Biorę parówkę i ścieram na tarce. Po chwili na stole ląduje pożywne śniadanie

Śniadanie nie zawsze musi zajmować wiele czasu i nie musi prezentować się w królewski sposób. Najlepsze są proste rozwiązania, a przepisy z klasycznymi składnikami są najlepsze. W tej recepturze główną rolę grają parówki. Ścieram je na tarce, łączę z innymi produktami i mam pyszne śniadanie.

ParówkiParówki
Źródło zdjęć: © YouTube
Paulina Hermann

Wiemy, że śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem i warto go jeść codziennie. Dostarcza nam energii na resztę dnia, a odpowiednio skomponowane jest źródłem witamin oraz soli mineralnych. Nic dziwnego, że ten posiłek jest polecany przez ekspertów. Nie zawsze jednak mamy ochotę godzinami stać przy garach lub codziennie jeść zdrową owsiankę proteinową. Czasem chcemy sięgnąć po coś zupełnie innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak podać łopatkę w jesiennym wydaniu? Mamy na to sprawdzony sposób

Pożywne śniadanie z parówką w roli głównej

To danie jest bogate w białko, dzięki czemu syci na długo. Najpierw przygotowuję składniki, czyli:

  • 2 jajka,
  • łyżkę mleka,
  • parówki lub inną wędlinę w kawałku,
  • 50 gramów tartego sera,
  • dodatki, na przykład pomidora, szczypiorek lub koperek (nie są konieczne),
  • sól i pieprz do smaku.
Śniadanie
Śniadanie © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Wędlinę ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Jajka wbijam do miski i dolewam do nich mleko. Od razu dodaję starte mięso, ewentualne dodatki i doprawiam. Wszystko razem mieszam.
  3. Wlewam olej na patelnię i go rozgrzewam. Jajka z pozostałymi składnikami wylewam na patelnię. Staram się zrobić to równomiernie.
  4. Smażę placek z jednej strony. Czekam, aż spód się dobrze zetnie. Po tym czasie ostrożnie przerzucam go na drugą stronę.
  5. Na wierzch sypię ser żółty, a omlet zwijam w roladkę. Jeszcze chwilę podsmażam do momentu, w którym całe śniadanie dobrze się zetnie.
  6. Zdejmuję placek z patelni i od razu go podaję.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości