Smakują obłędnie. Podaj zamiast ziemniaków do kotleta
Nie od dziś wiadomo, że najpopularniejszym dodatkiem do wielu dań obiadowych są ziemniaki. A może warto pokusić się o coś smacznego i prostego w przygotowaniu. Co powiesz na chrupiące kulki ziemniaczane? Ta ekspresowa przekąska zachwyci smakiem i aromatem.
24.04.2023 15:11
Ziemniaki to składnik, który króluje na polskich stołach pod wieloma smacznymi postaciami. Tę najpopularniejszą formą są ziemniaki purée. Dodaje się je również do pierogów, czy przygotowuje z nich smaczną babkę ziemniaczaną, czy placki ziemniaczane. Ale nie tylko. Przepisy na dania z ziemniaków mogą być proste i szybkie. Świadczą o tym chrupiące kulki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska i jako dodatek do obiadu.
Chrupiące kulki ziemniaczane - alternatywa dla frytek
Zanim dowiesz się, jak zrobić kulki ziemniaczane, dobrze będzie się dowiedzieć o nich nieco więcej. A jest to dodatek, który świetnie sprawdzi się w wielu przypadkach. To przede wszystkim tania przekąska z ziemniaków, którą przyrządza się ekspresowo. Kulki są tanie, ale również świetnie prezentują się na talerzu. Ich nadmiar można wykorzystać jako dodatek do obiadu. Ziemniaczane przekąski tego typu sprawdzą się na wizytę gości, jak i spokojny wieczór przed telewizorem, podczas oglądania meczu ulubionej drużyny.
Przepis na chrupiące kulki ziemniaczane - jak je zrobić?
Ta ekspresowa przekąska z ziemniaków zachwyca również prostotą przygotowania. Wystarczy, że połączysz ze sobą ziemniaki, dwa rodzaje mąki oraz popularne dodatki i przyprawy, które z pewnością masz w swoim domu. Kulki ziemniaczane najlepiej smakują z dodatkiem sosu. Takiej przekąski na imprezę nikt się nie spodziewa.
Składniki:
- 80 g mąki pszennej
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 20 g tartego żółtego sera
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki, ugotuj je w osolonej wodzie i następnie ostudź. Kolejny krok to przeciśnięcie ich przez praskę.
- Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i pszenną, a także ser, jajko, sól i pieprz.
- Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, do momentu aż powstanie jednolite ciasto.
- Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej.
- Smaż je na rozgrzanym oleju, do chwili aż nabiorą złotego koloru. Smacznego!
A co powiesz na ziemniaczane szpary? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: