Błyskawiczne babeczki z mandarynką. Ten przepis nigdy Cię nie zawiedzie
Z tym sprawdzonym przepisem już dziś wyczarujesz w swojej kuchni błyskawiczne babeczki z mandarynką. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
29.01.2022 | aktual.: 30.01.2022 20:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sprawdzony przepis na babeczki
Naszym zdaniem w każdym domu powinien znaleźć się prosty i szybki przepis na pyszne babeczki, który uda się za każdym razem. Dzięki niemu niezależnie od sytuacji będziesz w stanie wyczarować genialnie wypieki w mgnieniu oka. Patent ten świetnie sprawdzi się zarówno podczas niezapowiedzianej wizyty gości, jak i nagłej zachcianki na coś słodkiego. Często go wykorzystujemy, dlatego dajemy Ci naszą 100% gwarancję, że wypieki z mandarynkami wyjdą za każdym razem. Twoi bliscy z pewnością bedą zachwyceni!
Bazą naszych babeczek stały się pyszne mandarynki, które dodadzą wypiekom wyjątkowych smaków. Zresztą za moment sama się o tym przekonasz!
Składniki
- 3 mandarynki
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 100 ml oleju roślinnego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- cukier puder do dekoracji
Mandarynki
Bazą naszych babeczek są mandarynki, dlatego to właśnie nimi zajmij się w pierwszej kolejności.
Najpierw obierz mandarynki, po czym ułóż je na desce do krojenia i podziel na pół. Tak przygotowane owoce odłóż na bok, po czym przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Jeśli chcesz, aby deska podczas krojenia nie przemieszczała się po blacie, pomiędzy nią, a blatem ułóż nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy.
Masa na babeczki
Owoce do naszego przepisu są już gotowe, czas przygotować mieszankę na ciasto.
W tym celu przy pomocy robota kuchennego połącz jajko oraz drobny cukier. Kiedy uzyskasz efekt puszystej i jasnej masy, zacznij dodawać do miski następujące składniki: olej roślinny, jogurt naturalny, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia.
Przed dodaniem mąki do miski najpierw ją przesiej, dzięki czemu Twoje babeczki będą jeszcze bardziej puszyste.
Pieczenie i podanie
Wszystkie składniki mamy już gotowe, teraz wystarczy je tylko połączyć.
Na blacie kuchennym ustaw formę na babeczki, w środku umieść papierowe papilotki. Na spodzie każdej foremki rozsyp trochę drobnego cukru, po czym ułóż wcześniej przygotowane mandarynki.
Na każdym kawałku mandarynki rozprowadź następnie ciasto na babeczki. Nasze ciasto ma gęstą konsystencję, dlatego najłatwiej nałożysz ją przy pomocy dwóch łyżeczek.
Możesz zostawić trochę miejsca w każdej foremce, ponieważ nasze babeczki wyrosną dzięki proszkowi do pieczenia. Nie chcesz przecież żeby podczas pieczenia wylały się poza formę, tym samym tracąc idealne kształty.
Tak przygotowane babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania babeczek użyj programu "góra-dół".
Po upieczeniu udekoruj babeczki cukrem pudrem. Oczywiście możesz użyć tu również domowej roboty lukier lub polewę czekoladową. Wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej Ci odpowiada. Smacznego!