ChatGPT wskazał najgorsze dania z grilla. Smakuje jak guma z popiołem

Kiedy pytasz Polaków o plany na majówkę, odpowiedź jest prosta i powtarza się od Pomorza do Podhala. Mowa tutaj oczywiście o grillowaniu. Zapytałam sztuczną inteligencję o to, jakie danie z rusztu wypada najsłabiej. Odpowiedź przyszła błyskawicznie.

Chat GPT wybrał najgorsze dania z grillaChat GPT wybrał najgorsze dania z grilla
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ewa Malinowska

Jedni muszą wytrzeć cieknącą po brodzie ślinkę, gdy myślą o wypieczonej kiełbasce. Inni zacierają ręce na myśl o karkówce lub kaszance. Ciężko wskazać, która z tych potraw jest najlepsza, lepiej nie ryzykować wywołania wojny jak o to, który majonez smakuje najlepiej. Odpaliłam jednak ChatGPT, by dowiedzieć się, jakie danie zasłużyło na niechlubny tytuł najgorszego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z wierzchu wygląda jak spalony, ale to najlepszy sernik świata. W krówkowej wersji jest obłędny

Najgorsze danie na grilla

Okazuje się, że w nazwie "sztuczna inteligencja" to drugie słowo nie jest przypadkowe. Byłam gotowa na oburzenie, gdyby wskazała mojego faworyta. Tymczasem rozeszło się nie o sam produkt, a sposób przygotowania.

Jako pierwszy został wymieniony filet z kurczaka. No ale jak to, przecież świetnie smakuje z grilla, prawda? Chodziło jednak o kurczaka, który nie został wcześniej namaszczony przyprawą. Ma mało tłuszczu, łatwo go przesuszyć, a bez przypraw smakuje jak "tektura". Nie da się tutaj odmówić pewnej słuszności.

Mieszam musztardę z kilkoma dodatkami i polewam kurczaka. Najlepsza marynata na grilla
Mieszam musztardę z kilkoma dodatkami i polewam kurczaka. Najlepsza marynata na grilla © Adobe Stock

Wśród grillowych grzechów sztuczna inteligencja wymieniła też parówki. I tutaj pełna zgoda - nie bez powodu kiełbasy na grilla są średnio lub grubo zmielone. Zbita, homogenizowana konsystencja nie ma ani specjalnego smaku, ani tekstury. Podobnie jak serki camembert, jeśli ktoś wpadł na średnio rozsądny pomysł i wyłożył je na ruszt bez folii lub tacki. Jak mówi chat GPT "rozlewają się przez ruszt i zostaje tylko żal i czyszczenie".

"Guma do żucia z popiołem"

Na liście najgorszych dań pojawił się również bakłażan na grillu bez oleju (ma być gorzki i gumowaty) czy karkówka bez marynaty. Ta druga to przykład analogiczny do tego z filetem z kurczaka.

Soczysta karkówka
Soczysta karkówka © Pyszności

Moją uwagę przyciągnęło jednak tofu. Sztuczna inteligencja nie miała tutaj na myśli tego, że grillowanie to zajęcie dla mięsożerców. Tofu ma delikatny smak i bez przyprawienia ma smakować jak "guma do żucia z popiołem". Dość obrazowe porównanie, ale zdecydowanie przemawiające do wyobraźni.


Mówiąc krótko: najgorsze potrawy na grilla to te, które nie są odpowiednio przygotowane. Smaczna marynata i dobre jakościowo produkty rozwiążą problem.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji