Brownie z czerwonej fasoli. Zdrowa, ale równie pyszna wersja czekoladowego ciasta

Brownie z czerwonej fasoli to alternatywa dla znanego ciasta czekoladowego, w zdrowszej wersji. W środku miękkie i wilgotne brownie będzie świetnym rozwiązaniem, jeśli chcesz przygotować ciasto, do którego użyjesz tylko kilku składników.

ObrazekPyszności - fot. Adobe Stock
Patrycja Nowak

Brownie w nowej odsłonie

Brownie z czerwonej fasoli to wariacja tradycyjnego brownie, czyli ciasta czekoladowego, w której jednym z głównych składników jest czerwona fasola z puszki. Fasola zastępuje w tym wypadku mąkę, a jednocześnie dodaje do ciasta kremowej konsystencji i nieco zdrowszych składników, takich jak białko i błonnik. Brownie z czerwoną fasolą jest zazwyczaj słodkie, czekoladowe i wilgotne, a jednocześnie jest mniej kaloryczne i bardziej odżywcze niż tradycyjne brownie.

Przepis na brownie z czerwonej fasoli

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli z puszki, odcedzonej i opłukanej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: posypka z orzechów lub owoców

Sposób przygotowania:

  • Jak upiec brownie z czerwonej fasoli? Przygotuj formę o wymiarach 20 × 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, i rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  • W blenderze zmiksuj czerwoną fasolę na gładką masę. Do miski dodaj jajka i miksuj na najwyższych obrotach przez około 1 minutę, aż zrobią się puszyste.
  • Dodaj do miski miód, olej kokosowy oraz zmiksowaną fasolę i miksuj przez kolejne 30 sekund. Dodaj do miski mąkę migdałową, kakao w proszku, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i miksuj przez kolejne 30 sekund, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.Wylej ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
  • Posyp wierzch ciasta posypką z orzechów lub owoców, jeśli używasz. Piecz przez około 25-30 minut, aż wierzch zrobi się lekko sprężysty.
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia przez około 10 minut, a następnie pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wafle z masą mleczno-kakaową:

Wybrane dla Ciebie
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie