Burger bez bułki. Jak zrobić z krążkami cebulowymi i śmietankowym sosem?
Burger bez bułki? To jak najbardziej możliwe i na dodatek bardzo smaczne. Wyjątkowy śmietankowy farsz skradnie Ci serce!
21.11.2021 | aktual.: 25.01.2022 13:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Burger bez bułki – z krążkami cebulowymi. Jak zrobić?
Jeśli szukasz alternatywy dla burgera bez bułki, to bardzo dobrze trafiłeś! Klasyczną bułkę zamieniliśmy na chrupiące krążki cebulowe, w które włożyliśmy śmietankowy krem z odrobiną chili.
To połączenie to coś, czego jeszcze nie jadłeś! Warto spróbować chociaż raz, żeby przekonać się, jak dobrze wszystko ze sobą współgra.
Dobre mięso na burgery. Przepis
Idealnym mięsem do burgerów jest oczywiście wołowina – jest soczysta, miękka i rozpływa się w ustach. Świetnie sprawdzi się mielone z antrykotu, pręgi lub łaty wołowej. Nie wybieraj szynki ani polędwicy, bo są to kawałki zbyt chude, a jednocześnie dość drogie.
Nasze dzisiejsze burgery przygotowaliśmy przy pomocy Ovi Smart marki Philips. Dzięki czemu proces pieczenia był 1,5 raza krótszy niż w piekarniku. Co więcej, nie musieliśmy czekać na nagrzanie urządzenia. Ovi Smart zaczyna pracować natychmiast po uruchomieniu.
Składniki
Farsz śmietankowy – składniki
- 250 g serka śmietankowego
- 100 g tartego sera cheddar
- 2 posiekane papryczki chili
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki bułki tartej
Składniki na burgery bez bułki
- 1 duża cebula
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 80 g tartej mozzarelli
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 zielona sałata
- 1 pomidor
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
Jak zobić śmietankowy farsz?
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania składników na śmietankowy farsz.
W tym celu zetrzyj na tarce na grubych oczkach ser cheddar i potnij na mniejsze kawałki papryczki chili. Jeśli nie chcesz, żeby farsz był za ostry- usuń nasiona. Następnie ustaw na blacie kuchennym dużą miskę i umieść w niej: serek śmietankowy typu Twój Smak czy Łaciaty, ser cheddar, papryczki chili, sól oraz pieprz.
Dokładnie wymieszaj składniki za pomocą zwykłej łyżki. Odstaw farsz na bok i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Cebulowe bułeczki i soczysty burger – jak zrobić do burgera bez bułki?
Na blacie kuchennym umieść teraz drewnianą deskę do krojenia.
Cebulę obierz i pokrój na plastry. Nie mogą być one zbyt cienkie, żeby dało się je później panierować i smażyć Efekt jaki masz uzyskać to krążki o różnej wielkości. Na koniec w każdym elemencie umieść wcześniej przygotowany farsz. Możesz na chwilę wstawić do lodówki, jeśli boisz się, że farsz Ci wypadnie.
Czas pieczenia burgera bez bułki – z krążkami cebulowymi?
Nafaszerowane krążki cebulowe obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Następnie wstaw je do Ovi Smart i polej delikatnie olejem. Na koniec piecz cebulowe krążki przez 15 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
W międzyczasie przygotuj burgery. Tym razem na desce do krojenia umieść pierwszą warstwę mielonego mięsa wołowego. Na wierzchu dodaj kawałek mozzarelli, po czym przyłóż drugą warstwą mięsa.
Po upieczeniu cebulowych krążków, przygotuj w Ovi Smart również burgery. Piecz je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pamiętaj też, aby przed pieczeniem doprawić mięsne krążki przy pomocy soli i pieprzu.
Złożenie burgera bez bułki
Wszystkie składniki na burgery już mamy, wystarczy złożyć je w całość i gotowe!
Na początek przygotuj bazę, a mianowicie krążek cebulowy. Na wierzchu dodaj liść sałaty, potem upieczone mięso z mozzarellą, następnie dodaj ketchup i musztardę, nie zapomnij również o plastrze pomidora. Na koniec ułóż na wierzchu drugi krążek cebulowy w panierce.
Jak sama widzisz, przygotowanie domowych burgerów może być bajecznie proste. Co więcej, z naszym przepisem zrobisz je w zupełnie nowy sposób. Będzie więc nie tylko smacznie i łatwo, ale też ciekawie i pomysłowo!
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Już teraz zapraszamy Cię do naszej szerokiej bazy z przepisami, gdzie czeka na Ciebie wiele ciekawych receptur. Z nami w kuchni nigdy nie będzie nudno!