10 najczęściej popełnianych błędów przy pieczeniu. Gdy je usuniesz, każde ciasto się uda
02.10.2018 14:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dla wielu osób pieczenie to istna magia, z którą wręcz strach się zmierzyć. Żyją w przekonaniu, że mają dwie lewe ręce do wypieków i szkoda ich czasu, bo i tak wyjdzie zakalec.
A wcale nie musi tak być. Jak się okazuje, czasem wystarczy wyeliminować podstawowe błędy, które wszystko rujnują.
#1 Przepis to podstawa
Dobry przepis to połowa sukcesu, dlatego warto zwracać uwagę na notatki i wskazówki, które mogą okazać się kluczowe przy pieczeniu.
Co więcej, jeśli zapoznasz się dokładnie z przepisem, w trakcie przygotowań nie okaże się nagle, że czegoś Ci brakuje. W końcu planowanie to podstawa!
#2 Błędne miary
Jeśli w przepisie na ciasto wyszczególnione są dokładne miary, warto się ich trzymać. Robiąc coś "na oko", możesz przekonać się, że zamiast pysznego ciasta wyszedł Ci zakalec.
#3 Mylisz proszek do pieczenia z sodą oczyszczoną
Używając zamiennie sody oczyszczonej i proszku do pieczenia, popełniasz ogromny błąd, który ma wpływ zarówno na smak, jak i wygląd Twojego wypieku.
A skoro już mowa o sodzie oczyszczonej, zdarza się i tak, że zapominamy o jej terminie przydatności. A ma to ogromny wpływ na nasz wypiek, dlatego zawsze należy zwracać na to uwagę.
#4 Piekarnik nie nagrzewa się równomiernie
Kiedy ustawiasz piekarnik np. na 200 stopni Celsjusza, musisz mieć pewność, że wewnątrz urządzenia panuje ta sama temperatura.
I łatwo to sprawdzić. Wystarczy, że do nagrzanego piekarnika włożysz kilka kromek chleba. Jeśli wszystkie będą podpieczone w ten sam sposób, Twój piekarnik działa bez zarzutów. W przeciwnym razie, czas oddać piekarnik do serwisu.
#5 Źle dobrane zamienniki
Jest cała masa przepisów, które możesz modyfikować i zmieniać według własnego upodobania. I jak najbardziej jestem zwolenniczką takich działań.
Jednak musisz pamiętać, że są produkty, które stanowią bazę przepisu i bez ich obecności, danie może się po prostu nie udać. Najlepiej widać to właśnie po wypiekach, gdzie nie możesz m.in. zamienić mąki według własnego uznania.
Dlaczego? Ponieważ istnieje wiele odmian tego produktu z różnym przeznaczeniem.
#6 Nie natłuszczasz formy na muffinki i papilotek
Na pozór babeczki wydają się idealne, ale przy wyciągnięciu czy to z formy na muffinki, czy papilotki, okazuje się, że spora część babeczki zostaje wewnątrz opakowania.
Aby temu zapobiec, przed upieczeniem natłuść odrobinę formę na muffinki lub papilotki. I po kłopocie!
#7 Zły dobór form do pieczenia
To bardzo częsty błąd i przeświadczenie, że rozmiar formy nie ma znaczenia. A to bardzo ważne, aby nie zakładać z góry, że coś się zmieści lub nie "na oko".
Jeśli w przepisie jasno podane są wymiary formy, warto wziąć to pod uwagę i zastosować korektę w przepisie jeśli nasza forma ma zupełnie inne wymiary.
#8 Zbyt duża liczba składników
Przy wypieku jednego chleba, używasz 20 miseczek, 5 różnych rodzajów mąki i całą gamę przypraw? Ale wcale nie musisz tego robić.
Po pierwsze, przy takiej ilości łatwo o pomyłkę. Po drugie, istnieje sporo smacznych i sprawdzonych przepisów, które zawierają o wiele mniej składników.
#9 Ktoś zapomniał o temperaturze pokojowej
Przygotowując deser, bardzo ważne jest, aby składniki miały podobną temperaturę. W wielu przepisach możesz spotkać się również z określeniem "temperatura pokojowa". Nigdy tego nie lekceważ i zastosuj się do instrukcji.
#10 Używasz niewłaściwych narzędzi
Przy pieczeniu, duże znaczenie ma również rodzaj naczynia, w którym umieszczamy wypiek w piekarniku. Jeśli w przepisie używasz owoców, wybieraj szklane formy. W innych przypadkach, lepiej stawiać na standardowe rozwiązania.