Tak chrupiących ziemniaczków jeszcze nie jadłeś. Przekąska lepsza od chipsów
Wyjątkowo chrupiące ziemniaczki w parmezanowej panierce to przepis na wyjątkową przekąskę lub dodatek do obiadu. Wyjątkowe pieczone kartofelki pokochasz od pierwszego kęsa.
29.07.2023 | aktual.: 29.07.2023 12:51
Uwielbiam ziemniaki pod różnymi postaciami. To uniwersalne warzywo najczęściej występuje w drugoplanowej roli obiadowego dodatku, jednak w połączeniu z parmezanem i ziołami prowansalskimi śmiało może zagrać główne skrzypce. Pieczone kawałki ziemniaków są idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Chociaż dość daleko im to bycia fit, to warto przygotować je w formie przekąski dla swoich bliskich. Ja podaję je w towarzystwie prostego, domowego dipu i za każdym razem talerz jest błyskawicznie wyczyszczony. Wcale się nie dziwę, bo smakują po prostu nieziemsko. Kto by pomyślał, że zwykły, pospolity ziemniak może skutecznie zastąpić chipsy i krakersy na imprezowym stole.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Zobacz także
Chrupiące parmezanowe ziemniaczki
Składniki:
- 12 małych młodych ziemniaczków,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 100 g tartego parmezanu,
- 2 łyżki ziół prowansalskich.
Dip:
- 200 g majonezu,
- 200 g śmietany 18%,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 cytryny - sok,
- łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Młode ziemniaki dokładnie myję i przekrajam na pół. Nie obieram ich ze skórki.