Chrupiąca surówka z papryką i kiszoną kapustą. Zrób ją 30 minut przed obiadem, a będzie idealna
Masz ochotę na kiszoną kapustę, ale znudziły ci się wszelkie możliwe klasyczne wersje? Nie ma problemu - spieszymy z pomocą w formie zupełnie nowego przepisu. Ta chrupiąca surówka z kiszonej kapusty będzie jak znalazł na zimowy obiad.
01.12.2022 14:11
No właśnie, ale dlaczego zimowy? To proste. Kiszona kapusta jak niewiele innych pojawiających się na naszych talerzach produktów dostarcza nam dużej ilości zdrowia. W każdym kęsie.
Kapusta kiszona zawiera minerały w takich ilościach, że aż zdziwienie nas bierze, że aptekarze nie sprzedają jej jeszcze w postaci saszetek. Znajdziemy w niej też niemal cały alfabet witamin: A, B, C, E, K. Jest naturalnym antyoksydantem, a powstały w niej podczas kiszenia kwas mlekowy, ma dobroczynny wpływ na naszą florę bakteryjną i odporność.
Co ciekawe, kiszona kapusta wykazuje się właściwościami pozwalającymi zwalczyć... jesienną chandrę. To ze względu na jej unikalną zdolność korzystnego oddziaływania na pracę układu nerwowego.
Brzmi jak coś, co sezonem jesienno-zimowym chcesz jeść bez przerwy, prawda? Rozumiemy to. Jednak taka aktywność może sprawić, że dość szybko kapusta się przeje. Na szczęście na to również mamy odpowiedź. Oto surówka z kiszonej kapusty w nowym wydaniu, która jeszcze długo wam nie zbrzydnie.
Surówka z kiszonej kapusty i papryki
Składniki:
- 3 garści kiszonej kapusty
- mały kawałek białej części pora
- 1 jabłko
- 1 zielona papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Nie płucz jej - to zła praktyka, która nie dość, że pozbawia kapustę smaku, to jeszcze spłukuje z niej większość wartości prozdrowotnych. Następnie przełóż ją do miski.
Cebulę i pora pokrój w drobną kostkę. Nieobrane jabłko zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a paprykę (oczywiście bez gniazd nasiennych) potnij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dodaj do kapusty.
Wymieszaj produkty w misce i zacznij doprawiać: miodem, 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki, oliwą z oliwek i pieprzem. Przed dodaniem soli sprawdź, czy na pewno jest to potrzebne. Wszystko raz jeszcze wymieszaj. Odstaw do lodówki na pół godziny i gotowe.
Surówka z kiszonej kapusty już przygotowana, teraz możesz wziąć się na kotlety. Sprawdź ten przepis z naszego kanału na YouTube.