Wykorzystaj to warzywo do przygotowania pysznego ciasta. Każdy poprosi cię o przepis
Wiosna daje wiele możliwości, związanych z przygotowaniem popularnych deserów. Wykorzystując popularne sezonowe warzywa i owoce, możesz upiec prawdziwe cuda. Dziś proponujemy ci ciasto z rabarbarem. Możesz być pewny tego, że każdy poprosi cię o przepis.
04.05.2023 | aktual.: 04.05.2023 12:40
Okazuje się, że szybkie i proste ciasta uchodzą za najsmaczniejsze. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować deser, który zachwyci wszystkich gości. Co ważne, nie musisz spędzać wielu godzin przy wyrabianiu i następnie pieczeniu ciasta, dlaczego więc nie wziąć pod uwagę tej opcji podczas nadchodzącego weekendu. Gwarantujemy, że ciasto z rabarbarem to deser, który zachwyca pod każdym względem. Połączenie słodkości z nutą kwaskowości powinno zachwycić absolutnie każde podniebienie. Nie czekaj dłużej i do dzieła!
Dlaczego warto upiec ciasto z rabarbarem?
Rabarbar to przede wszystkim warzywo, które kojarzy się z czasem dzieciństwa. Pyszny kompot z rabarbaru przygotowywała twoja babcia i mama, a ciasto z rabarbarem królowało na stole podczas wielu ciepłych i słonecznych weekendów.
Przepis na ciasto z rabarbarem nie jest zbyt skomplikowany. Sprawdzi się na deser po obiedzie oraz jako dodatek do kawy podczas wizyty gości. Można go scharakteryzować jako przepyszne, puszyste i lekkie. Co więcej, zamiast rabarbaru można tu wykorzystać również truskawki. Wybór należy tylko i wyłącznie do ciebie.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto z rabarbarem to wiedz, że jest to jedno z prostszych w przygotowaniu ciast. Kwaskowy smak rabarbaru idealnie łączy się ze słodkimi dodatkami. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu - wystarczy chwila moment i już wstawiasz je do piekarnika. Efekt końcowy? Na pewno warty jest grzechu. Bo obok tak przygotowanego ciasta na pewno nie da się przejść obojętnie.
Najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem - jak je zrobić?
Przepis na rabarbarowe ciasto nie jest zbyt skomplikowany. Podobnie, jak ilość składników, które trzeba tu wykorzystać. Szukając inspiracji na szybkie i proste ciasto, ta wersja z rabarbarem będzie tym najlepszym rozwiązaniem. Wypróbuj tę unikalną recepturę już dziś!
Składniki:
- szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
- 4 jajka
- pół szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 240 g mąki pszennej
- 500 g rabarbaru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania
- pół łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Wyjmij jajka z lodówki i pozostaw je przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej. Umyj, osusz i odetnij liście rabarbaru i następnie pokrój je w plasterki około 1/2 cm.
- Posmaruj masłem tortownicę o średnicy 26 cm i następnie wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Wbij jajka do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy, i ubij na puszysty krem na najwyższych obrotach, przez około 10 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Do masy dolej cienkim strumieniem olej i miksuj jeszcze przez około 5 minut.
- Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wszystko wymieszaj.
- Około 1/3 mąki przesiej do ubitej masy i krótki zmiksuj na minimalnych obrotach miksera, dodaj drugą część mąki i zmiksuj na minimalnych obrotach miksera i następnie dodaj ostatnią część mąki i zmiksuj.
- Wyłóż ciasto do tortownicy, połóż na nim rabarbar, posyp cynamonem i wstaw do piekarnika.
- Piecz ciasto przez około 45 minut, do zarumienienia się i uzyskania efektu suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.
A co powiesz na bananowy deser z grilla? Przepis znajdziesz na naszym wideo: