Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę ciekawym obiadem? Z pulpetami zapieczonymi na ryżu masz to jak w banku
Pyszne pulpeciki na ryżu z warzywami to przepis na obiad, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Przygotujesz je w mgnieniu oka, są smaczne, pożywne i zdrowe.
08.10.2023 12:22
Pulpeciki z piekarnika to pyszny przepis na obiad, dzięki któremu przemycisz dodatkową porcję warzyw w postaci pieczonej marchewki oraz pora. Dzięki temu, że całość przygotujesz w jednym naczyniu, zaoszczędzisz sporo czasu. Wystarczy wrzucić składniki, wlać bulion z przyprawami i mięsne kulki, a po godzinie na talerzach wyląduje pyszny obiad. To danie praktycznie robi się samo, a jeśli zostanie ci trochę po obiedzie, to bez problemu możesz to podgrzać.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pulpeciki na ryżu z warzywami
Składniki:
Pulpety:
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- ⅓ szklanki bułki tartej,
- jajko,
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
- 300 g ryżu parboiled,
- 2 marchewki,
- por.
Zalewa:
- litr bulionu,
- 70 g przecieru pomidorowego,
- łyżeczka cukru,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżka suszonego oregano,
- łyżka suszonego czosnku,
- 1.5 łyżeczki soli,
- ¾ łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Mięso mielone z indyka przekładam do miski, wbijam jajko, dosypuję bułkę tartą, przyprawę do kurczaka i mieszam. Z masy formuję niewielkie pulpeciki.
Krok 2: Do bulionu dodaję przecier pomidorowy, suszone oregano, czosnek, słodką paprykę, czosnek, cukier, pieprz oraz sól i dokładnie mieszam.
Krok 3: Na dno naczynia żaroodpornego wsypuję ryż, dodaję startą marchewkę oraz pokrojonego w półplasterki pora i mieszam. Na wierzchu układam pulpeciki i zalewam całość przygotowanym bulionem. Owijam folią spożywczą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut. Po tym czasie ściągam folię i piekę przez dodatkowe 10 minut.
Krok 4: Gotowe danie dekoruję posiekaną natką pietruszki i serwuję swoim bliskim. Smacznego!