Babcia gotowała taki sam. Doskonale gasi pragnienie i jest zdrowszy od napojów ze sklepu

Kompot z rabarbaru to zdrowy zamiennik klasycznych soków w kartonach czy butelkach. Doskonale gasi pragnienie, a jego kwaśny smak można przełamać wieloma dodatkami: owocami, przyprawami czy świeżymi ziołami. Świetnie sprawdzi się w upalne dni. Zobaczcie tradycyjny przepis na babciny domowy kompot.

ObrazekWypróbuj babciny przepis na kompot z rabarbaru - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jest niskokaloryczny, stanowi źródło błonnika, wspomaga trawienie, jest znany ze swoich właściwości moczopędnych i "czyszczących" krew. Kompot z rabarbaru to idealna alternatywa dla faszerowanych cukrem sklepowych napoi. Może być gęstym i esencjonalnym wywarem lub lekkim napojem. Delikatnie kwaśny o pięknym różowym zabarwieniu kompot to idealne rozwiązanie na ciepłe dni. A przygotowanie go jest banalnie proste.

Czy gotowanie owoców i warzyw niszczy witaminy?

Każdy sposób obróbki termicznej prowadzi do zniszczenia witamin, ale też podczas gotowania część składników przedostaje się do wody. Chcąc zmniejszyć straty, warzywa czy owoce z jadalną skórką najlepiej gotować bez obierania. To właśnie w skórce i bezpośrednio pod nią jest najwięcej witamin. Oczywiście wcześniej produkty trzeba dokładnie wymyć. Kompot należy gotować w małej ilości wody pod przykryciem, jak najkrócej. Gotując kompot z rabarbaru pokrój łodygi w małe kawałeczki -  im drobniej je pokroisz, tym więcej witamin przeniknie do wody.

Obrazek
Krojenie rabarbaru - Pyszności

Do kiedy można zrywać rabarbar?

Sezon na rabarbar przypada na maj i czerwiec. Najlepsze do jedzenia są łodygi, które liczą sobie od 3 do 5 tygodni. Spożywanie starszych warzyw czy tych zebranych po sezonie może skutkować zatruciem pokarmowym. To ze względu na fakt, że rabarbar zawiera szczawiany wapnia. W młodym warzywie jest ich niewiele, natomiast w łodygach mających więcej niż 5 tygodni ich poziom rośnie.

Substancje te mogą być szkodliwe dla zdrowia, ponieważ wypłukują z organizmu wapń oraz odkładają się w nerkach i mogą tworzyć kamienie. Toksyczne są również liście rabarbaru - trzeba odciąć je od razu po oderwaniu łodygi. Uważaj też na niedojrzałe warzywa (są szkodliwe dla zdrowia). Najlepiej wybierać te, które cechują się bordowym zabarwieniem. Przyrządzając kompot z rabarbaru nie musisz obierać łodyg.

Obrazek
Rabarbar - Pyszności - Fot. Getty images

Przepis na kompot z rabarbaru

Do tradycyjnego kompotu z rabarbaru warto dodać przyprawy, tj. cynamon czy imbir, które przyspieszają metabolizm. Sok z cytryny, dodany już do zimnego napoju, będzie dawką witaminy C, której spore ilości mogły zostać zniszczone podczas gotowania. Kwaśny smak kompotu przełamiesz, dodając inne owoce, np. słodkie jabłka czy truskawki lub słodzidło: stewię, miód czy erytrol. Staraj się nie dodawać białego cukru. Kompot z rabarbaru będzie doskonale smakował z dodatkiem świeżych ziół: mięty, melisy, rozmarynu, geranium.

Składniki:

  • 400 g rabarbaru
  • 1 litr wody
  • łyżka soku z cytryny
  • słodzidło do smaku

Przygotowanie:

  1. Dokładnie wymyj rabarbar, a następnie pokrój łodygi na małe kawałeczki.
  2. Zalej warzywa wodą i gotuj pod przykryciem, aż zmiękną.
  3. Podczas gotowania do kompotu dodaj wybrane słodzidło (oraz opcjonalnie przyprawy). Jeśli dosładzasz kompot miodem, pamiętaj, by zrobić to, gdy napój będzie chłodny.
  4. Przecedź kompot (kawałki rabarbaru dociśnij na sitku łyżką, znajduje się w nich sporo soku) i odstaw w chłodne miejsce.
  5. Kiedy kompot będzie chłodny, dodaj do niego odrobinę soku z cytryny (i ewentualnie miód).
  6. Podawaj ze świeżymi ziołami i plasterkiem cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀