WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę ciekawym obiadem? Z pulpetami zapieczonymi na ryżu masz to jak w banku

Pyszne pulpeciki na ryżu z warzywami to przepis na obiad, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Przygotujesz je w mgnieniu oka, są smaczne, pożywne i zdrowe.

Pulpety zapiekane na ryżu - niebo w gębiePulpety zapiekane na ryżu - niebo w gębie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Pulpeciki z piekarnika to pyszny przepis na obiad, dzięki któremu przemycisz dodatkową porcję warzyw w postaci pieczonej marchewki oraz pora. Dzięki temu, że całość przygotujesz w jednym naczyniu, zaoszczędzisz sporo czasu. Wystarczy wrzucić składniki, wlać bulion z przyprawami i mięsne kulki, a po godzinie na talerzach wyląduje pyszny obiad. To danie praktycznie robi się samo, a jeśli zostanie ci trochę po obiedzie, to bez problemu możesz to podgrzać.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Pulpeciki na ryżu z warzywami

Składniki:

Pulpety:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • ⅓ szklanki bułki tartej,
  • jajko,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 300 g ryżu parboiled,
  • 2 marchewki,
  • por.

Zalewa:

  • litr bulionu,
  • 70 g przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżka suszonego czosnku,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • ¾ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mięso mielone z indyka przekładam do miski, wbijam jajko, dosypuję bułkę tartą, przyprawę do kurczaka i mieszam. Z masy formuję niewielkie pulpeciki.

Pulpeciki- Pyszności
Pulpeciki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Do bulionu dodaję przecier pomidorowy, suszone oregano, czosnek, słodką paprykę, czosnek, cukier, pieprz oraz sól i dokładnie mieszam.

Zalewa do pulpecików- Pyszności
Zalewa do pulpecików- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Na dno naczynia żaroodpornego wsypuję ryż, dodaję startą marchewkę oraz pokrojonego w półplasterki pora i mieszam. Na wierzchu układam pulpeciki i zalewam całość przygotowanym bulionem. Owijam folią spożywczą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut. Po tym czasie ściągam folię i piekę przez dodatkowe 10 minut.

Pulpeciki z ryżami- Pyszności
Pulpeciki z ryżami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Gotowe danie dekoruję posiekaną natką pietruszki i serwuję swoim bliskim. Smacznego!

Pulpeciki z ryżami- Pyszności
Pulpeciki z ryżami- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę