WideoChcesz zaskoczyć swoją rodzinę ciekawym obiadem? Z pulpetami zapieczonymi na ryżu masz to jak w banku

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę ciekawym obiadem? Z pulpetami zapieczonymi na ryżu masz to jak w banku

Pyszne pulpeciki na ryżu z warzywami to przepis na obiad, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Przygotujesz je w mgnieniu oka, są smaczne, pożywne i zdrowe.

Pulpety zapiekane na ryżu - niebo w gębie
Pulpety zapiekane na ryżu - niebo w gębie
Źródło zdjęć: © Pyszności

Pulpeciki z piekarnika to pyszny przepis na obiad, dzięki któremu przemycisz dodatkową porcję warzyw w postaci pieczonej marchewki oraz pora. Dzięki temu, że całość przygotujesz w jednym naczyniu, zaoszczędzisz sporo czasu. Wystarczy wrzucić składniki, wlać bulion z przyprawami i mięsne kulki, a po godzinie na talerzach wyląduje pyszny obiad. To danie praktycznie robi się samo, a jeśli zostanie ci trochę po obiedzie, to bez problemu możesz to podgrzać.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Pulpeciki na ryżu z warzywami

Składniki:

Pulpety:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • ⅓ szklanki bułki tartej,
  • jajko,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 300 g ryżu parboiled,
  • 2 marchewki,
  • por.

Zalewa:

  • litr bulionu,
  • 70 g przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżka suszonego czosnku,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • ¾ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mięso mielone z indyka przekładam do miski, wbijam jajko, dosypuję bułkę tartą, przyprawę do kurczaka i mieszam. Z masy formuję niewielkie pulpeciki.

Pulpeciki- Pyszności
Pulpeciki- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Do bulionu dodaję przecier pomidorowy, suszone oregano, czosnek, słodką paprykę, czosnek, cukier, pieprz oraz sól i dokładnie mieszam.

Zalewa do pulpecików- Pyszności
Zalewa do pulpecików- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Na dno naczynia żaroodpornego wsypuję ryż, dodaję startą marchewkę oraz pokrojonego w półplasterki pora i mieszam. Na wierzchu układam pulpeciki i zalewam całość przygotowanym bulionem. Owijam folią spożywczą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut. Po tym czasie ściągam folię i piekę przez dodatkowe 10 minut.

Pulpeciki z ryżami- Pyszności
Pulpeciki z ryżami- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Gotowe danie dekoruję posiekaną natką pietruszki i serwuję swoim bliskim. Smacznego!

Pulpeciki z ryżami- Pyszności
Pulpeciki z ryżami- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideopulpeciki

Wybrane dla Ciebie