Idealnie kremowa pasta z tuńczyka. Smaczniejszej jeszcze nie jadłeś
Mogłoby się wydawać, że w przygotowaniu pasty z tuńczyka nie ma nic skomplikowanego. I jest to prawda, bo robi się ją ekspresowo, ale ten przepis udowodni, że zwykła pasta może smakować nieziemsko.
Pasta na kanapki to jedna z najlepszych odpowiedzi na to, co podać na śniadanie bądź kolację. Robi się ją szybko, smakuje bardzo dobrze i jest świetną odmianą od sera czy wędliny. W tym przepisie tuńczyk spotkał się z twarożkiem i awokado, zamieniając się w pyszne smarowidło. Wystarczy do tego kromka dobrego chleba i zwykły posiłek zamienia się w prawdziwą ucztę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pasta z tuńczyka. Przepis na genialne smarowidło do chleba
Kremowa pasta kanapkowa z tuńczykiem
Masz już dość jedzenia kanapek z tym samym? Pasta z tuńczyka to szybki i łatwy sposób, by urozmaicić posiłki. Tuńczyk, jako jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce, jest bogaty w witaminy i minerały, takie jak witamina D, selen i magnez. Pasta na bazie tuńczyka z puszki jest prosta do wykonania i pełna wartości odżywczych.
Składniki:
- 260 g twarożku śmietankowego,
- 240 g tuńczyka w oleju,
- 1 awokado,
- sok wyciśnięty z 1 limonki,
- 1 mała czerwona cebula,
- ⅓ szklanki posiekanego szczypiorku,
- pół szklanki płatków z migdałów,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W robocie kuchennym umieść twarożek, odsączonego z oleju tuńczyk oraz awokado. Wyciśnij sok z limonki i połącz składniki w jednolitą masę. Przełóż do miski.
Krok 2. Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekaj i dodaj do pasty. Wrzuć również płatki migdałów, dodaj musztardę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 3. Gotową pastę rozprowadź na kromce świeżego pieczywa, tostowanego chleba lub bułce. Posyp posiekaną cebulą oraz szczypiorkiem. Smacznego!