Idealnie kremowa pasta z tuńczyka. Smaczniejszej jeszcze nie jadłeś

Mogłoby się wydawać, że w przygotowaniu pasty z tuńczyka nie ma nic skomplikowanego. I jest to prawda, bo robi się ją ekspresowo, ale ten przepis udowodni, że zwykła pasta może smakować nieziemsko.

Kremowa pasta z tuńczykaKremowa pasta z tuńczyka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Pasta na kanapki to jedna z najlepszych odpowiedzi na to, co podać na śniadanie bądź kolację. Robi się ją szybko, smakuje bardzo dobrze i jest świetną odmianą od sera czy wędliny. W tym przepisie tuńczyk spotkał się z twarożkiem i awokado, zamieniając się w pyszne smarowidło. Wystarczy do tego kromka dobrego chleba i zwykły posiłek zamienia się w prawdziwą ucztę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pasta z tuńczyka. Przepis na genialne smarowidło do chleba

Kremowa pasta kanapkowa z tuńczykiem

Masz już dość jedzenia kanapek z tym samym? Pasta z tuńczyka to szybki i łatwy sposób, by urozmaicić posiłki. Tuńczyk, jako jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce, jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak witamina D, selen i magnez. Pasta na bazie tuńczyka z puszki jest prosta do wykonania i pełna wartości odżywczych.

Składniki:

  • 260 g twarożku śmietankowego,
  • 240 g tuńczyka w oleju,
  • 1 awokado,
  • sok wyciśnięty z 1 limonki,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • ⅓ szklanki posiekanego szczypiorku,
  • pół szklanki płatków z migdałów,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W robocie kuchennym umieść twarożek, odsączonego z oleju tuńczyk oraz awokado. Wyciśnij sok z limonki i połącz składniki w jednolitą masę. Przełóż do miski.

Kremowa pasta z tuńczyka
Kremowa pasta z tuńczyka © Pyszności

Krok 2. Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj i dodaj do pasty. Wrzuć również płatki migdałów, dodaj musztardę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Prosta pasta kanapkowa z tuńczykiem
Prosta pasta kanapkowa z tuńczykiem © Pyszności

Krok 3. Gotową pastę rozprowadź na kromce świeżego pieczywa, tostowanego chleba lub bułce. Posyp posiekaną cebulą oraz szczypiorkiem. Smacznego!

Idealnie kremowa pasta z tuńczykiem
Idealnie kremowa pasta z tuńczykiem © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne