Biorę 40 ząbków czosnku. Nie wyobrażam sobie lepszej zupy na zimowy obiad

Szukasz sposobu na wzmocnienie odporności w czasie zimowej zawieruchy? W kuchni kryje się sekret, który może być rozwiązaniem, a na pewno smacznie urozmaici zbilansowaną dietę dla dobrego samopoczucia. Zacznij od przygotowania minimum dwóch główek czosnku.

Krem z czosnku smakiem zdecydowanie wyróżnia się wśród zupKrem z czosnku smakiem zdecydowanie wyróżnia się wśród zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Gdy pogoda zaczyna się pogarszać, wzrasta ryzyko przeziębień. Ale nie martw się, mamy sposób na wsparcie układu odpornościowego, który jednocześnie zadowoli twoje podniebienie! Oto przepis na wyjątkową zupę, która postawi cię na nogi i zaskoczy wyśmienitym smakiem. A główny jej składnik to czosnek w sporej ilości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Dlaczego warto zrobić zupę z czosnku?

Sukces tej zupy tkwi w jej prostocie i sile czosnku. Wyjątkowy krem powstaje na bazie aż 40 ząbków czosnku, które nie tylko podkreślają smak, ale też wspierają układ odpornościowy. W ten sposób otrzymujemy pyszne i zdrowe połączenie, które z pewnością przypadnie ci do gustu. Dlaczego warto sięgnąć po czosnek? To warzywo posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dzięki czemu skutecznie zwalcza infekcje. Czosnek wzmacnia naszą odporność oraz łagodzi objawy jak ból gardła, kaszel czy katar. Ponadto, mówi się, że jego regularne spożywanie skraca czas trwania przeziębienia.

Przepis na zupę z 40 ząbków czosnku

Czosnkowy krem świetnie smakuje solo, ale można go również serwować z dodatkami takimi jak chrupiące grzanki, świeże pieczywo lub plastry podsmażonego boczku.

Składniki:

  • 40 ząbków czosnku,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 średnia cebula,
  • 70 ml oliwy z oliwek,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • sok z połówki cytryny,
  • świeży rozmaryn (opcjonalnie),
  • przyprawy: sól i pieprz biały.

Przygotowanie:

  1. Na początek, obierz dokładnie wszystkie ząbki czosnku.
  2. Odlicz trzydzieści, które starannie ułóż w naczyniu do zapiekania, a następnie skrop delikatnie oliwą z oliwek.
  3. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza i wstaw do niego czosnek na 20 minut.
  4. W międzyczasie zajmij się obieraniem ziemniaków oraz cebuli, które należy pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wraz z pozostałym czosnkiem włóż do garnka. Zalej bulionem, dodaj rozmaryn. Gotuj całość przez 20 minut.
  5. Dodać czosnek pieczony - wraz z oliwą. Po chwili zdejmij z palnika, zblenduj.
  6. Dopraw na koniec sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy