Biorę parówkę i ścieram na tarce. Po chwili na stole ląduje pożywne śniadanie

Śniadanie nie zawsze musi zajmować wiele czasu i nie musi prezentować się w królewski sposób. Najlepsze są proste rozwiązania, a przepisy z klasycznymi składnikami są najlepsze. W tej recepturze główną rolę grają parówki. Ścieram je na tarce, łączę z innymi produktami i mam pyszne śniadanie.

ParówkiParówki
Źródło zdjęć: © YouTube
Paulina Hermann

Wiemy, że śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem i warto go jeść codziennie. Dostarcza nam energii na resztę dnia, a odpowiednio skomponowane jest źródłem witamin oraz soli mineralnych. Nic dziwnego, że ten posiłek jest polecany przez ekspertów. Nie zawsze jednak mamy ochotę godzinami stać przy garach lub codziennie jeść zdrową owsiankę proteinową. Czasem chcemy sięgnąć po coś zupełnie innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak podać łopatkę w jesiennym wydaniu? Mamy na to sprawdzony sposób

Pożywne śniadanie z parówką w roli głównej

To danie jest bogate w białko, dzięki czemu syci na długo. Najpierw przygotowuję składniki, czyli:

  • 2 jajka,
  • łyżkę mleka,
  • parówki lub inną wędlinę w kawałku,
  • 50 gramów tartego sera,
  • dodatki, na przykład pomidora, szczypiorek lub koperek (nie są konieczne),
  • sól i pieprz do smaku.
Śniadanie
Śniadanie © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Wędlinę ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Jajka wbijam do miski i dolewam do nich mleko. Od razu dodaję starte mięso, ewentualne dodatki i doprawiam. Wszystko razem mieszam.
  3. Wlewam olej na patelnię i go rozgrzewam. Jajka z pozostałymi składnikami wylewam na patelnię. Staram się zrobić to równomiernie.
  4. Smażę placek z jednej strony. Czekam, aż spód się dobrze zetnie. Po tym czasie ostrożnie przerzucam go na drugą stronę.
  5. Na wierzch sypię ser żółty, a omlet zwijam w roladkę. Jeszcze chwilę podsmażam do momentu, w którym całe śniadanie dobrze się zetnie.
  6. Zdejmuję placek z patelni i od razu go podaję.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo