Świetnie smakuje i ma wiele korzystnych właściwości. Ten napój to prawdziwy hit lata

Za oknem coraz cieplej i nic w tym dziwnego, że niemal każdy szuka możliwości orzeźwienia. Najpopularniejszą opcją są przede wszystkim napoje podane z lodem. Niektórzy sięgają po domowe lemoniady czy koktajle. Można też przygotować coś smacznego, zdrowego i bardo oryginalnego. Do takiej kategorii na pewno zalicza się chia fresca. Co to za napój, jakie ma właściwości i jaki jest najlepszy przepis na orzeźwienie?

ObrazekChia fresca - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nic tak nie gasi pragnienia, jak zimne napoje czy lody. Coraz więcej osób sięga po to, co można przygotować w swoim własnym domu. Najpopularniejszą opcją jest domowa lemoniada, ale czasem warto urozmaicić swój napój o zdrowe składniki. A do takiej kategorii na pewno zaliczają się nasiona chia, które są głównym składnikiem napoju o nazwie chia fresca. Dlaczego jest to dobra, zdrowa i orzeźwiająca opcja?

Chia fresca - co to za napój?

Wszystko wskazuje na to, że tegoroczne lato będzie piękne i upalne, dlatego dobrze jest mieć w zanadrzu przepis na chia fresca. Zanim jednak poznasz wyjątkową recepturę, dobrze jest zastanowić się nad tym, czym jest chia fresca. Jest to meksykańska lemoniada, której podstawą jest woda, cytryna, miód i nasiona chia. Dzięki takiemu połączeniu można uzyskać zdrowy i orzeźwiający napój. Jest to koktajl prosty do przygotowania, a wszystkie składniki są bardzo łatwo dostępne.

Właściwości chia fresca — dlaczego warto pić napój z chia?

Kilkukrotnie zostało wspomniane to, że jest to zdrowy napój. Jakie więc właściwości ma chia fresca? Oprócz tego, że gasi pragnienie, ma w sobie również składniki, które korzystnie wpływają na twój organizm. Natychmiast poczujesz korzyści płynące z picia tego zdrowego koktajlu. Przede wszystkim ma doskonały smak i szybko gasi pragnienie, jednocześnie nawadniając organizm i eliminując uczucie ciężkości oraz opuchnięcia.

Obrazek
Meksykańska lemoniada - Pyszności; Foto Canva.com

Dodatkowo chia fresca jest bogatym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i pomaga w usuwaniu złogów z jelit. Napój ten jest również źródłem cennych minerałów, takich jak wapń, potas, żelazo i magnez. Dzięki połączeniu składników takich jak chia miód i sok z cytryny może on także regulować ciśnienie krwi i poziom cukru. To tylko kilka z najważniejszych powodów, dla których warto wypróbować chia fresca.

Chia fresca przepis - jak zrobić meksykańską lemoniadę?

Napój z chia jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Z pewnością, wszystkie składniki masz w swoim domu. Nie pozostaje ci nic innego, jak przygotować się na te ciepłe i upalne dni. To naprawdę proste, a efekt końcowy będzie w pełni satysfakcjonujący.

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • 2 łyżki nasion chia.
Obrazek
Nasiona chia - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj nasiona chia do wody i dokładnie wymieszaj tak, by się nie skleiły.
  2. Po 5 minutach, gdy nasiona napęcznieją, możesz dodać pozostałe składniki i wymieszać, by miód rozpuścił się w wodzie.
  3. Napój z chia jest gotowy. Możesz go przechowywać w lodówce, ale pamiętaj, by go spożyć w przeciągu 3 dni.

Jak pić chia fresca?

Warto sięgać po napój z chia zawsze wtedy, gdy czujesz potrzebę nawodnienia i odświeżenia. Jest doskonały podczas aktywności fizycznej, po wysiłku i w gorące dni. Ze względu na swoją zawartość kalorii, taki napój może nawet zastąpić przekąskę. Jest to również idealne rozwiązanie na piesze wycieczki i alternatywa dla kolejnej filiżanki kawy w pracy. Chia fresca wspiera procesy zapamiętywania i dostarcza energii niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Regularne spożywanie chia fresca przyniesie korzyści w procesie odchudzania, przyspieszy metabolizm i pomoże w stabilizacji poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Jest to także doskonała opcja dla osób borykających się z niestrawnością, wzdęciami i problemami związanych ze złogami jelitowymi.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości