Biorę parówkę i ścieram na tarce. Po chwili na stole ląduje pożywne śniadanie

Śniadanie nie zawsze musi zajmować wiele czasu i nie musi prezentować się w królewski sposób. Najlepsze są proste rozwiązania, a przepisy z klasycznymi składnikami są najlepsze. W tej recepturze główną rolę grają parówki. Ścieram je na tarce, łączę z innymi produktami i mam pyszne śniadanie.

ParówkiParówki
Źródło zdjęć: © YouTube
Paulina Hermann

Wiemy, że śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem i warto go jeść codziennie. Dostarcza nam energii na resztę dnia, a odpowiednio skomponowane jest źródłem witamin oraz soli mineralnych. Nic dziwnego, że ten posiłek jest polecany przez ekspertów. Nie zawsze jednak mamy ochotę godzinami stać przy garach lub codziennie jeść zdrową owsiankę proteinową. Czasem chcemy sięgnąć po coś zupełnie innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak podać łopatkę w jesiennym wydaniu? Mamy na to sprawdzony sposób

Pożywne śniadanie z parówką w roli głównej

To danie jest bogate w białko, dzięki czemu syci na długo. Najpierw przygotowuję składniki, czyli:

  • 2 jajka,
  • łyżkę mleka,
  • parówki lub inną wędlinę w kawałku,
  • 50 gramów tartego sera,
  • dodatki, na przykład pomidora, szczypiorek lub koperek (nie są konieczne),
  • sól i pieprz do smaku.
Śniadanie
Śniadanie © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Wędlinę ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Jajka wbijam do miski i dolewam do nich mleko. Od razu dodaję starte mięso, ewentualne dodatki i doprawiam. Wszystko razem mieszam.
  3. Wlewam olej na patelnię i go rozgrzewam. Jajka z pozostałymi składnikami wylewam na patelnię. Staram się zrobić to równomiernie.
  4. Smażę placek z jednej strony. Czekam, aż spód się dobrze zetnie. Po tym czasie ostrożnie przerzucam go na drugą stronę.
  5. Na wierzch sypię ser żółty, a omlet zwijam w roladkę. Jeszcze chwilę podsmażam do momentu, w którym całe śniadanie dobrze się zetnie.
  6. Zdejmuję placek z patelni i od razu go podaję.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu