Nabiła borówki na wykałaczki, zanurzyła w jogurcie i zamroziła. Efekt - zdrowa i pyszna przekąska!

Borówki są bardzo smacznym i zdrowym owocem. Warto je regularnie spożywać, ponieważ posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Obrazek
Ala Krauzowicz

Między innymi polepszają nasz wzrok oraz pracę serca, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka oraz oczyszczają organizm ze zbędnych toksyn.

Ostatnio natknęłam się na bardzo prosty sposób na przyrządzenie super deseru z tych pysznych owoców.

Dokładną instrukcję znajdziesz poniżej.

borowki-1

Składniki:

  • 170 g borówek amerykańskich
  • 170 g jogurtu borówkowego/jagodowego
  • wykałaczki
  • papier woskowany

1. Dokładnie umyj borówki.

borowki-2

2. Przelej jogurt borówkowy do miseczki.

borowki-3

3. Nabij borówkę na wykałaczkę (pamiętaj, że musisz zrobić to dokładnie, bo w innym razie borówka spadnie).

borowka-4

4. Nabitą borówkę zanurz w jogurcie tak, aby dokładnie była nim pokryta.

borowka-5
borowka-6

5. Umieść borówkę na blaszce wyłożonej papierem woskowanym i wyjmij wykałaczkę. Tę samą czynność powtórz z pozostałymi borówkami.

borowka-7

6. Kiedy wszystkie borówki znajdą się na blaszce, włóż ją do zamrażarki na godzinę.

borowki-8

7. Po godzinie wyjmij borówki z zamrażarki i przełóż je do miseczki. Smacznego!

borowki-9
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi