Bób w takiej wersji mało kto zna. Szkoda, bo jest pyszny
Smażony, chrupiący bób to pyszna przekąska na wieczorny seans filmowy czy imprezę. Przygotujesz ją w mgnieniu oka. Prosty i pyszny przepis pokocha cała twoja rodzina.
12.07.2023 11:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sezon na bób powoli się rozkręca, a na przełomie lipca oraz sierpnia osiągnie apogeum. Woreczki z zielonymi strąkami zapełniają stoliki na straganach. Chociaż najczęściej sięgamy po bób w wersji gotowanej, to jego smażona wersja zdecydowanie zasługuje na uwagę. Jest chrupiąco, pysznie i nawet zdrowo. Taki bób to wspaniała alternatywa dla gotowych przekąsek z supermarketów. Kiedy postawiłam miskę przed moimi bliskimi, opróżniła się o wiele szybciej niż chipsy i krakersy.
Czy bób jest zdrowy?
Bób jest bogatym źródłem białka roślinnego, składników mineralnych i witamin, takich jak witamina K, witamina C, witaminy z grupy B i foliany. Może wspomagać trawienie, regulować pracę jelit, utrzymywać zdrową wagę, poprawiać pracę układu krwionośnego i wspierać układ odpornościowy. Jest także źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit. Ma również niewysoką liczbę kalorii, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na diecie.
Smażony bób
Najczęściej bób gotuje się w osolonej wodzie i podaje polany roztopionym masełkiem i posypany koperkiem. W wersji smażonej świetnie zastąpi chipsy. Chociaż nie będzie dużo mniej kaloryczny, to dostarczy naszemu organizmowi więcej substancji odżywczych.
Składniki:
- 1 kg bobu,
- 1 pęczek kopru,
- olej,
- sól,
- opcjonalnie: słodka, ostra lub wędzona papryka.
Sposób przygotowania:
- Bób wrzucam do garnka i zalewam zimną wodą. Gdy się zagotuję, obficie solę.
- Młody bób gotuję przez 6-8 minut. Wyciągam jedno ziarenko, żeby sprawdzić, czy jest już miękki. Nieco starszy i bardziej mączysty potrzebuje nawet 14 minut gotowania.
- Bób odsączam, ale nie łuskam. Odstawiam, aby wysechł. Im bardziej mokry będzie, tym mocniej tłuszcz będzie strzelał w czasie smażenia.
- W głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzewam olej. Wrzucam tam ugotowany bób i smażę przez 3-5 minut.
- Wyciągam z oleju i odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.
- Bób oprószam solą i posypuję posiekanym koperkiem. Opcjonalnie możesz dodać również trochę mielone papryki chilli, słodkiej lub wędzonej.