Chodakowska robi odjazdową sałatkę. Dodaje do kurczaka składnik, o którym inni nie pomyślą

Ewa Chodakowska często dzieli się z internautami ulubionymi przepisami. Tym razem wybór padł na przepis na sałatkę cesar. Świetnie sprawdzi się jako propozycja dla osób, które regularnie uprawiają sport bądź są na diecie, ale też dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego i zdrowego. Jak przygotować sałatkę cesar z przepisu Ewy Chodakowskiej? Podpowiadamy.

Ewa Chodakowska robi odjazdową sałatkę. Dodaje do kurczaka składnik, o którym inni nawet nie pomyślą. Fot. Pexels, instagram/chodakowskaewaEwa Chodakowska robi odjazdową sałatkę. Dodaje do kurczaka składnik, o którym inni nawet nie pomyślą. Fot. Pexels, instagram/chodakowskaewa

Sałatka cezar to jedna z najpopularniejszych sałatek. Za jej twórcę uznaje się Caesara Cardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście. I choć minęło wiele lat, zainteresowanie nią nie słabnie. Zajadają się nią wszyscy - w wielu regionach świata. Jak przygotować ją w domu? Ewa Chodakowska dzieli się swoim przepisem.

Ewa Chodakowska podzieliła się przepisem na obłędną sałatkę. Cezar w nowej odsłonie

Składniki:

  • pół sałaty lodowej,
  • 10-12 pomidorków koktajlowych,
  • 100 g piersi z kurczaka,
  • 10 g grzanek,
  • 10 g parmezanu,
  • łyżeczka sezamu,
  • białko jaja kurzego,
  • sok z połówki pomarańczy,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • łyżka octu balsamicznego.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie sałatki cezar z przepisu Ewy Chodakowskiej jest bardzo proste i nie zajmie zbyt wiele czasu. Trikiem trenerki jest użycie białka jaja kurzego zamiast całego roztrzepanego jajka. Oto sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Sałatę lodową dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie rwiemy na małe kawałeczki.
  2. Pierś z kurczaka myjemy, a następnie marynujemy w occie balsamicznym i 2 łyżeczkach słodkiej papryki.
  3. Po około 30-40 minutach smarujemy kurczaka kurzym białkiem, a następnie posypujemy sezamem i smażymy.
  4. Jeśli używamy gotowych grzanek, dodajemy je do sałaty i pokrojonego kurczaka. Jeśli nie, kroimy w kostkę kromkę pieczywa pełnoziarnistego i smażymy na odrobinie oliwy.
  5. Pomidory koktajlowe kroimy na połówki i dodajemy do sałatki.
  6. Sałatkę cezar polewamy sosem. Wystarczy zmieszać sok z połówki pomarańczy, oliwy oraz soli i pieprzu. Gotową do podania sałatkę posypujemy parmezanem.
Ewa Chodakowska robi odjazdową sałatkę. Dodaje do kurczaka składnik, o którym inni nawet nie pomyślą. Fot. Pexels
Ewa Chodakowska robi odjazdową sałatkę. Dodaje do kurczaka składnik, o którym inni nawet nie pomyślą. Fot. Pexels

Oryginalna sałatka cezar - przepis. Tych składników nie może zabraknąć

W oryginalnej recepturze na sałatkę cezar nie może zabraknąć następujących składników:

  • sałata rzymska,
  • sos Worcestershire,
  • starty ser parmezan,
  • grzanki,
  • sól,
  • oliwa o smaku czosnkowym,
  • czosnek,
  • ocet winny,
  • sok z cytryny,
  • surowe jajko,
  • świeżo starty pieprz.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku