Świetnie smakuje i ma wiele korzystnych właściwości. Ten napój to prawdziwy hit lata

Za oknem coraz cieplej i nic w tym dziwnego, że niemal każdy szuka możliwości orzeźwienia. Najpopularniejszą opcją są przede wszystkim napoje podane z lodem. Niektórzy sięgają po domowe lemoniady czy koktajle. Można też przygotować coś smacznego, zdrowego i bardo oryginalnego. Do takiej kategorii na pewno zalicza się chia fresca. Co to za napój, jakie ma właściwości i jaki jest najlepszy przepis na orzeźwienie?

ObrazekChia fresca - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nic tak nie gasi pragnienia, jak zimne napoje czy lody. Coraz więcej osób sięga po to, co można przygotować w swoim własnym domu. Najpopularniejszą opcją jest domowa lemoniada, ale czasem warto urozmaicić swój napój o zdrowe składniki. A do takiej kategorii na pewno zaliczają się nasiona chia, które są głównym składnikiem napoju o nazwie chia fresca. Dlaczego jest to dobra, zdrowa i orzeźwiająca opcja?

Chia fresca - co to za napój?

Wszystko wskazuje na to, że tegoroczne lato będzie piękne i upalne, dlatego dobrze jest mieć w zanadrzu przepis na chia fresca. Zanim jednak poznasz wyjątkową recepturę, dobrze jest zastanowić się nad tym, czym jest chia fresca. Jest to meksykańska lemoniada, której podstawą jest woda, cytryna, miód i nasiona chia. Dzięki takiemu połączeniu można uzyskać zdrowy i orzeźwiający napój. Jest to koktajl prosty do przygotowania, a wszystkie składniki są bardzo łatwo dostępne.

Właściwości chia fresca — dlaczego warto pić napój z chia?

Kilkukrotnie zostało wspomniane to, że jest to zdrowy napój. Jakie więc właściwości ma chia fresca? Oprócz tego, że gasi pragnienie, ma w sobie również składniki, które korzystnie wpływają na twój organizm. Natychmiast poczujesz korzyści płynące z picia tego zdrowego koktajlu. Przede wszystkim ma doskonały smak i szybko gasi pragnienie, jednocześnie nawadniając organizm i eliminując uczucie ciężkości oraz opuchnięcia.

Obrazek
Meksykańska lemoniada - Pyszności; Foto Canva.com

Dodatkowo chia fresca jest bogatym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i pomaga w usuwaniu złogów z jelit. Napój ten jest również źródłem cennych minerałów, takich jak wapń, potas, żelazo i magnez. Dzięki połączeniu składników takich jak chia miód i sok z cytryny może on także regulować ciśnienie krwi i poziom cukru. To tylko kilka z najważniejszych powodów, dla których warto wypróbować chia fresca.

Chia fresca przepis - jak zrobić meksykańską lemoniadę?

Napój z chia jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Z pewnością, wszystkie składniki masz w swoim domu. Nie pozostaje ci nic innego, jak przygotować się na te ciepłe i upalne dni. To naprawdę proste, a efekt końcowy będzie w pełni satysfakcjonujący.

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • 2 łyżki nasion chia.
Obrazek
Nasiona chia - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj nasiona chia do wody i dokładnie wymieszaj tak, by się nie skleiły.
  2. Po 5 minutach, gdy nasiona napęcznieją, możesz dodać pozostałe składniki i wymieszać, by miód rozpuścił się w wodzie.
  3. Napój z chia jest gotowy. Możesz go przechowywać w lodówce, ale pamiętaj, by go spożyć w przeciągu 3 dni.

Jak pić chia fresca?

Warto sięgać po napój z chia zawsze wtedy, gdy czujesz potrzebę nawodnienia i odświeżenia. Jest doskonały podczas aktywności fizycznej, po wysiłku i w gorące dni. Ze względu na swoją zawartość kalorii, taki napój może nawet zastąpić przekąskę. Jest to również idealne rozwiązanie na piesze wycieczki i alternatywa dla kolejnej filiżanki kawy w pracy. Chia fresca wspiera procesy zapamiętywania i dostarcza energii niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Regularne spożywanie chia fresca przyniesie korzyści w procesie odchudzania, przyspieszy metabolizm i pomoże w stabilizacji poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Jest to także doskonała opcja dla osób borykających się z niestrawnością, wzdęciami i problemami związanych ze złogami jelitowymi.

Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni