WideoChcesz zaskoczyć swoją rodzinę ciekawym obiadem? Z pulpetami zapieczonymi na ryżu masz to jak w banku

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę ciekawym obiadem? Z pulpetami zapieczonymi na ryżu masz to jak w banku

Pulpety zapiekane na ryżu - niebo w gębie
Pulpety zapiekane na ryżu - niebo w gębie
Źródło zdjęć: © Pyszności
08.10.2023 12:22

Pyszne pulpeciki na ryżu z warzywami to przepis na obiad, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Przygotujesz je w mgnieniu oka, są smaczne, pożywne i zdrowe.

Pulpeciki z piekarnika to pyszny przepis na obiad, dzięki któremu przemycisz dodatkową porcję warzyw w postaci pieczonej marchewki oraz pora. Dzięki temu, że całość przygotujesz w jednym naczyniu, zaoszczędzisz sporo czasu. Wystarczy wrzucić składniki, wlać bulion z przyprawami i mięsne kulki, a po godzinie na talerzach wyląduje pyszny obiad. To danie praktycznie robi się samo, a jeśli zostanie ci trochę po obiedzie, to bez problemu możesz to podgrzać.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pulpeciki na ryżu z warzywami

Składniki:

Pulpety:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • ⅓ szklanki bułki tartej,
  • jajko,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 300 g ryżu parboiled,
  • 2 marchewki,
  • por.

Zalewa:

  • litr bulionu,
  • 70 g przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżka suszonego czosnku,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • ¾ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mięso mielone z indyka przekładam do miski, wbijam jajko, dosypuję bułkę tartą, przyprawę do kurczaka i mieszam. Z masy formuję niewielkie pulpeciki.

Pulpeciki- Pyszności
Pulpeciki- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Do bulionu dodaję przecier pomidorowy, suszone oregano, czosnek, słodką paprykę, czosnek, cukier, pieprz oraz sól i dokładnie mieszam.

Zalewa do pulpecików- Pyszności
Zalewa do pulpecików- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Na dno naczynia żaroodpornego wsypuję ryż, dodaję startą marchewkę oraz pokrojonego w półplasterki pora i mieszam. Na wierzchu układam pulpeciki i zalewam całość przygotowanym bulionem. Owijam folią spożywczą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut. Po tym czasie ściągam folię i piekę przez dodatkowe 10 minut.

Pulpeciki z ryżami- Pyszności
Pulpeciki z ryżami- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Gotowe danie dekoruję posiekaną natką pietruszki i serwuję swoim bliskim. Smacznego!

Pulpeciki z ryżami- Pyszności
Pulpeciki z ryżami- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także