Chrupiące poduszeczki z ziemniaków. Tak pyszne, że nie zdążą nawet wystygnąć

Frytki bąbelkowe, czyli ziemniaczane puszyste kuleczki świetnie sprawdzą się jako nietuzinkowa przekąska dla gości czy niebanalny dodatek do obiadu. Taki z pewnością najbardziej ucieszy najmłodszych. Zrób do nich sos serowy czy śmietanowy i zachwyć najbliższych. Poniżej znajdziesz przepis. 

ObrazekFrytki bąbelkowe to pomysł na nietuzinkową przekąskę - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Chrupiące kuleczki możesz podać jako obiad lub przekąskę. Zależy, na jakie dodatki postawisz. Przepisem na frytki bąbelkowe podzieliła się autorka kanału "W Mojej Pysznej Kuchni" na YouTube. Wykonanie puszystych ziemniaczanych kuleczek nie jest trudne ani czasochłonne. Jedne, czego potrzebujesz to kilka ugotowanych ziemniaków, dwie łyżki skrobi i proszek do pieczenia.

Przepis na chrupiące i puszyste frytki bąbelkowe

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 500 ml oleju do smażenia.

Frytki bąbelkowe przygotujesz z ugotowanych ziemniaków - Pyszności; Fot. YouTube: W Mojej Pysznej Kuchni (screenshot)Przygotowanie: 

  1. Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez sitko tak, by powstała papka ziemniaczana nie miała grudek.
  2. Do przetartych ziemniaków dodaj skrobię, proszek do pieczenia i sól.
  3. Zagnieć masę. Powinno powstać z niej gładkie ciasto.
  4. Podsyp blat niewielką ilością skrobi ziemniaczanej.
  5. Ciasto podziel na trzy kawałki, a z kawałków tych zrób trzy wałeczki.
  6. Wałeczki pokrój na małe kawałeczki, a z kawałeczków tych uformuj kuleczki.
  7. Na patelni rozgrzej olej, a kiedy będzie gotowy, zacznij smażyć kuleczki (najlepiej partiami).
  8. Frytki bąbelkowe smaż ok. 4-5 minut na złoty kolor. Gotowe odkładaj na ręcznik papierowy do odsączenia.

Inne pomysły na dania z ugotowanych ziemniaków

Dzięki tym propozycjom wykorzystasz ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu czy kolacji. Jeśli masz do wykorzystania całe ziemniaki, możesz przyrządzić z nich sałatkę ziemniaczaną. Pokrój ugotowane kartofle na kawałki i wymieszaj je z ogórkami konserwowymi, cebulą, jajkami, majonezem, musztardą i przyprawami.

Z ugotowanych ziemniaków możesz też zrobić placki ziemniaczane. Wystarczy, że kartofle zetrzesz na tarce i wymieszasz z jajkiem, mąką, podsmażoną cebulą, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę smaż na rozgrzanym tłuszczu, formując placki. Szybkim sposobem na wykorzystanie gotowanych ziemniaków jest zrobienie zapiekanki. Pokrojone kartofle umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj ulubione warzywa i całość posyp serem. Piecz, aż ziemniaki będą chrupiące.

Jeśli ziemniaki są już utłuczone, możesz wykorzystać je do kotletów mielonych, zamiast bułki tartej. Nabiorą wtedy przyjemnej puszystości. Nie zapominaj też o klasycznych rozwiązaniach, takich jak: kopytka czy kluski śląskie. Zawsze też możesz postawić na odgrzewane ziemniaki z jajkiem sadzonym i świeżymi ziołami oraz kubkiem kwaśnego mleka. 

Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯