ChatGPT wskazał najgorsze dania z grilla. Smakuje jak guma z popiołem
Kiedy pytasz Polaków o plany na majówkę, odpowiedź jest prosta i powtarza się od Pomorza do Podhala. Mowa tutaj oczywiście o grillowaniu. Zapytałam sztuczną inteligencję o to, jakie danie z rusztu wypada najsłabiej. Odpowiedź przyszła błyskawicznie.
Jedni muszą wytrzeć cieknącą po brodzie ślinkę, gdy myślą o wypieczonej kiełbasce. Inni zacierają ręce na myśl o karkówce lub kaszance. Ciężko wskazać, która z tych potraw jest najlepsza, lepiej nie ryzykować wywołania wojny jak o to, który majonez smakuje najlepiej. Odpaliłam jednak ChatGPT, by dowiedzieć się, jakie danie zasłużyło na niechlubny tytuł najgorszego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z wierzchu wygląda jak spalony, ale to najlepszy sernik świata. W krówkowej wersji jest obłędny
Najgorsze danie na grilla
Okazuje się, że w nazwie "sztuczna inteligencja" to drugie słowo nie jest przypadkowe. Byłam gotowa na oburzenie, gdyby wskazała mojego faworyta. Tymczasem rozeszło się nie o sam produkt, a sposób przygotowania.
Jako pierwszy został wymieniony filet z kurczaka. No ale jak to, przecież świetnie smakuje z grilla, prawda? Chodziło jednak o kurczaka, który nie został wcześniej namaszczony przyprawą. Ma mało tłuszczu, łatwo go przesuszyć, a bez przypraw smakuje jak "tektura". Nie da się tutaj odmówić pewnej słuszności.
Wśród grillowych grzechów sztuczna inteligencja wymieniła też parówki. I tutaj pełna zgoda - nie bez powodu kiełbasy na grilla są średnio lub grubo zmielone. Zbita, homogenizowana konsystencja nie ma ani specjalnego smaku, ani tekstury. Podobnie jak serki camembert, jeśli ktoś wpadł na średnio rozsądny pomysł i wyłożył je na ruszt bez folii lub tacki. Jak mówi chat GPT "rozlewają się przez ruszt i zostaje tylko żal i czyszczenie".
"Guma do żucia z popiołem"
Na liście najgorszych dań pojawił się również bakłażan na grillu bez oleju (ma być gorzki i gumowaty) czy karkówka bez marynaty. Ta druga to przykład analogiczny do tego z filetem z kurczaka.
Moją uwagę przyciągnęło jednak tofu. Sztuczna inteligencja nie miała tutaj na myśli tego, że grillowanie to zajęcie dla mięsożerców. Tofu ma delikatny smak i bez przyprawienia ma smakować jak "guma do żucia z popiołem". Dość obrazowe porównanie, ale zdecydowanie przemawiające do wyobraźni.
Mówiąc krótko: najgorsze potrawy na grilla to te, które nie są odpowiednio przygotowane. Smaczna marynata i dobre jakościowo produkty rozwiążą problem.