Bób w takiej wersji mało kto zna. Szkoda, bo jest pyszny

Smażony, chrupiący bób to pyszna przekąska na wieczorny seans filmowy czy imprezę. Przygotujesz ją w mgnieniu oka. Prosty i pyszny przepis pokocha cała twoja rodzina.

Smażony bób - Pyszności, źródło CanvaSmażony bób - Pyszności, źródło Canva
Ewa

Sezon na bób powoli się rozkręca, a na przełomie lipca oraz sierpnia osiągnie apogeum. Woreczki z zielonymi strąkami zapełniają stoliki na straganach. Chociaż najczęściej sięgamy po bób w wersji gotowanej, to jego smażona wersja zdecydowanie zasługuje na uwagę. Jest chrupiąco, pysznie i nawet zdrowo. Taki bób to wspaniała alternatywa dla gotowych przekąsek z supermarketów. Kiedy postawiłam miskę przed moimi bliskimi, opróżniła się o wiele szybciej niż chipsy i krakersy.

Czy bób jest zdrowy?

Bób jest bogatym źródłem białka roślinnego, składników mineralnych i witamin, takich jak witamina K, witamina C, witaminy z grupy B i foliany. Może wspomagać trawienie, regulować pracę jelit, utrzymywać zdrową wagę, poprawiać pracę układu krwionośnego i wspierać układ odpornościowy. Jest także źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit. Ma również niewysoką liczbę kalorii, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na diecie.

Obrazek
Jak ugotować bób? Fot. Pexels

Smażony bób

Najczęściej bób gotuje się w osolonej wodzie i podaje polany roztopionym masełkiem i posypany koperkiem. W wersji smażonej świetnie zastąpi chipsy. Chociaż nie będzie dużo mniej kaloryczny, to dostarczy naszemu organizmowi więcej substancji odżywczych.

Składniki:

  • 1 kg bobu,
  • 1 pęczek kopru,
  • olej,
  • sól,
  • opcjonalnie: słodka, ostra lub wędzona papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Bób wrzucam do garnka i zalewam zimną wodą. Gdy się zagotuję, obficie solę.
  2. Młody bób gotuję przez 6-8 minut. Wyciągam jedno ziarenko, żeby sprawdzić, czy jest już miękki. Nieco starszy i bardziej mączysty potrzebuje nawet 14 minut gotowania.
  3. Bób odsączam, ale nie łuskam. Odstawiam, aby wysechł. Im bardziej mokry będzie, tym mocniej tłuszcz będzie strzelał w czasie smażenia.
  4. W głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzewam olej. Wrzucam tam ugotowany bób i smażę przez 3-5 minut.
  5. Wyciągam z oleju i odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.
  6. Bób oprószam solą i posypuję posiekanym koperkiem. Opcjonalnie możesz dodać również trochę mielone papryki chilli, słodkiej lub wędzonej.

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend