Chipsy z brokuła w parmezanowej panierce. Zdrowa i pyszna przekąska
05.07.2023 16:15, aktual.: 19.03.2024 11:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chipsy warzywne z zielonego brokuła to przepis na chrupiącą przekąskę, którą zaskoczysz rodzinę i przyjaciół. Zdrowa alternatywa dla słonych przekąsek.
Podczas rodzinnych seansów filmowych uwielbiamy mieć pod ręką coś do pochrupania. Staram się wtedy, aby moi bliscy nie jedli tylko niezdrowych przekąsek i podsuwam wtedy również te naturalne, pyszne alternatywy. Moim ostatnim odkryciem są chipsy z brokuła z dodatkiem pysznego parmezanu.
Kiedy zaserwowałam je po raz pierwszy, zniknęły jako pierwsze, zdecydowanie wyprzedzając nawet te mniej zdrowe alternatywy. Ten przepis świetnie sprawdzi się nie tylko na rodzinne popołudnia i wieczory, ale również spotkania i imprezy ze znajomymi. Z pewnością zaskoczysz ich taką przekąską. Te brokuły to idealny dowód na to, że zdrowe może oznaczać również przepyszne. Wystarczy zaledwie kilka składników, dziesięć minut w piekarniku i mamy to. O wiele szybciej niż wyprawa do sklepu po klasyczne chipsy i chrupki.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Chipsy warzywne z brokuła
Składniki:
- 1 brokuł,
- 120 g parmezanu,
- kilka łyżeczek oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki papryki słodkie.
Sposób przygotowania:
1. Brokuł dzielę na różyczki (niezbyt małe) i gotuję w osolonej wodzie. Robię to przez chwilę, aby nie rozgotować warzywa i zachować jego właściwy kolor.
2. Do małej miseczki wlewam oliwę z oliwek i dodaję do niej słodką paprykę oraz sól. Dokładnie mieszam. Część słodkiej papryki możesz zamienić na ostrą, jeśli lubisz mocniejsze, nieco pikantne smaki.