej bulionem, dodaj rozmaryn. Gotuj całość przez 20 minut.
  5. Dodać czosnek pieczony - wraz z oliwą. Po chwili zdejmij z palnika, zblenduj.
  6. Dopraw na koniec sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik