Dodaj je do dania, jeśli jest zbyt ostre. Pikantność natychmiast się zmniejszy
Jeśli lubisz ostre potrawy i do prawie każdego gotowanego dania dodajesz pikantnych przypraw - ten artykuł jest dla ciebie. Bo skoro tym, którzy lubią słone dania, zdarza się je przesolić, to czemu tych lubiących ostrość ma nie spotkać to samo? Dowiedz się jak złagodzić ostrość jedzenia, kiedy się to przydarzy.
19.11.2022 17:13
Istnieje teoria, według której liczba Polaków lubiących pikantne jedzenie rosła proporcjonalnie do wzrostu popularności kuchni azjatyckiej w Polsce. Można powiedzieć, że to wraz z rozwojem kuchni tajskiej czy hinduskiej zaczęliśmy poznawać nasze gusta co do ostrości potraw.
Nie ma co się tej zależności dziwić. W tradycyjnej kuchni polskiej czy nawet europejskiej nie pojawiają się tak ostre specjały, jak indyjskie zielone curry, chińska baranina z olejem chilli czy niektóre potwornie ostre rodzaje japońskiego ramenu. Do czasu otwarcia się na kuchnię międzynarodową, słowo ,,pikantne" w Polsce mogło oznaczać co najwyżej za mocno popieprzony farsz do pierogów.
Kiedy więc część z nas odkryła, że brakującym ogniwem dla pełnej gastronomicznej satysfakcji była właśnie ostrość, zaczęliśmy masowo używać papryczek chilli. Nie zawsze jednak udaje się zrobić to z umiarem.
Jak złagodzić ostrość jedzenia?
Warto wiedzieć, co zrobić, kiedy przesadzimy z pikanterią przygotowanych przez nas potraw. Nie zawsze bowiem takie sytuacje oznaczają, że trzeba wyrzucić całe danie. Istnieje kilka patentów, które możemy wtedy zastosować.
#1 Cukier
Skala Scoville'a, której używa się do określenia ostrości danego produktu, została stworzona na zasadzie ilości roztworu wody z cukrem potrzebnej do zneutralizowania ostrości danego produktu. Z samej definicji można więc wysnuć fakt, że próby złagodzenia ostrości potrawy można podjąć przy pomocy cukru. Najlepiej w postaci cukru granulowanego, miodu lub syropu klonowego.
#2 Nabiał
O ostrości użytych w daniu papryczek decyduje ilość zawartej w nich kapsaicyny. W nabiale zaś występuje białko o nazwie kazeina, które działa łagodząco na kapsaicynę. Jogurt, śmietana lub masło dodane do potrawy powinny złagodzić jej ostrość.
#3 Cytryna
Ewentualnie ocet. Chodzi tu o kwaśność tych produktów, która zadziała łagodząco na alkaloid, jakim jest kapsaicyna. Trzeba jednak uważać, bo kwaśne produkty totalnie zmienią smak całego dania.
#4 Tłuszcz
Tłuszcz wiąże i rozpuszcza oleje w cząsteczkach kapsaicyny. Jak złagodzić ostrość potraw? Wszystkim, co bogate w tłuszcze. Łyżka masła orzechowego może nie zdziała cudów, ale na pewno jest w stanie podratować za ostre danie.
#5 Węglowodany i skrobia
W przypadku ratowania potrawy ziemniakami czy ryżem nie ma mowy o żadnym magicznym cudotwórstwie. Zarówno skrobia, jak i węglowodany nie wpływają bezpośrednio na kapsaicynę, za to rozcieńczają jej ilość w daniu. Cóż - tonący brzytwy się chwyta.
Skoro mowa o kuchni azjatyckiej, rzuć okiem na ten TikTokowy hit. Szczegóły w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.