PrzepisChipsy z brokuła w parmezanowej panierce. Zdrowa i pyszna przekąska

Chipsy z brokuła w parmezanowej panierce. Zdrowa i pyszna przekąska

Chipsy warzywne z brokuła- Pyszności
Chipsy warzywne z brokuła- Pyszności
Ewa

05.07.2023 16:15, aktual.: 19.03.2024 11:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chipsy warzywne z zielonego brokuła to przepis na chrupiącą przekąskę, którą zaskoczysz rodzinę i przyjaciół. Zdrowa alternatywa dla słonych przekąsek.

Podczas rodzinnych seansów filmowych uwielbiamy mieć pod ręką coś do pochrupania. Staram się wtedy, aby moi bliscy nie jedli tylko niezdrowych przekąsek i podsuwam wtedy również te naturalne, pyszne alternatywy. Moim ostatnim odkryciem są chipsy z brokuła z dodatkiem pysznego parmezanu.

Kiedy zaserwowałam je po raz pierwszy, zniknęły jako pierwsze, zdecydowanie wyprzedzając nawet te mniej zdrowe alternatywy. Ten przepis świetnie sprawdzi się nie tylko na rodzinne popołudnia i wieczory, ale również spotkania i imprezy ze znajomymi. Z pewnością zaskoczysz ich taką przekąską. Te brokuły to idealny dowód na to, że zdrowe może oznaczać również przepyszne. Wystarczy zaledwie kilka składników, dziesięć minut w piekarniku i mamy to. O wiele szybciej niż wyprawa do sklepu po klasyczne chipsy i chrupki.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Chipsy warzywne z brokuła

Składniki:

       
  • 1 brokuł,
  • 120 g parmezanu,
  • kilka łyżeczek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki papryki słodkie.

Sposób przygotowania:

1. Brokuł dzielę na różyczki (niezbyt małe) i gotuję w osolonej wodzie. Robię to przez chwilę, aby nie rozgotować warzywa i zachować jego właściwy kolor.

Gotowanie brokuła- Pyszności
Gotowanie brokuła- Pyszności

2. Do małej miseczki wlewam oliwę z oliwek i dodaję do niej słodką paprykę oraz sól. Dokładnie mieszam. Część słodkiej papryki możesz zamienić na ostrą, jeśli lubisz mocniejsze, nieco pikantne smaki.

3. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam na niej różyczki ugotowanego brokuła i rozgniatam je przy pomocy szklanki.

Chipsy warzywne z brokuła- Pyszności
Chipsy warzywne z brokuła- Pyszności

4. Rozgniecione brokuły smaruję oliwą z przyprawami. Posypuję startym drobno parmezanem i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 10 minut w 220 st. Celsjusza.

Chipsy warzywne z brokuła- Pyszności
Chipsy warzywne z brokuła- Pyszności

5. Upieczone kawałki warzyw przekładam na talerz i podaję moim bliskim. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno również się sprawdzą. Takie chipsy możesz serwować nie tylko jako przekąskę, ale również dodatek do dania głównego, na przykład do pieczonego mięsa.Smacznego!

Chipsy warzywne z brokuła- Pyszności
Chipsy warzywne z brokuła- Pyszności
przekąskaprzepischipsy