Bób w takiej wersji mało kto zna. Szkoda, bo jest pyszny

Smażony, chrupiący bób to pyszna przekąska na wieczorny seans filmowy czy imprezę. Przygotujesz ją w mgnieniu oka. Prosty i pyszny przepis pokocha cała twoja rodzina.

Smażony bób - Pyszności, źródło CanvaSmażony bób - Pyszności, źródło Canva
Ewa

Sezon na bób powoli się rozkręca, a na przełomie lipca oraz sierpnia osiągnie apogeum. Woreczki z zielonymi strąkami zapełniają stoliki na straganach. Chociaż najczęściej sięgamy po bób w wersji gotowanej, to jego smażona wersja zdecydowanie zasługuje na uwagę. Jest chrupiąco, pysznie i nawet zdrowo. Taki bób to wspaniała alternatywa dla gotowych przekąsek z supermarketów. Kiedy postawiłam miskę przed moimi bliskimi, opróżniła się o wiele szybciej niż chipsy i krakersy.

Czy bób jest zdrowy?

Bób jest bogatym źródłem białka roślinnego, składników mineralnych i witamin, takich jak witamina K, witamina C, witaminy z grupy B i foliany. Może wspomagać trawienie, regulować pracę jelit, utrzymywać zdrową wagę, poprawiać pracę układu krwionośnego i wspierać układ odpornościowy. Jest także źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit. Ma również niewysoką liczbę kalorii, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na diecie.

Obrazek
Jak ugotować bób? Fot. Pexels

Smażony bób

Najczęściej bób gotuje się w osolonej wodzie i podaje polany roztopionym masełkiem i posypany koperkiem. W wersji smażonej świetnie zastąpi chipsy. Chociaż nie będzie dużo mniej kaloryczny, to dostarczy naszemu organizmowi więcej substancji odżywczych.

Składniki:

  • 1 kg bobu,
  • 1 pęczek kopru,
  • olej,
  • sól,
  • opcjonalnie: słodka, ostra lub wędzona papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Bób wrzucam do garnka i zalewam zimną wodą. Gdy się zagotuję, obficie solę.
  2. Młody bób gotuję przez 6-8 minut. Wyciągam jedno ziarenko, żeby sprawdzić, czy jest już miękki. Nieco starszy i bardziej mączysty potrzebuje nawet 14 minut gotowania.
  3. Bób odsączam, ale nie łuskam. Odstawiam, aby wysechł. Im bardziej mokry będzie, tym mocniej tłuszcz będzie strzelał w czasie smażenia.
  4. W głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzewam olej. Wrzucam tam ugotowany bób i smażę przez 3-5 minut.
  5. Wyciągam z oleju i odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.
  6. Bób oprószam solą i posypuję posiekanym koperkiem. Opcjonalnie możesz dodać również trochę mielone papryki chilli, słodkiej lub wędzonej.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć