PrzepisBłyskawiczne pączki serowe

Błyskawiczne pączki serowe

Błyskawiczne pączki serowe
Frania

18.02.2020 17:00, aktual.: 20.02.2020 15:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zbliża się Tłusty Czwartek, dlatego przychodzę z kolejnym przepisem na pyszną przekąskę. Tym razem będą to pączki serowe, które przygotujesz w ekspresowym czasie.

Moja babcia zawsze powtarzała, że w Tłusty Czwartek trzeba zjeść choć jednego pączka, aby cały rok był udany. Dlatego też nie zwlekaj i przygotuj smaczne pączki dla całej rodziny.

Składniki:

  1. 3 szkl. mąka pszenna przesiana
  2. 4 szt. jajka
  3. 4 łyżki jogurt naturalny
  4. 3 łyżki cukier puder
  5. 500 g twaróg mielony
  6. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  7. 1 łyżeczka soda oczyszczona
  8. 40 ml wódka

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Na początku połącz suche składniki.

Obraz

2. W drugiej misce zmiksuj twaróg, jajka i jogurt naturalny. Po chwili dodaj wódkę, dzięki czemu pączki będą wchłaniać mniej tłuszczu. Na koniec dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Przy smażeniu przydatny okaże się ręcznik papierowy. Wchłonie on nadmiar tłuszczu z usmażonych pączków.

Obraz

4. Gotowe ciasto na pączki powinno być kleiste. Dlatego, kiedy rozgrzejesz już olej, rozprowadź trochę oleju również na dłoniach i zacznij formułować małe kuleczki. Dzięki temu zabiegowi, ciasto nie będzie kleić się do ciała.

Obraz

5. Aby pączki się nie przypaliły, możesz wrzucić do garnka kawałek surowego ziemniaka, by obniżyć temperaturę oleju. Kiedy już nabiorą rumieńców i będą unosić się nad olejem, możesz je wyjąć.

Obraz

6. Gotowe pączki możesz posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego!

Obraz