Chrupiąca surówka z papryką i kiszoną kapustą. Zrób ją 30 minut przed obiadem, a będzie idealna

Masz ochotę na kiszoną kapustę, ale znudziły ci się wszelkie możliwe klasyczne wersje? Nie ma problemu - spieszymy z pomocą w formie zupełnie nowego przepisu. Ta chrupiąca surówka z kiszonej kapusty będzie jak znalazł na zimowy obiad.

ObrazekSurówka z kiszonej kapusty - Pyszności; foto: Canva

No właśnie, ale dlaczego zimowy? To proste. Kiszona kapusta jak niewiele innych pojawiających się na naszych talerzach produktów dostarcza nam dużej ilości zdrowia. W każdym kęsie.

Kapusta kiszona zawiera minerały w takich ilościach, że aż zdziwienie nas bierze, że aptekarze nie sprzedają jej jeszcze w postaci saszetek. Znajdziemy w niej też niemal cały alfabet witamin: A, B, C, E, K. Jest naturalnym antyoksydantem, a powstały w niej podczas kiszenia kwas mlekowy, ma dobroczynny wpływ na naszą florę bakteryjną i odporność.

Obrazek
Surówka z kiszonej kapusty - Pyszności; foto: Canva

Co ciekawe, kiszona kapusta wykazuje się właściwościami pozwalającymi zwalczyć... jesienną chandrę. To ze względu na jej unikalną zdolność korzystnego oddziaływania na pracę układu nerwowego.

Brzmi jak coś, co sezonem jesienno-zimowym chcesz jeść bez przerwy, prawda? Rozumiemy to. Jednak taka aktywność może sprawić, że dość szybko kapusta się przeje. Na szczęście na to również mamy odpowiedź. Oto surówka z kiszonej kapusty w nowym wydaniu, która jeszcze długo wam nie zbrzydnie.

Surówka z kiszonej kapusty i papryki

Składniki:

  • 3 garści kiszonej kapusty
  • mały kawałek białej części pora
  • 1 jabłko
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz
Obrazek
Surówka z kiszonej kapusty - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Nie płucz jej - to zła praktyka, która nie dość, że pozbawia kapustę smaku, to jeszcze spłukuje z niej większość wartości prozdrowotnych. Następnie przełóż ją do miski.

Cebulę i pora pokrój w drobną kostkę. Nieobrane jabłko zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a paprykę (oczywiście bez gniazd nasiennych) potnij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dodaj do kapusty.

Wymieszaj produkty w misce i zacznij doprawiać: miodem, 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki, oliwą z oliwek i pieprzem. Przed dodaniem soli sprawdź, czy na pewno jest to potrzebne. Wszystko raz jeszcze wymieszaj. Odstaw do lodówki na pół godziny i gotowe.

Surówka z kiszonej kapusty już przygotowana, teraz możesz wziąć się na kotlety. Sprawdź ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa