PrzepisBób na ostro - przepis. W takiej wersji, na pewno go nie jadłeś!

Bób na ostro - przepis. W takiej wersji, na pewno go nie jadłeś!

Bób na ostro - Pyszności; Foto Canva.com
Bób na ostro - Pyszności; Foto Canva.com
05.07.2023 14:15

Lubisz dania z bobu? To świetnie się składa. Sezon na bób daje naprawdę wiele możliwości przygotowania tych bardziej lub mniej popularnych dań. Jeśli lubisz ostre dania, to przepis na bób na ostro jest właśnie dla ciebie. Całość jest szybka i niezwykle prosta w przygotowaniu. Zobacz, jak zrobić bób na ostro.

Pomimo tego, że najsmaczniejszy jest bób gotowany z dodatkiem soli, to nie zaszkodzi go spróbować w nieco innym wydaniu. Możesz sięgnąć po przepis na naleśniki z bobem, zrobić pastę z bobu, a nawet go ugrillować. W przypadku, gdy lubisz nieco ostrzejsze smaki, to z powodzeniem możesz go zrobić na ostro. Połączenie wszystkich składników zagwarantuję niezwykłą i ostrą ucztę dla podniebienia. Jeśli preferujesz takie smaki, to ten przepis jest właśnie dla ciebie.

Bób na ostro

Jest to potrawa inspirowana kuchnią Andaluzji, gdzie bób cieszy się ogromną popularnością i często jest podawany z wysokiej jakości podsmażanymi wędlinami. Dodatek pikantnego chorizo i ostrej papryki nadaje temu daniu charakteru, przyciągając zwłaszcza miłośników intensywnych smaków. Przygotowanie całej potrawy jest szybkie i łatwe, wymaga tylko kilku składników, które pozwolą stworzyć przepyszny, letni obiad. Bób na ostro świetnie sprawdzi się również jako lunch lub szybka przekąska.

Staraj się wybrać młody i świeży bób - Pyszności; Foto Canva.com
Staraj się wybrać młody i świeży bób - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na bób na ostro

Jeśli chcesz poznać bób na ostro przepis i przymierzasz się do przygotowania tego dania, to miej świadomość, że z zaprezentowanych niżej składników jesteś w stanie zrobić porcję dla 3-4 osób. Jeśli chodzi o czas przygotowania tego dania, to nie powinno ci to zająć więcej niż 30 minut. Wykorzystaj sezon na bób w odpowiedni sposób i zrób go na ostro.

Składniki:

  • około 500 g bobu,
  • 50 g pikantnego chorizo,
  • 150 g szynki serrano,
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • odrobina soli,
  • szczypta ostrej papryki i papryki słodkiej.
Kiełbasa chorizo nada daniu odpowiedniej pikanterii - Pyszności; Foto Canva.com
Kiełbasa chorizo nada daniu odpowiedniej pikanterii - Pyszności; Foto Canva.com

Bób na ostro - przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie bobu w pikantnej wersji jest naprawdę proste. Wybierz się na targ, do sklepu i kup wszystkie składniki. Pamiętaj, że do tego dania najlepiej sprawdzi się młody i świeży bób. Miłośnicy ostrych dań będą zachwyceni, jeśli zaserwujesz im bób w takiej postaci.

  1. Delikatnie opłucz bób i pozostaw go na sitku, aby wyschnął.
  2. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i równomiernie rozłóż bób na patelni i praż przez około minutę. Przez ten czas kilkukrotnie przemieszaj ziarna, a następnie kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut, często mieszając.
  3. Obierz cebulę i czosnek, a następnie posiekaj je drobno.
  4. Na patelnię dodaj masło i rozpuść je. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż wszystko razem przez kolejne 2 minuty.
  5. Szynkę serrano i chorizo pokrój na kawałki lub rozerwij na nierówne fragmenty. Dodaj wędliny na patelnię i dokładnie wymieszaj. Kontynuuj smażenie, często mieszając, przez kolejną minutę.
  6. Przypraw bób na ostro według własnego smaku, dodając odpowiednie przyprawy. Starannie wymieszaj. Podaj na ciepło. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także