WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

Tak chrupiących ziemniaczków jeszcze nie jadłeś. Przekąska lepsza od chipsów

Wyjątkowo chrupiące ziemniaczki w parmezanowej panierce to przepis na wyjątkową przekąskę lub dodatek do obiadu. Wyjątkowe pieczone kartofelki pokochasz od pierwszego kęsa.

Chrupiące parmezanowe ziemniaczki- PysznościChrupiące parmezanowe ziemniaczki- Pyszności
Ewa

Uwielbiam ziemniaki pod różnymi postaciami. To uniwersalne warzywo najczęściej występuje w drugoplanowej roli obiadowego dodatku, jednak w połączeniu z parmezanem i ziołami prowansalskimi śmiało może zagrać główne skrzypce. Pieczone kawałki ziemniaków są idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Chociaż dość daleko im to bycia fit, to warto przygotować je w formie przekąski dla swoich bliskich. Ja podaję je w towarzystwie prostego, domowego dipu i za każdym razem talerz jest błyskawicznie wyczyszczony. Wcale się nie dziwę, bo smakują po prostu nieziemsko. Kto by pomyślał, że zwykły, pospolity ziemniak może skutecznie zastąpić chipsy i krakersy na imprezowym stole.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Chrupiące parmezanowe ziemniaczki

Składniki:

  • 12 małych młodych ziemniaczków,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich.

Dip:

  • 200 g majonezu,
  • 200 g śmietany 18%,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 cytryny - sok,
  • łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

1. Młode ziemniaki dokładnie myję i przekrajam na pół. Nie obieram ich ze skórki.

2. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem i polewam oliwą z oliwek lub olejem roślinnym. Następnie rozsypuję na niej starty drobno parmezan. Posypuję całość ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.

Obrazek
Parmezan z przyprawami- Pyszności

3. Na parmezanowej plaży układam ziemniaki przekrojoną stroną do dołu. Polewam oliwą, posypuję solą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40-50 minut.

Chrupiące ziemniaczki z parmezanem- Pyszności
Chrupiące ziemniaczki z parmezanem- Pyszności

4. Kiedy ziemniaczki się pieką, przygotowuję domowy dip. W miseczce łączę śmietanę, majonez, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Dip czosnkowy- Pyszności
Dip czosnkowy- Pyszności

5. Upieczone ziemniaczki przekładam na duży talerz. Serwuję w towarzystwie przygotowanego sosu, zanurzając kawałki ziemniaków w dipie. Najlepiej smakują na ciepło.Smacznego!

Chrupiące parmezanowe ziemniaczki- Pyszności
Chrupiące parmezanowe ziemniaczki- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej