Babcia gotowała taki sam. Doskonale gasi pragnienie i jest zdrowszy od napojów ze sklepu

Kompot z rabarbaru to zdrowy zamiennik klasycznych soków w kartonach czy butelkach. Doskonale gasi pragnienie, a jego kwaśny smak można przełamać wieloma dodatkami: owocami, przyprawami czy świeżymi ziołami. Świetnie sprawdzi się w upalne dni. Zobaczcie tradycyjny przepis na babciny domowy kompot.

ObrazekWypróbuj babciny przepis na kompot z rabarbaru - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jest niskokaloryczny, stanowi źródło błonnika, wspomaga trawienie, jest znany ze swoich właściwości moczopędnych i "czyszczących" krew. Kompot z rabarbaru to idealna alternatywa dla faszerowanych cukrem sklepowych napoi. Może być gęstym i esencjonalnym wywarem lub lekkim napojem. Delikatnie kwaśny o pięknym różowym zabarwieniu kompot to idealne rozwiązanie na ciepłe dni. A przygotowanie go jest banalnie proste.

Czy gotowanie owoców i warzyw niszczy witaminy?

Każdy sposób obróbki termicznej prowadzi do zniszczenia witamin, ale też podczas gotowania część składników przedostaje się do wody. Chcąc zmniejszyć straty, warzywa czy owoce z jadalną skórką najlepiej gotować bez obierania. To właśnie w skórce i bezpośrednio pod nią jest najwięcej witamin. Oczywiście wcześniej produkty trzeba dokładnie wymyć. Kompot należy gotować w małej ilości wody pod przykryciem, jak najkrócej. Gotując kompot z rabarbaru pokrój łodygi w małe kawałeczki -  im drobniej je pokroisz, tym więcej witamin przeniknie do wody.

Obrazek
Krojenie rabarbaru - Pyszności

Do kiedy można zrywać rabarbar?

Sezon na rabarbar przypada na maj i czerwiec. Najlepsze do jedzenia są łodygi, które liczą sobie od 3 do 5 tygodni. Spożywanie starszych warzyw czy tych zebranych po sezonie może skutkować zatruciem pokarmowym. To ze względu na fakt, że rabarbar zawiera szczawiany wapnia. W młodym warzywie jest ich niewiele, natomiast w łodygach mających więcej niż 5 tygodni ich poziom rośnie.

Substancje te mogą być szkodliwe dla zdrowia, ponieważ wypłukują z organizmu wapń oraz odkładają się w nerkach i mogą tworzyć kamienie. Toksyczne są również liście rabarbaru - trzeba odciąć je od razu po oderwaniu łodygi. Uważaj też na niedojrzałe warzywa (są szkodliwe dla zdrowia). Najlepiej wybierać te, które cechują się bordowym zabarwieniem. Przyrządzając kompot z rabarbaru nie musisz obierać łodyg.

Obrazek
Rabarbar - Pyszności - Fot. Getty images

Przepis na kompot z rabarbaru

Do tradycyjnego kompotu z rabarbaru warto dodać przyprawy, tj. cynamon czy imbir, które przyspieszają metabolizm. Sok z cytryny, dodany już do zimnego napoju, będzie dawką witaminy C, której spore ilości mogły zostać zniszczone podczas gotowania. Kwaśny smak kompotu przełamiesz, dodając inne owoce, np. słodkie jabłka czy truskawki lub słodzidło: stewię, miód czy erytrol. Staraj się nie dodawać białego cukru. Kompot z rabarbaru będzie doskonale smakował z dodatkiem świeżych ziół: mięty, melisy, rozmarynu, geranium.

Składniki:

  • 400 g rabarbaru
  • 1 litr wody
  • łyżka soku z cytryny
  • słodzidło do smaku

Przygotowanie:

  1. Dokładnie wymyj rabarbar, a następnie pokrój łodygi na małe kawałeczki.
  2. Zalej warzywa wodą i gotuj pod przykryciem, aż zmiękną.
  3. Podczas gotowania do kompotu dodaj wybrane słodzidło (oraz opcjonalnie przyprawy). Jeśli dosładzasz kompot miodem, pamiętaj, by zrobić to, gdy napój będzie chłodny.
  4. Przecedź kompot (kawałki rabarbaru dociśnij na sitku łyżką, znajduje się w nich sporo soku) i odstaw w chłodne miejsce.
  5. Kiedy kompot będzie chłodny, dodaj do niego odrobinę soku z cytryny (i ewentualnie miód).
  6. Podawaj ze świeżymi ziołami i plasterkiem cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku