Chipsy z brokuła w parmezanowej panierce. Zdrowa i pyszna przekąska

Chipsy warzywne z zielonego brokuła to przepis na chrupiącą przekąskę, którą zaskoczysz rodzinę i przyjaciół. Zdrowa alternatywa dla słonych przekąsek.

ObrazekChipsy warzywne z brokuła- Pyszności
Ewa

Podczas rodzinnych seansów filmowych uwielbiamy mieć pod ręką coś do pochrupania. Staram się wtedy, aby moi bliscy nie jedli tylko niezdrowych przekąsek i podsuwam wtedy również te naturalne, pyszne alternatywy. Moim ostatnim odkryciem są chipsy z brokuła z dodatkiem pysznego parmezanu.

Kiedy zaserwowałam je po raz pierwszy, zniknęły jako pierwsze, zdecydowanie wyprzedzając nawet te mniej zdrowe alternatywy. Ten przepis świetnie sprawdzi się nie tylko na rodzinne popołudnia i wieczory, ale również spotkania i imprezy ze znajomymi. Z pewnością zaskoczysz ich taką przekąską. Te brokuły to idealny dowód na to, że zdrowe może oznaczać również przepyszne. Wystarczy zaledwie kilka składników, dziesięć minut w piekarniku i mamy to. O wiele szybciej niż wyprawa do sklepu po klasyczne chipsy i chrupki.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Chipsy warzywne z brokuła

Składniki:

       
  • 1 brokuł,
  • 120 g parmezanu,
  • kilka łyżeczek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki papryki słodkie.

Sposób przygotowania:

1. Brokuł dzielę na różyczki (niezbyt małe) i gotuję w osolonej wodzie. Robię to przez chwilę, aby nie rozgotować warzywa i zachować jego właściwy kolor.

Obrazek
Gotowanie brokuła- Pyszności

2. Do małej miseczki wlewam oliwę z oliwek i dodaję do niej słodką paprykę oraz sól. Dokładnie mieszam. Część słodkiej papryki możesz zamienić na ostrą, jeśli lubisz mocniejsze, nieco pikantne smaki.

3. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam na niej różyczki ugotowanego brokuła i rozgniatam je przy pomocy szklanki.

Chipsy warzywne z brokuła- Pyszności
Chipsy warzywne z brokuła- Pyszności

4. Rozgniecione brokuły smaruję oliwą z przyprawami. Posypuję startym drobno parmezanem i wstawiam do piekarnika. Piekę przez 10 minut w 220 st. Celsjusza.

Chipsy warzywne z brokuła- Pyszności
Chipsy warzywne z brokuła- Pyszności

5. Upieczone kawałki warzyw przekładam na talerz i podaję moim bliskim. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno również się sprawdzą. Takie chipsy możesz serwować nie tylko jako przekąskę, ale również dodatek do dania głównego, na przykład do pieczonego mięsa.Smacznego!

Chipsy warzywne z brokuła- Pyszności
Chipsy warzywne z brokuła- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem