PrzepisObłędna pasta jajeczna z piekarnika. Jeszcze lepsza niż zwykła

Obłędna pasta jajeczna z piekarnika. Jeszcze lepsza niż zwykła

Obłędnie pyszna, kremowa pasta jajeczna idealnie sprawdzi się na kanapki. Całość przygotujesz w piekarniku. Zaskakująco lekka i smaczna.

Obłędna pasta jajeczna z piekarnika- Pyszności
Obłędna pasta jajeczna z piekarnika- Pyszności
Ewa

02.07.2023 10:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Uwielbiam tworzyć proste i smaczne dania w kuchni, nie tylko te obiadowe. Ta wyjątkowa pasta jest świetnym pomysłem na pyszne śniadanie lub przekąskę o każdej porze dnia. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Moja rodzina na początku spojrzała na mnie dziwnie, jak powiedziałam, że robię pastę jajeczną w piekarniku. Gdy spróbowali smarowidła, od razu odkryli, w czym tkwi sekret. Pasta jest idealnie kremowa, aksamitna i lekka. Na tostowanym chlebie lub świeżej bułce smakuje po prostu obłędnie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Pasta jajeczna z piekarnika

Składniki:

  • 10 jaj
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ cytryny-sok
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Niewielką blaszkę lub naczynie żaroodporne polewam oliwą z oliwek (opcjonalnie może być to również olej roślinny). Wbijam jajka i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę do momentu, aż białka się zetną, czyli przez ok. 10 minut.

Pasta jajeczna z piekarnika- Pyszności
Pasta jajeczna z piekarnika- Pyszności

2. Upieczone jajka przekładam do robota kuchennego. Dodaję odrobinę oliwy z oliwek, musztardę (najlepiej sprawdzi się dijon), obrane ząbki czosnku oraz sól, pieprz i sok z cytryny. Blenduję całość na jednolitą masę.

Pasta jajeczna z piekarnika- Pyszności
Pasta jajeczna z piekarnika- Pyszności

3. Na patelni opiekam z oby stron kromki pszennego pieczywa, aby stały się delikatnie rumiane i chrupiące. To świetny sposób na wykorzystanie nawet czerstwego już chleba. Oczywiście, możesz sięgnąć też po świeże pieczywo, bułki czy ryżowe wafle- wybierz tę opcję, którą lubisz najbardziej.

4. Na chlebie rozprowadzam porcję pasty jajecznej i dekoruję ją posiekanym szczypiorkiem. Idealne śniadanie jest już gotowe. Smacznego!

Obłędna pasta jajeczna z piekarnika
Obłędna pasta jajeczna z piekarnika