Chwytam za torebkę ryżu i tuńczyka. W mig mam pyszną sałatkę
Proste rozwiązania są najlepsze, a gdy na dodatek zajmują niedużo czasu i wymagają mało wysiłku, mamy kulinarnego jackpota. I taka właśnie jest ta prosta sałatka ryżowa - minimum wysiłku, maksimum smaku.
Sałatka z ryżu i tuńczyka świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie, smaczną kolację lub nawet ekspresowy obiad, gdy chcemy wrzucić tylko coś na ząb. Lista składników nie jest długa, a wszystkie kupisz bez większego problemu nawet w osiedlowym sklepu pod domem. Dobrze smakuje od razu po przygotowaniu, a następnego dnia zyskuje jeszcze więcej aromatu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem
Ryż w torebce czy na wagę?
Większość osób, przygotowując sałatkę ryżową, korzysta z ryżu pakowanego w torebki. To wygodne i bardzo popularne rozwiązanie, jednak warto wziąć pod uwagę zakup ryżu na wagę.
Ryż sprzedawany na wagę jest zazwyczaj tańszy, a jego jakość często lepsza. Możemy wybrać ulubiony gatunek ryżu, np. długoziarnisty, krótkoziarnisty, jaśminowy lub brązowy. Łatwo wtedy dobrać odpowiednią ilość do dania, nie ogranicza nas wydzielona przez opakowanie porcja.
Prosta sałatka ryżowa z tuńczykiem
Ryż każdy z nas ma w swojej szafce, do tego majonez z lodówki i puszka tuńczyka z kuchennych zapasów. To baza do stworzenia pysznej sałatki. Wzbogaca ją dodatek papryki, kiszonych ogórków oraz szczypiorku, który wspaniale podkręca smak i dodaje koloru całemu daniu. Możesz sięgnąć także po kukurydzę, groszek, czerwoną fasolę czy koperek. To trochę takie czyszczenie lodówki, które kończy się w bardzo smaczny sposób.
Przepis na sałatkę z ryżem i tuńczykiem
To proste połączenie składników przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tuńczyka. Dzięki temu, że bazą jest ryż, sałatka jest całkiem sycąca. Idealnie sprawdzi się na imprezy, spotkania ze znajomymi, wizytę teściowej czy zwykłą kolację. Jeśli chcesz, by była nieco lżejsza, wybierz tuńczyka w sosie własnym, a część majonezu zastąp gęstym jogurtem naturalnym.
Składniki:
- 125 g ryżu,
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 4 łyżki kukurydzy z puszki,
- szczypiorek,
- 4 ogórki kiszone
- 1 mała czerwona papryka lub pół dużej,
- 3-4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odcedź i przełóż do dużej miski.
- Gdy ryż przestygnie, dodaj tuńczyka odsączonego z oleju oraz kukurydzę.
- Paprykę oraz ogórki pokrój w niedużą kostkę, dymkę posiekaj.
- Dorzuć pokrojone warzywa do ryżu, dodaj majonez, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
Prosta sałatka z ryżem, tuńczykiem i ogórkiem kiszonym jest już gotowa do jedzenia. Świetnie smakuje również następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Smacznego!