Blenduję na gładki krem i dodaję do kawy. Niemal od razu czuję przypływ energii w upalny dzień

Sezon na truskawki w pełni. Stragany aż uginają się pod aromatycznymi, słodkimi owocami w wielu różnych odmianach. Wykorzystaj je do przygotowania energetyzującego napoju, który doda ci sił z samego rana.

Zblenduj razem z kawą. Tak dobrej jeszcze nie piłeś.Zblenduj razem z kawą. Tak dobrej jeszcze nie piłeś.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Guillermo Spelucin

Picie kawy to rytuał, który towarzyszy nam każdego dnia. Nie ma nic lepszego niż kubek ciepłego, aromatycznego napoju, który pobudza do działania. Można wzbogacić go o mleko, śmietankę, syrop czy czekoladę albo… owoc.

Owoce doskonale komponują się z kawą. Dotyczy to zarówno cytrusów, jak i owoców jagodowych. Jeśli chcesz nieco podkręcić smak dobrze znanej kawy, dodaj do niej truskawki i zblenduj całość na gładki krem. W takim wydaniu jej jeszcze nie piłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Co dodać do kawy, aby podkręcić jej smak?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Można wybierać spośród setek różnych odmian ziaren. Każdy z nich różni się od siebie stopniem palenia, smakiem i aromatem. Miłośnicy kawy zgodnie twierdzą, że "prawdziwa" kawa to ta czarna, jednak wielu z nas pije ją z dodatkiem mleka, śmietanki czy cukru.

W kawiarniach często podaje się ją z bitą śmietaną i syropem smakowym. Taka kawa przestaje być już napojem, a zaczyna być deserem. Słodka kawa z dodatkami to ok. 350 kcal. Jeśli jesteś miłośnikiem kaw smakowych, a nie chcesz dokładać sobie kalorii, wypróbuj kawę z truskawkami.

Może i brzmi to dziwnie, ale truskawki doskonale komponują się z kwaśną, nieco goryczkową kawą, nadając jej przyjemnej słodkości i orzeźwiającej, owocowej nuty. Taki napój wprowadzi się w doskonały nastrój już od samego rana.

Mrożona kawa truskawkowa — przepis

Składniki:

  • szklanka czarnej kawy,
  • 200 g truskawek,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • opcjonalnie: lody waniliowe

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę i odstaw ją do całkowitego ostygnięcia.
  2. Truskawki umyj i pozbądź się z nich szypułek. Wrzuć je do wysokiego naczynia i posyp je cukrem. Zblenduj je na gładki krem.
  3. Dodaj do nich kawę, mleko i lody. Całość zmiksuj raz jeszcze, aż na powierzchni pojawi się delikatna piana.
  4. Kawa gotowa! W upalny dzień dodaj do niej kilka kostek lodu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥