PrzepisDania główneTak chrupiących ziemniaczków jeszcze nie jadłeś. Przekąska lepsza od chipsów

Tak chrupiących ziemniaczków jeszcze nie jadłeś. Przekąska lepsza od chipsów

Chrupiące parmezanowe ziemniaczki- Pyszności
Chrupiące parmezanowe ziemniaczki- Pyszności
Ewa
29.07.2023 12:12, aktualizacja: 29.07.2023 12:51

Wyjątkowo chrupiące ziemniaczki w parmezanowej panierce to przepis na wyjątkową przekąskę lub dodatek do obiadu. Wyjątkowe pieczone kartofelki pokochasz od pierwszego kęsa.

Uwielbiam ziemniaki pod różnymi postaciami. To uniwersalne warzywo najczęściej występuje w drugoplanowej roli obiadowego dodatku, jednak w połączeniu z parmezanem i ziołami prowansalskimi śmiało może zagrać główne skrzypce. Pieczone kawałki ziemniaków są idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Chociaż dość daleko im to bycia fit, to warto przygotować je w formie przekąski dla swoich bliskich. Ja podaję je w towarzystwie prostego, domowego dipu i za każdym razem talerz jest błyskawicznie wyczyszczony. Wcale się nie dziwę, bo smakują po prostu nieziemsko. Kto by pomyślał, że zwykły, pospolity ziemniak może skutecznie zastąpić chipsy i krakersy na imprezowym stole.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Chrupiące parmezanowe ziemniaczki

Składniki:

  • 12 małych młodych ziemniaczków,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich.

Dip:

  • 200 g majonezu,
  • 200 g śmietany 18%,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 cytryny - sok,
  • łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

1. Młode ziemniaki dokładnie myję i przekrajam na pół. Nie obieram ich ze skórki.

2. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem i polewam oliwą z oliwek lub olejem roślinnym. Następnie rozsypuję na niej starty drobno parmezan. Posypuję całość ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.

Parmezan z przyprawami- Pyszności
Parmezan z przyprawami- Pyszności

3. Na parmezanowej plaży układam ziemniaki przekrojoną stroną do dołu. Polewam oliwą, posypuję solą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40-50 minut.

Chrupiące ziemniaczki z parmezanem- Pyszności
Chrupiące ziemniaczki z parmezanem- Pyszności

4. Kiedy ziemniaczki się pieką, przygotowuję domowy dip. W miseczce łączę śmietanę, majonez, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Dip czosnkowy- Pyszności
Dip czosnkowy- Pyszności

5. Upieczone ziemniaczki przekładam na duży talerz. Serwuję w towarzystwie przygotowanego sosu, zanurzając kawałki ziemniaków w dipie. Najlepiej smakują na ciepło.Smacznego!

Chrupiące parmezanowe ziemniaczki- Pyszności
Chrupiące parmezanowe ziemniaczki- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także