Wykorzystaj to warzywo do przygotowania pysznego ciasta. Każdy poprosi cię o przepis

Wiosna daje wiele możliwości, związanych z przygotowaniem popularnych deserów. Wykorzystując popularne sezonowe warzywa i owoce, możesz upiec prawdziwe cuda. Dziś proponujemy ci ciasto z rabarbarem. Możesz być pewny tego, że każdy poprosi cię o przepis.

ObrazekCiasto z rabarbarem - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Okazuje się, że szybkie i proste ciasta uchodzą za najsmaczniejsze. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować deser, który zachwyci wszystkich gości. Co ważne, nie musisz spędzać wielu godzin przy wyrabianiu i następnie pieczeniu ciasta, dlaczego więc nie wziąć pod uwagę tej opcji podczas nadchodzącego weekendu. Gwarantujemy, że ciasto z rabarbarem to deser, który zachwyca pod każdym względem. Połączenie słodkości z nutą kwaskowości powinno zachwycić absolutnie każde podniebienie. Nie czekaj dłużej i do dzieła!

Dlaczego warto upiec ciasto z rabarbarem?

Rabarbar to przede wszystkim warzywo, które kojarzy się z czasem dzieciństwa. Pyszny kompot z rabarbaru przygotowywała twoja babcia i mama, a ciasto z rabarbarem królowało na stole podczas wielu ciepłych i słonecznych weekendów.

Przepis na ciasto z rabarbarem nie jest zbyt skomplikowany. Sprawdzi się na deser po obiedzie oraz jako dodatek do kawy podczas wizyty gości. Można go scharakteryzować jako przepyszne, puszyste i lekkie. Co więcej, zamiast rabarbaru można tu wykorzystać również truskawki. Wybór należy tylko i wyłącznie do ciebie.

Obrazek
Rabarbar - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto z rabarbarem to wiedz, że jest to jedno z prostszych w przygotowaniu ciast. Kwaskowy smak rabarbaru idealnie łączy się ze słodkimi dodatkami. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu - wystarczy chwila moment i już wstawiasz je do piekarnika. Efekt końcowy? Na pewno warty jest grzechu. Bo obok tak przygotowanego ciasta na pewno nie da się przejść obojętnie.

Najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem - jak je zrobić?

Przepis na rabarbarowe ciasto nie jest zbyt skomplikowany. Podobnie, jak ilość składników, które trzeba tu wykorzystać. Szukając inspiracji na szybkie i proste ciasto, ta wersja z rabarbarem będzie tym najlepszym rozwiązaniem. Wypróbuj tę unikalną recepturę już dziś!

Składniki:

  • szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
  • 4 jajka
  • pół szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 240 g mąki pszennej
  • 500 g rabarbaru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania
  • pół łyżeczki cynamonu.
Obrazek
Ciasto z rabarbarem na talerzu w towarzystwie truskawek - Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij jajka z lodówki i pozostaw je przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej. Umyj, osusz i odetnij liście rabarbaru i następnie pokrój je w plasterki około 1/2 cm.
  2. Posmaruj masłem tortownicę o średnicy 26 cm i następnie wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Wbij jajka do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy, i ubij na puszysty krem na najwyższych obrotach, przez około 10 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Do masy dolej cienkim strumieniem olej i miksuj jeszcze przez około 5 minut.
  6. Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wszystko wymieszaj.
  7. Około 1/3 mąki przesiej do ubitej masy i krótki zmiksuj na minimalnych obrotach miksera, dodaj drugą część mąki i zmiksuj na minimalnych obrotach miksera i następnie dodaj ostatnią część mąki i zmiksuj.
  8. Wyłóż ciasto do tortownicy, połóż na nim rabarbar, posyp cynamonem i wstaw do piekarnika.
  9. Piecz ciasto przez około 45 minut, do zarumienienia się i uzyskania efektu suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.

A co powiesz na bananowy deser z grilla? Przepis znajdziesz na naszym wideo:

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie