Biorę 40 ząbków czosnku. Nie wyobrażam sobie lepszej zupy na zimowy obiad
Szukasz sposobu na wzmocnienie odporności w czasie zimowej zawieruchy? W kuchni kryje się sekret, który może być rozwiązaniem, a na pewno smacznie urozmaici zbilansowaną dietę dla dobrego samopoczucia. Zacznij od przygotowania minimum dwóch główek czosnku.
Gdy pogoda zaczyna się pogarszać, wzrasta ryzyko przeziębień. Ale nie martw się, mamy sposób na wsparcie układu odpornościowego, który jednocześnie zadowoli twoje podniebienie! Oto przepis na wyjątkową zupę, która postawi cię na nogi i zaskoczy wyśmienitym smakiem. A główny jej składnik to czosnek w sporej ilości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto zrobić zupę z czosnku?
Sukces tej zupy tkwi w jej prostocie i sile czosnku. Wyjątkowy krem powstaje na bazie aż 40 ząbków czosnku, które nie tylko podkreślają smak, ale też wspierają układ odpornościowy. W ten sposób otrzymujemy pyszne i zdrowe połączenie, które z pewnością przypadnie ci do gustu. Dlaczego warto sięgnąć po czosnek? To warzywo posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dzięki czemu skutecznie zwalcza infekcje. Czosnek wzmacnia naszą odporność oraz łagodzi objawy jak ból gardła, kaszel czy katar. Ponadto, mówi się, że jego regularne spożywanie skraca czas trwania przeziębienia.
Przepis na zupę z 40 ząbków czosnku
Czosnkowy krem świetnie smakuje solo, ale można go również serwować z dodatkami takimi jak chrupiące grzanki, świeże pieczywo lub plastry podsmażonego boczku.
Składniki:
- 40 ząbków czosnku,
- 3 duże ziemniaki,
- 1 średnia cebula,
- 70 ml oliwy z oliwek,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- sok z połówki cytryny,
- świeży rozmaryn (opcjonalnie),
- przyprawy: sól i pieprz biały.
Przygotowanie:
- Na początek, obierz dokładnie wszystkie ząbki czosnku.
- Odlicz trzydzieści, które starannie ułóż w naczyniu do zapiekania, a następnie skrop delikatnie oliwą z oliwek.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza i wstaw do niego czosnek na 20 minut.
- W międzyczasie zajmij się obieraniem ziemniaków oraz cebuli, które należy pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wraz z pozostałym czosnkiem włóż do garnka. Zalej bulionem, dodaj rozmaryn. Gotuj całość przez 20 minut.
- Dodać czosnek pieczony - wraz z oliwą. Po chwili zdejmij z palnika, zblenduj.
- Dopraw na koniec sokiem z cytryny, solą i pieprzem.