Blenduję na gładki krem i dodaję do kawy. Niemal od razu czuję przypływ energii w upalny dzień
Sezon na truskawki w pełni. Stragany aż uginają się pod aromatycznymi, słodkimi owocami w wielu różnych odmianach. Wykorzystaj je do przygotowania energetyzującego napoju, który doda ci sił z samego rana.
01.06.2024 | aktual.: 01.06.2024 11:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Picie kawy to rytuał, który towarzyszy nam każdego dnia. Nie ma nic lepszego niż kubek ciepłego, aromatycznego napoju, który pobudza do działania. Można wzbogacić go o mleko, śmietankę, syrop czy czekoladę albo… owoc.
Owoce doskonale komponują się z kawą. Dotyczy to zarówno cytrusów, jak i owoców jagodowych. Jeśli chcesz nieco podkręcić smak dobrze znanej kawy, dodaj do niej truskawki i zblenduj całość na gładki krem. W takim wydaniu jej jeszcze nie piłeś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co dodać do kawy, aby podkręcić jej smak?
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Można wybierać spośród setek różnych odmian ziaren. Każdy z nich różni się od siebie stopniem palenia, smakiem i aromatem. Miłośnicy kawy zgodnie twierdzą, że "prawdziwa" kawa to ta czarna, jednak wielu z nas pije ją z dodatkiem mleka, śmietanki czy cukru.
W kawiarniach często podaje się ją z bitą śmietaną i syropem smakowym. Taka kawa przestaje być już napojem, a zaczyna być deserem. Słodka kawa z dodatkami to ok. 350 kcal. Jeśli jesteś miłośnikiem kaw smakowych, a nie chcesz dokładać sobie kalorii, wypróbuj kawę z truskawkami.
Może i brzmi to dziwnie, ale truskawki doskonale komponują się z kwaśną, nieco goryczkową kawą, nadając jej przyjemnej słodkości i orzeźwiającej, owocowej nuty. Taki napój wprowadzi się w doskonały nastrój już od samego rana.
Mrożona kawa truskawkowa — przepis
Składniki:
- szklanka czarnej kawy,
- 200 g truskawek,
- 2 łyżki cukru,
- pół szklanki mleka,
- opcjonalnie: lody waniliowe
Przygotowanie:
- Zaparz kawę i odstaw ją do całkowitego ostygnięcia.
- Truskawki umyj i pozbądź się z nich szypułek. Wrzuć je do wysokiego naczynia i posyp je cukrem. Zblenduj je na gładki krem.
- Dodaj do nich kawę, mleko i lody. Całość zmiksuj raz jeszcze, aż na powierzchni pojawi się delikatna piana.
- Kawa gotowa! W upalny dzień dodaj do niej kilka kostek lodu.