Obłędna pasta jajeczna z piekarnika. Jeszcze lepsza niż zwykła
Obłędnie pyszna, kremowa pasta jajeczna idealnie sprawdzi się na kanapki. Całość przygotujesz w piekarniku. Zaskakująco lekka i smaczna.
02.07.2023 10:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Uwielbiam tworzyć proste i smaczne dania w kuchni, nie tylko te obiadowe. Ta wyjątkowa pasta jest świetnym pomysłem na pyszne śniadanie lub przekąskę o każdej porze dnia. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Moja rodzina na początku spojrzała na mnie dziwnie, jak powiedziałam, że robię pastę jajeczną w piekarniku. Gdy spróbowali smarowidła, od razu odkryli, w czym tkwi sekret. Pasta jest idealnie kremowa, aksamitna i lekka. Na tostowanym chlebie lub świeżej bułce smakuje po prostu obłędnie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Zobacz także
Pasta jajeczna z piekarnika
Składniki:
- 10 jaj
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- ½ cytryny-sok
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Niewielką blaszkę lub naczynie żaroodporne polewam oliwą z oliwek (opcjonalnie może być to również olej roślinny). Wbijam jajka i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę do momentu, aż białka się zetną, czyli przez ok. 10 minut.
2. Upieczone jajka przekładam do robota kuchennego. Dodaję odrobinę oliwy z oliwek, musztardę (najlepiej sprawdzi się dijon), obrane ząbki czosnku oraz sól, pieprz i sok z cytryny. Blenduję całość na jednolitą masę.
3. Na patelni opiekam z oby stron kromki pszennego pieczywa, aby stały się delikatnie rumiane i chrupiące. To świetny sposób na wykorzystanie nawet czerstwego już chleba. Oczywiście, możesz sięgnąć też po świeże pieczywo, bułki czy ryżowe wafle- wybierz tę opcję, którą lubisz najbardziej.