Babcia gotowała taki sam. Doskonale gasi pragnienie i jest zdrowszy od napojów ze sklepu

Kompot z rabarbaru to zdrowy zamiennik klasycznych soków w kartonach czy butelkach. Doskonale gasi pragnienie, a jego kwaśny smak można przełamać wieloma dodatkami: owocami, przyprawami czy świeżymi ziołami. Świetnie sprawdzi się w upalne dni. Zobaczcie tradycyjny przepis na babciny domowy kompot.

ObrazekWypróbuj babciny przepis na kompot z rabarbaru - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jest niskokaloryczny, stanowi źródło błonnika, wspomaga trawienie, jest znany ze swoich właściwości moczopędnych i "czyszczących" krew. Kompot z rabarbaru to idealna alternatywa dla faszerowanych cukrem sklepowych napoi. Może być gęstym i esencjonalnym wywarem lub lekkim napojem. Delikatnie kwaśny o pięknym różowym zabarwieniu kompot to idealne rozwiązanie na ciepłe dni. A przygotowanie go jest banalnie proste.

Czy gotowanie owoców i warzyw niszczy witaminy?

Każdy sposób obróbki termicznej prowadzi do zniszczenia witamin, ale też podczas gotowania część składników przedostaje się do wody. Chcąc zmniejszyć straty, warzywa czy owoce z jadalną skórką najlepiej gotować bez obierania. To właśnie w skórce i bezpośrednio pod nią jest najwięcej witamin. Oczywiście wcześniej produkty trzeba dokładnie wymyć. Kompot należy gotować w małej ilości wody pod przykryciem, jak najkrócej. Gotując kompot z rabarbaru pokrój łodygi w małe kawałeczki -  im drobniej je pokroisz, tym więcej witamin przeniknie do wody.

Obrazek
Krojenie rabarbaru - Pyszności

Do kiedy można zrywać rabarbar?

Sezon na rabarbar przypada na maj i czerwiec. Najlepsze do jedzenia są łodygi, które liczą sobie od 3 do 5 tygodni. Spożywanie starszych warzyw czy tych zebranych po sezonie może skutkować zatruciem pokarmowym. To ze względu na fakt, że rabarbar zawiera szczawiany wapnia. W młodym warzywie jest ich niewiele, natomiast w łodygach mających więcej niż 5 tygodni ich poziom rośnie.

Substancje te mogą być szkodliwe dla zdrowia, ponieważ wypłukują z organizmu wapń oraz odkładają się w nerkach i mogą tworzyć kamienie. Toksyczne są również liście rabarbaru - trzeba odciąć je od razu po oderwaniu łodygi. Uważaj też na niedojrzałe warzywa (są szkodliwe dla zdrowia). Najlepiej wybierać te, które cechują się bordowym zabarwieniem. Przyrządzając kompot z rabarbaru nie musisz obierać łodyg.

Obrazek
Rabarbar - Pyszności - Fot. Getty images

Przepis na kompot z rabarbaru

Do tradycyjnego kompotu z rabarbaru warto dodać przyprawy, tj. cynamon czy imbir, które przyspieszają metabolizm. Sok z cytryny, dodany już do zimnego napoju, będzie dawką witaminy C, której spore ilości mogły zostać zniszczone podczas gotowania. Kwaśny smak kompotu przełamiesz, dodając inne owoce, np. słodkie jabłka czy truskawki lub słodzidło: stewię, miód czy erytrol. Staraj się nie dodawać białego cukru. Kompot z rabarbaru będzie doskonale smakował z dodatkiem świeżych ziół: mięty, melisy, rozmarynu, geranium.

Składniki:

  • 400 g rabarbaru
  • 1 litr wody
  • łyżka soku z cytryny
  • słodzidło do smaku

Przygotowanie:

  1. Dokładnie wymyj rabarbar, a następnie pokrój łodygi na małe kawałeczki.
  2. Zalej warzywa wodą i gotuj pod przykryciem, aż zmiękną.
  3. Podczas gotowania do kompotu dodaj wybrane słodzidło (oraz opcjonalnie przyprawy). Jeśli dosładzasz kompot miodem, pamiętaj, by zrobić to, gdy napój będzie chłodny.
  4. Przecedź kompot (kawałki rabarbaru dociśnij na sitku łyżką, znajduje się w nich sporo soku) i odstaw w chłodne miejsce.
  5. Kiedy kompot będzie chłodny, dodaj do niego odrobinę soku z cytryny (i ewentualnie miód).
  6. Podawaj ze świeżymi ziołami i plasterkiem cytryny.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki