Bryzole z wołowiny. Przepis na zraziki jak za czasów PRL

Bryzole to klasyczny obiad jak za dawnych lat. Proste zraziki z wołowiny lub wieprzowiny. Kultowe danie z PRL przygotujesz w mgnieniu oka.

Bryzole- PysznościBryzole- Pyszności
Ewa

Obiad z PRL-u

Czasami z sentymentem wspominamy przepisy sprzed lat i chętnie do nich wracamy w naszych kuchniach. Jednym z takich dań jest bryzol, czyli zrazik przygotowywany z wołowiny lub wieprzowiny. Przygotować go można na dwa sposoby - mieląc na grubych oczkach lub drobno siekając mięso albo krojąc mięso w cienkie plastry w poprzek włókien. W naszym przepisie wybraliśmy karkówkę wołową, ale śmiało możesz zastąpić ją łopatką wieprzową lub mieszanką łopatki i szynki. Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz mięso podaje się w towarzystwie duszonej cebuli oraz pieczarek.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Bryzole

Składniki:

  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 400 g mielonej karkówki wołowej
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 20 g masła

Sposób przygotowania:

Do miski przełóż zmieloną karkówkę wołową. Dodaj jajko, sól, pieprz i wyrób mięso. Uformuj w dłoniach niewielkie kulki.

Bryzole- Pyszności
Bryzole- Pyszności

Obtocz mięso w mące pszennej, delikatnie je spłaszczając. Na rozgrzane masło wrzuć umyte i pokrojone na mniejsze części pieczarki. Dopraw je solą oraz pieprzem i smaż, aż się zarumienią. Dorzuć pokrojoną w pióra cebulę i podsmaż.

Bryzole- Pyszności
Bryzole- Pyszności

Na patelni rozgrzej olej roślinny i wyłóż przygotowane kotlety. Spłaszcz je przy pomocy łopatki i smaż do momentu, kiedy się zarumienią z obu stron. Pod koniec smażenia dorzuć na patelnię kawałek masła i podlewaj nim smażące się kotlety.

Bryzole- Pyszności
Bryzol- Pyszności

Usmażone zraziki przełóż na talerz i wyłóż na nie podsmażone wcześniej pieczarki z cebulką. Całość udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło. Świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami. Obiad jak za dawnych lat jest już gotowy.

Smacznego!

Obrazek
Bryzol- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej