Smakują obłędnie. Podaj zamiast ziemniaków do kotleta

Nie od dziś wiadomo, że najpopularniejszym dodatkiem do wielu dań obiadowych są ziemniaki. A może warto pokusić się o coś smacznego i prostego w przygotowaniu. Co powiesz na chrupiące kulki ziemniaczane? Ta ekspresowa przekąska zachwyci smakiem i aromatem.

ObrazekKulki ziemniaczane - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Smakowite Dania
Karol Wiak

Ziemniaki to składnik, który króluje na polskich stołach pod wieloma smacznymi postaciami. Tę najpopularniejszą formą są ziemniaki purée. Dodaje się je również do pierogów, czy przygotowuje z nich smaczną babkę ziemniaczaną, czy placki ziemniaczane. Ale nie tylko. Przepisy na dania z ziemniaków mogą być proste i szybkie. Świadczą o tym chrupiące kulki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska i jako dodatek do obiadu.

Chrupiące kulki ziemniaczane - alternatywa dla frytek

Zanim dowiesz się, jak zrobić kulki ziemniaczane, dobrze będzie się dowiedzieć o nich nieco więcej. A jest to dodatek, który świetnie sprawdzi się w wielu przypadkach. To przede wszystkim tania przekąska z ziemniaków, którą przyrządza się ekspresowo. Kulki są tanie, ale również świetnie prezentują się na talerzu. Ich nadmiar można wykorzystać jako dodatek do obiadu. Ziemniaczane przekąski tego typu sprawdzą się na wizytę gości, jak i spokojny wieczór przed telewizorem, podczas oglądania meczu ulubionej drużyny.

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności; Foto Adobe Stock

Przepis na chrupiące kulki ziemniaczane - jak je zrobić?

Ta ekspresowa przekąska z ziemniaków zachwyca również prostotą przygotowania. Wystarczy, że połączysz ze sobą ziemniaki, dwa rodzaje mąki oraz popularne dodatki i przyprawy, które z pewnością masz w swoim domu. Kulki ziemniaczane najlepiej smakują z dodatkiem sosu. Takiej przekąski na imprezę nikt się nie spodziewa.

Składniki:

  • 80 g mąki pszennej
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 20 g tartego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia.
Obrazek
Kulki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, ugotuj je w osolonej wodzie i następnie ostudź. Kolejny krok to przeciśnięcie ich przez praskę.
  2. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i pszenną, a także ser, jajko, sól i pieprz.
  3. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, do momentu aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej.
  5. Smaż je na rozgrzanym oleju, do chwili aż nabiorą złotego koloru. Smacznego!

A co powiesz na ziemniaczane szpary? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą