Tak chrupiących ziemniaczków jeszcze nie jadłeś. Przekąska lepsza od chipsów

Wyjątkowo chrupiące ziemniaczki w parmezanowej panierce to przepis na wyjątkową przekąskę lub dodatek do obiadu. Wyjątkowe pieczone kartofelki pokochasz od pierwszego kęsa.

Chrupiące parmezanowe ziemniaczki- PysznościChrupiące parmezanowe ziemniaczki- Pyszności
Ewa

Uwielbiam ziemniaki pod różnymi postaciami. To uniwersalne warzywo najczęściej występuje w drugoplanowej roli obiadowego dodatku, jednak w połączeniu z parmezanem i ziołami prowansalskimi śmiało może zagrać główne skrzypce. Pieczone kawałki ziemniaków są idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Chociaż dość daleko im to bycia fit, to warto przygotować je w formie przekąski dla swoich bliskich. Ja podaję je w towarzystwie prostego, domowego dipu i za każdym razem talerz jest błyskawicznie wyczyszczony. Wcale się nie dziwę, bo smakują po prostu nieziemsko. Kto by pomyślał, że zwykły, pospolity ziemniak może skutecznie zastąpić chipsy i krakersy na imprezowym stole.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Chrupiące parmezanowe ziemniaczki

Składniki:

  • 12 małych młodych ziemniaczków,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich.

Dip:

  • 200 g majonezu,
  • 200 g śmietany 18%,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 cytryny - sok,
  • łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

1. Młode ziemniaki dokładnie myję i przekrajam na pół. Nie obieram ich ze skórki.

2. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem i polewam oliwą z oliwek lub olejem roślinnym. Następnie rozsypuję na niej starty drobno parmezan. Posypuję całość ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.

Obrazek
Parmezan z przyprawami- Pyszności

3. Na parmezanowej plaży układam ziemniaki przekrojoną stroną do dołu. Polewam oliwą, posypuję solą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40-50 minut.

Chrupiące ziemniaczki z parmezanem- Pyszności
Chrupiące ziemniaczki z parmezanem- Pyszności

4. Kiedy ziemniaczki się pieką, przygotowuję domowy dip. W miseczce łączę śmietanę, majonez, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Dip czosnkowy- Pyszności
Dip czosnkowy- Pyszności

5. Upieczone ziemniaczki przekładam na duży talerz. Serwuję w towarzystwie przygotowanego sosu, zanurzając kawałki ziemniaków w dipie. Najlepiej smakują na ciepło.Smacznego!

Chrupiące parmezanowe ziemniaczki- Pyszności
Chrupiące parmezanowe ziemniaczki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇