Brownie w klasycznym wydaniu

Są takie przepisy, które powinny znaleźć się w każdym domu. I klasyczne brownie, to jeden z takich przykładów. To pyszne ciasto jest w końcu znane na całym świecie!

Obrazek
Frania

Jeśli więc nie posiadasz jeszcze przepisu na idealne brownie, ten wpis powstał z myślą o Tobie. Już za chwilę przekonasz się, że przygotowanie czekoladowego ciasta jest nie tylko mega proste, ale i bardzo szybkie. Czego chcieć więcej?

Zanim przejdziemy do samego przepisu, warto podkreślić, że istnieje wiele wariacji przepisowych z brownie w roli głównej. Do tego ciasta można dodać zarówno owoce, słodycze, jak i przyprawy korzenne. Również podanie i dekoracja dają Ci ogromne pole do popisu. To, jak będzie się prezentowało Twoje brownie, zależy wyłącznie od Ciebie ❤️

Aby nie psuć Ci zabawy przy pracy nad swoim wypiekiem, przygotowałam klasyczne brownie. Dzięki temu będziesz mieć solidną podstawę, a dodatki dodasz już według własnych upodobań ?

Potrzebne składniki:

  • 220 g masła
  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 200 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 g mąki (najczęściej używam mąki tortowej)

Jak zrobić brownie krok po kroku:

  1. Cały proces rozpoczynamy od połączenia na palniku kostek czekolady i masła. Pamiętaj, aby często mieszać mieszankę. W końcu nie chcemy, aby czekolada nam się przypaliła. Kiedy już składniki ładnie się połączą, odkładamy rondelek na bok.
  2. Teraz łączymy jajka i cukier. Przydatny na tym etapie okaże się mikser.
  3. Po chwili zacznij dodawać powoli czekoladową mieszankę.
  4. I na koniec małymi partiami dorzuć do miski mąkę oraz sól. I to wszystko! Nasza baza na brownie jest już gotowa ?
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (w przepisie użyłam "kwadraciaka" o wymiarach 24 cm). Przełóż czekoladową mieszankę do formy i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza, program "góra-dół").
  6. Gdy brownie będzie już gotowe, daj mu chwilę odpocząć. Uwierz mi, dużo łatwiej będzie podzielić ostudzone ciasto. Dlatego po ok. 20 minutach, zanurz nóż w ciepłej wodzie i zacznij dzielić ciasto na mniejsze i równe kawałki. To będzie bułka z masłem!

Jak sama widzisz przygotowanie klasycznego brownie nie jest wcale takie trudne. Daj mi znać, jakie ciasto chciałabyś zobaczyć jeszcze w naszym cyklu #pysznościodpodstaw ?

Wybrane dla Ciebie

Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany