Biszkopt z owocami puszysty jak chmurka. Nie sposób mu się oprzeć

Klasyczny biszkopt z owocami oprószony kołderką z cukru pudru to deser idealny na wszystkie okazje. To przepis na ciasto, które nie opada i rośnie jak marzenie.

Ciasto biszkoptowe z owocamiCiasto biszkoptowe z owocami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Mięciutki, puszysty biszkopt to klasyk, który nigdy się nie znudzi. Śliwki, truskawki i borówki amerykańskie nadają ciastu słodko-kwaśny smak i piękny wygląd, a ekstrakt cytrynowy dodaje delikatnego, orzeźwiającego aromatu. To deser, któremu nie sposób się oprzeć.

Ciasto biszkoptowe z owocami przygotowaliśmy we frytkownicy beztłuszczowej marki Tefal. Ten przepis udowadnia, że to urządzenie to nie tylko mistrz chrupiących frytek i soczystych mięs, ale także doskonały pomocnik przy wypiekach. I co najważniejsze, nie musisz czekać, aż się rozgrzeje – po prostu wstawiasz i pieczesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto biszkoptowe z owocami pieczone we frytkownicy beztłuszczowej

Ciasto biszkoptowe z owocami

To przepis, który wyjdzie nawet początkującym cukiernikom. Wysokie, wilgotne ciasto z owocami świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, umili rodzinne spotkanie i zachwyci znajomych. Biszkopt z owocami świetnie sprawdzi się także jako zamiennik klasycznego tortu czy ciasta drożdżowego. Owoce można dowolnie miksować, zmieniać proporcje czy sięgać po sezonowe smaki, takie jak maliny, wiśnie czy porzeczki.

Składniki:


Ciasto:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego,
  • 50 ml oleju roślinnego.

Owoce:

  • 100 g śliwek,
  • 100 g truskawek,
  • 50 g borówki amerykańskiej.

Dodatkowe składniki:

  • cukier puder do posypania,
  • listek mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przesiej mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij wraz z cukrem na sztywną pianę. Dodawaj do piany stopniowo żółtka, ekstrakt cytrynowy, olej roślinny oraz przesiane suche składniki, cały czas miksując.

Masa biszkoptowa
Masa biszkoptowa © Pyszności

Krok 2. Powstałą masę przelej do formy o średnicy 18 cm. Na wierzchu ułóż pokrojone owoce. Włóż do szuflady frytownicy beztłuszczowej i wybierz program "deser". Piecz w 190 stopniach Celsjusza przez godzinę.

Ciasto z frytkownicy beztłuszczowej
Ciasto z frytkownicy beztłuszczowej Tefal © Pyszności

Krok 3. Wysuń szufladę i odstaw do wystudzenia. Gotowe ciasto biszkoptowe z owocami udekoruj cukrem pudrem i listkami świeżej mięty. Smacznego!

Ciasto biszkoptowe z owocami
Ciasto biszkoptowe z owocami © Pyszności
Płatna współpraca z marką Tefal

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek