Zapiekany camembert w cieście francuskim z bakaliami. Takiego połączenia jeszcze nie jadłeś!
Camembert w cieście francuskim z bakaliami to idealny pomysł na świąteczną przekąskę. Nie tylko świetnie smakuje, ale też genialnie się prezentuje.
Camembert w cieście francuskim z bakaliami. Przepis krok po kroku
Połączenie camemberta z żurawiną zna już chyba każdy. Postanowiliśmy jednak zrobić to nieco inaczej i dorzuciliśmy bakalie. Dzięki temu nabrał nieco świątecznego charakteru!
Czy to impreza ze znajomymi, czy to okazja do biesiadowania z rodziną – taka przekąska sprawdzi się idealnie. Przygotowanie jest naprawdę proste, a połączenie smaku podbije serca chyba każdego gościa.
Przepis na zapiekany camembert w cieście francuskim z bakaliami jest naprawdę prosty. Połączenie bakalii i miodu daje niesamowity efekt. Krok po kroku pokażemy Ci, jak przygotować przekąskę na chłodny wieczór. Idealnie smakuje z lampką czerwonego wina!
Naszą świąteczną przekąskę upiekliśmy w Ovi Smart maki Philips. Dzięki temu urządzeniu przygotujesz pieczone posiłki 1,5 raza szybciej niż w piekarniku. Co więcej, nie musisz czekać na nagrzanie urządzenia, tylko od razu możesz działać.
Przepis na zapiekany camembert w cieście francuskim krok po kroku poniżej.
Składniki
Zapiekany camembert w cieście francuskim z bakaliami – składniki
- 2 łyżki masła
- 1/2 cebuli
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 275 g ciasta francuskiego
- 250 g sera camembert
- 1 roztrzepane jajko
Bakalie do camemberta w cieście francuskim
Zacznij od przygotowania bakaliowego farszu do zapiekanego sera.
Na patelni rozpuść masło. Jeśli boisz się, że się przypali, to dodaj ok. pół łyżeczki oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulkę. Kiedy już się zarumieni dodaj: miód, suszoną żurawinę, posiekane drobno orzechy włoskie, ocet winny oraz sól. Zmniejsz moc palnika i dokładnie wymieszaj. Gotuj, aż masa zgęstnieje, mieszając co jakiś czas zawartość patelni drewnianą łyżką.
Ciasto francuskie i camembert
Na blacie kuchennym ułóż ciasto francuskie. Następnie przy pomocy miski zrób dwa obrysy i wytnij koła.
Żeby ciasto francuski lepiej z Tobą współpracowało- wyjmij je wcześniej z piekarnika. Gdy złapie nieco pokojowej temperatury nie będzie się kruszyło.
Teraz na jednym z wyciętych kółek umieść w centralnej części krążek sera. Następnie ponacinaj wierzch sera w taki sposób, aby uzyskać efekt szachownicy.
Bezpośrednio na kawałku sera rozprowadź mieszankę z bakaliami. Po czym ułóż na wierzchu drugi kawałek ciasta francuskiego. Połącz oba kawałki ciasta francuskiego, tworząc na brzegach falbankę. Na wierzchu rozprowadź roztrzepane jajko przy pomocy pędzelka kuchennego. Dzięki temu zabiegowi ciasto ładnie się zarumieni podczas pieczenia.
Przed włożeniem przekąski do Ovi ponacinaj górną część ciasta francuskiego przy pomocy noża.
Jak długo piec cambebert w cieście francuskim? Jak podawać?
Świąteczną przekąskę z camembertem w cieście francuskim piecz w Ovi Smart przez 25 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. I to wszystko!
Jak sama widzisz, przygotowanie świątecznego posiłku w ciekawej formie wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Wystarczy kilka składników, fajny pomysł i trochę czasu, aby wyczarować w swojej kuchni coś wyjątkowego dla swoich biskich. Jeśli szukasz więcej ciekawych pomysłów na świąteczne posiłki, zapraszamy do naszej obszernej bazy. Czeka tam na Ciebie wiele perełek, które stały się hitem w wielu domach.