Obłędna pasta jajeczna z piekarnika. Jeszcze lepsza niż zwykła

Obłędnie pyszna, kremowa pasta jajeczna idealnie sprawdzi się na kanapki. Całość przygotujesz w piekarniku. Zaskakująco lekka i smaczna.

Obłędna pasta jajeczna z piekarnika- PysznościObłędna pasta jajeczna z piekarnika- Pyszności
Ewa

Uwielbiam tworzyć proste i smaczne dania w kuchni, nie tylko te obiadowe. Ta wyjątkowa pasta jest świetnym pomysłem na pyszne śniadanie lub przekąskę o każdej porze dnia. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Moja rodzina na początku spojrzała na mnie dziwnie, jak powiedziałam, że robię pastę jajeczną w piekarniku. Gdy spróbowali smarowidła, od razu odkryli, w czym tkwi sekret. Pasta jest idealnie kremowa, aksamitna i lekka. Na tostowanym chlebie lub świeżej bułce smakuje po prostu obłędnie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Pasta jajeczna z piekarnika

Składniki:

  • 10 jaj
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ cytryny-sok
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Niewielką blaszkę lub naczynie żaroodporne polewam oliwą z oliwek (opcjonalnie może być to również olej roślinny). Wbijam jajka i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę do momentu, aż białka się zetną, czyli przez ok. 10 minut.

Pasta jajeczna z piekarnika- Pyszności
Pasta jajeczna z piekarnika- Pyszności

2. Upieczone jajka przekładam do robota kuchennego. Dodaję odrobinę oliwy z oliwek, musztardę (najlepiej sprawdzi się dijon), obrane ząbki czosnku oraz sól, pieprz i sok z cytryny. Blenduję całość na jednolitą masę.

Pasta jajeczna z piekarnika- Pyszności
Pasta jajeczna z piekarnika- Pyszności

3. Na patelni opiekam z oby stron kromki pszennego pieczywa, aby stały się delikatnie rumiane i chrupiące. To świetny sposób na wykorzystanie nawet czerstwego już chleba. Oczywiście, możesz sięgnąć też po świeże pieczywo, bułki czy ryżowe wafle- wybierz tę opcję, którą lubisz najbardziej.

4. Na chlebie rozprowadzam porcję pasty jajecznej i dekoruję ją posiekanym szczypiorkiem. Idealne śniadanie jest już gotowe. Smacznego!

Obrazek
Obłędna pasta jajeczna z piekarnika
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa