Bób w takiej wersji mało kto zna. Szkoda, bo jest pyszny

Smażony, chrupiący bób to pyszna przekąska na wieczorny seans filmowy czy imprezę. Przygotujesz ją w mgnieniu oka. Prosty i pyszny przepis pokocha cała twoja rodzina.

Smażony bób - Pyszności, źródło CanvaSmażony bób - Pyszności, źródło Canva
Ewa

Sezon na bób powoli się rozkręca, a na przełomie lipca oraz sierpnia osiągnie apogeum. Woreczki z zielonymi strąkami zapełniają stoliki na straganach. Chociaż najczęściej sięgamy po bób w wersji gotowanej, to jego smażona wersja zdecydowanie zasługuje na uwagę. Jest chrupiąco, pysznie i nawet zdrowo. Taki bób to wspaniała alternatywa dla gotowych przekąsek z supermarketów. Kiedy postawiłam miskę przed moimi bliskimi, opróżniła się o wiele szybciej niż chipsy i krakersy.

Czy bób jest zdrowy?

Bób jest bogatym źródłem białka roślinnego, składników mineralnych i witamin, takich jak witamina K, witamina C, witaminy z grupy B i foliany. Może wspomagać trawienie, regulować pracę jelit, utrzymywać zdrową wagę, poprawiać pracę układu krwionośnego i wspierać układ odpornościowy. Jest także źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit. Ma również niewysoką liczbę kalorii, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na diecie.

Obrazek
Jak ugotować bób? Fot. Pexels

Smażony bób

Najczęściej bób gotuje się w osolonej wodzie i podaje polany roztopionym masełkiem i posypany koperkiem. W wersji smażonej świetnie zastąpi chipsy. Chociaż nie będzie dużo mniej kaloryczny, to dostarczy naszemu organizmowi więcej substancji odżywczych.

Składniki:

  • 1 kg bobu,
  • 1 pęczek kopru,
  • olej,
  • sól,
  • opcjonalnie: słodka, ostra lub wędzona papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Bób wrzucam do garnka i zalewam zimną wodą. Gdy się zagotuję, obficie solę.
  2. Młody bób gotuję przez 6-8 minut. Wyciągam jedno ziarenko, żeby sprawdzić, czy jest już miękki. Nieco starszy i bardziej mączysty potrzebuje nawet 14 minut gotowania.
  3. Bób odsączam, ale nie łuskam. Odstawiam, aby wysechł. Im bardziej mokry będzie, tym mocniej tłuszcz będzie strzelał w czasie smażenia.
  4. W głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzewam olej. Wrzucam tam ugotowany bób i smażę przez 3-5 minut.
  5. Wyciągam z oleju i odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.
  6. Bób oprószam solą i posypuję posiekanym koperkiem. Opcjonalnie możesz dodać również trochę mielone papryki chilli, słodkiej lub wędzonej.
Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów