Super czekoladowe brownie. Przepis na amerykańskie ciasto wilgotne z czekoladą

Brownie to jedno z naszych ulubionych ciast. Przygotowanie idealnie wilgotnego, czekoladowego amerykańskiego ciasta jest banalnie proste. Zaraz przekonasz się, jak zrobić brownie idealne.

Obrazek
Ewa

Co to jest brownie? Jak powinno wyglądać? Skąd pochodzi?

Czym jest ciasto brownie? To błyskawiczne ciasto czekoladowe, charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Nie przypomina naszego murzynka czy babki, bo jest bardzo wilgotne i zbite. Kruchy, delikatnie popękany wierzch i mocno czekoladowy środek zjednał sobie fanów na całym świecie.

Chociaż teorii na temat powstania brownie jest wiele, a pierwsze przepisy pochodzą z początku XX wieku, to naszą ulubioną jest historia pewnej bibliotekarki. Pani Brown chciała przygotować ciasto czekoladowe dla swoich gości, ale zapomniała dodać proszku do pieczenia. W rezultacie powstał zakalec, którym wszyscy znajomi amerykańskiej bibliotekarki zajadali się ze smakiem.

Jak zrobić brownie – amerykańskie ciasto czekoladowe i wilgotne?

Głównym składnikiem brownie jest oczywiście czekolada, a sama mąka nie może grać głównej roli. Aby osiągnąć odpowiedni poziom wilgotności, potrzebujesz masła i czekolady, więc ich proporcje są naprawdę ważne.

Jeśli nie chcesz, żeby w Twoim cieście powstały grudki, a sama masa nabrała nieco lekkości, pamiętaj o przesianiu w osobnej misce suchych składników.

Przepis na brownie – amerykańskie ciasto poniżej. Sprawdź, jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe.

Składniki

Brownie (amerykańskie ciasto z czekoladą) – składniki

  1. 220 g masła
  2. 350 g gorzkiej czekolady
  3. 200 g drobnego cukru
  4. 3 jajka
  5. szczypta soli
  6. 150 g mąki pszennej tortowej

Jak zrobić klasyczne brownie? Prosty przepis

Przygotowanie amerykańskiego ciasta z czekoladą, czyli brownie nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy jest po prostu przepyszny!

Przygotuj garnek i umieść w nim połamaną czekoladę i masło. Całość podgrzej na palniku, aż składniki się rozpuszczą. Pamiętaj o tym, że masę trzeba mieszać, bo czekolada może się przypalić i przywierać do garnka. Kiedy składniki już się połączą, to zdejmij garnek z palnika i odstaw na bok, żeby zawartość ostygła.

brownie w klasycznym wydaniu

Do osobnej miski wbij jajka i wsyp drobny cukier do wypieków. Możesz też użyć zwykłego cukru, jeśli nie znajdziesz tego drobnego. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy kuchennej rózgi lub miksera. Masa powinna być puszysta, a cukier dobrze połączony z jajkami. Kiedy masa czekoladowa do brownie już przestygnie, to wlej ją cienkim strumieniem do jajek, cały czas mieszając.

W osobnej misce przesiej mąkę, dodaj do niej sól. Wsypuj powoli, małymi partiami do mokrej masy z czekoladą, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki.

brownie w klasycznym wydaniu

Brownie – czas pieczenia i temperatura

Czas pieczenia brownie. W jakiej temperaturze piec amerykańskie ciasto czekoladowe?

Przygotuj formę do pieczenia. My użyliśmy w tym przepisie kwadratowej formy o wymiarach 24 cm. Pamiętaj, że lepiej jest zrobić płaskie brownie i piec je krócej niż wyłożyć zbyt dużo masy do za małej foremki. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do środka masę.

Czas pieczenia brownie. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza, program „góra-dół”). Gdy brownie będzie już gotowe, daj mu chwilę odpocząć. Uwierz mi, dużo łatwiej będzie podzielić ostudzone ciasto. Dlatego po ok. 20 minutach, zanurz nóż w ciepłej wodzie i zacznij dzielić ciasto na mniejsze i równe kawałki. To będzie bułka z masłem!

Smacznego!

brownie w klasycznym wydaniu
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy